Hoeveel vloeropbouw hoogte dan wel nemen voor vloerisolatie in gespoten PUR? Op een vloerisolatie in gespoten PUR dient er een minimale dikte van dekvloer (chape) gerespecteerd te worden om een voldoende sterke en stabiele vloer te verkrijgen. Met een poliebetonvloer is een dikte van 100 mm een minimum.
De dikte van de dekvloer bedraagt bij een nat systeem gemiddeld zo'n 6 à 8 centimeter. De dikkere chapelaag is niet enkel nodig om de leidingen te kunnen bedekken. Het is ook nodig om de warmte beter te kunnen spreiden over de vloer. Daarom moet je boven de leidingen nog minstens 30 mm chape voorzien.
Om die nieuwe energie-eisen te respecteren, heb je de volgende vloerisolatie diktes nodig: Dikte gespoten PUR: vanaf 10 à 11 cm. Dikte PUR- of PIR-platen: vanaf 9 à 10 cm. Dikte XPS- of EPS-platen: vanaf 14 à 15 cm.
Chapedikte bij hechtende chape
Komt de cementgebonden chape rechtstreeks op de draagvloer, dan is de minimale dikte van je chape zo'n 30 à 50 mm. Ga je voor een anhydrietchape, dan hanteer je een minimale chapedikte van 40 mm.
De dikte bedraagt gemiddeld 6 tot 8 centimeter. Deze wat dikkere laag is nodig voor een correcte temperatuurverdeling. De dikte van de chape boven de leidingen moet minstens 30mm bedragen.
De isolatieplaten die gebruikt worden voor verwerking onder een chape bestaan altijd uit een kunststof hardschuim als XPS, PIR of PUR. Het zijn stevige drukvaste platen die bestand zijn tegen vocht en tegen het hoge gewicht dat de vloer later te verwerken krijgt. Ze worden meestal in een dikte van 8 tot 10 cm.
Chape of beton? Een cementdekvloer of chape is niet hetzelfde als een betonvloer. Het grootste verschil is dat een cementdekvloer een dekvloer is, en een betonvloer als afwerkvloer dient. Een betonvloer bestaat uit cement met eventueel kalk.
Voor traditionele chape reken je dus op 10 dagen droogtijd per centimeter. Is je chape dikker dan 8 centimeter? Dan stijgt je ideale droogtijd per bijkomende centimeter tot 2 weken. Even rekenen dus.
Chape maak je door 1/4e cement te mengen met 3/4e zand. Voor kleine hoeveelheden kan je dat gerust doen op een waterdichte folie, maar grotere hoeveelheden chape meng je best met een betonmolen. Eens je de mengeling van cement en zand stevig hebt omgeroerd, voeg je er water aan toe.
In theorie kan men na enkele minuten reeds een dekvloer aanbrengen op gespoten PUR. In de praktijk raden wij aan om 24u te wachten.
Bij het aanbrengen van polyurethaan kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Veel woningen worden geïsoleerd met polyurethaan (PUR). Bij het aanbrengen en ook later nog, kunnen stoffen vrijkomen die de gezondheid soms blijvend kunnen schaden. Daarom zou deze isolatiemethode verboden moeten worden.
Wanneer de glaswolvloerisolatie eenmaal is bedekt met een topvloer kunt u er zonder problemen overheen lopen, ook met blote vloeten. Dit geldt ook wel voor isolatieplaten gemaakt van PUR. Wanneer er PUR wordt gebruikt is het verstandig de eerste paar dagen de woning niet te betreden.
Na 2 à 3 dagen mag je de chape voorzichtig betreden. Alles hangt natuurlijk af van de drogings mogelijkheden. Na 10 dagen mag je gewoon lopen over de chape en kan er zelfs al op gewerkt worden.
Vloerverwarming op noppenplaten dient afgewerkt te worden met een zandcement dekvloer met een minimale dekking van 3cm óp de buis. Hierdoor dient u rekening te houden met een opbouwhoogte van minimaal 61mm (31mm noppenplaat + 30mm dekvloer óp de buis).
Wanneer je de chape 10 cm dik wil plaatsen, heb je 0,1 m³ chape per m² nodig. Als je dit vermenigvuldigt met het aantal te chapen vierkante meters weet je hoeveel m³ chape je voor de hele woning nodig zal hebben.
Zodra de toplaag van de chape buiten droog is, kan je daarop lijmen. Op een natte chape zal de lijm niet kleven : die zal oprollen of wegzwemmen. Plastiek op chape buiten leggen is nuttig tegen neerslag en moet er dan weer af om de verdamping haar werk te laten doen.
Jazeker, in de praktijk ligt de belasting voor gespoten PUR ligt tussen 150 en 250 kPa. Omgerekend ligt deze waarde tussen 15.000 en 25.000 kg/m².
Voor een cementgebonden chape bedraagt het maximaal toegelaten restvochtpercentage 2,5%. Indien er vloerverwarming geplaatst is mag dit maar 2% zijn.
Bij vloerisolatie wordt geslotencellige of opencellige PUR gebruikt. Evenals bij vloerisolatieplaten is een dikte van 8 tot 10 centimeter ook een goed uitgangspunt bij de toepassing van gespoten PUR. De kosten van dit isolatiemateriaal zijn sterk afhankelijk van de dikte.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Vloerisolatie kan gespoten worden vanaf 4cm tot 15cm. De aanbevolen dikte voor vloerisolatie hangt ook af van het al dan niet gebruik maken van vloerverwarming. Voor vloerisolatie zonder vloerverwarming adviseren we minimum een Rd-waarde van 2.3m²K/W ofwel een dikte van 6 cm gespoten hardschuim.
Gemiddelde prijs van chape per m2
Gemiddeld mag je rekenen op 12-15 euro per vierkante meter. Dit is een klus die ervaring vereist. Laat chapewerken daarom altijd uitvoeren door een professioneel bedrijf.
Werkt een chape isolerend? Wil jij geen contactgeluiden van de verdieping boven je horen, dan is vloerisolatie de meest voor de hand liggende oplossing. Tussen het beton en de chape kan je een isolerende deklaag leggen die trillingen absorbeert. Naast vloerisolatie bestaat ook isolatiechape.
Het principe van gewapende chape is vergelijkbaar met gewapend beton. Men plaatst een wapening, meestal netten van ijzerdraad, maar ook kunststofvezels zijn mogelijk. In dat geval mengt men fijne nylon vezels, eventueel met toevoeging van bepaalde additieven, in de chape.