Brommen. Het gebrom van een cavia klinkt als 'prrr' en lijkt dus een beetje op het gespin van een kat. Maar wanneer een cavia bromt is dit geen teken van tevredenheid maar juist van irritatie. Vaak laat de cavia met een korte brom merken dat hij het niet fijn vindt wat je doet.
Fluiten. Een schril gefluit is een duidelijke uiting van pijn of paniek. Maar een zacht fluiten kan ook als begroeting geïnterpreteerd worden.
Ze zijn gevoeliger voor infecties, krijgen tandproblemen, gezwollen gewrichten of je ziet dat ze kreupel worden. De darmen van cavia's zijn erg gevoelig. Als er pijn of andere problemen zijn dan zullen ze minder goed eten met het gevolg dat de darmen minder goed kunnen gaan werken of stil komen te liggen.
Zacht piepen: Dit betekent dat je cavia's tevreden zijn en zich op hun gemak voelen in de omgeving. Dit is dus een goed teken! Fluiten of hard piepen: In dit geval is er voedsel in de buurt! Je cavia's weten, denken of hopen dat er eten hun kant op komt.
Zacht, tevreden piepen
Cavia's maken dit geluid als ze zich op hun gemak voelen en tevreden zijn. Ze maken dit geluid vaak wanneer ze door de kooi lopen of als ze geaaid worden. Of bij loslopen, of nieuwe indeling van het hok.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige cavia's hechten zich echt aan hun baasje.
Het gebrom van een cavia klinkt als 'prrr' en lijkt dus een beetje op het gespin van een kat. Maar wanneer een cavia bromt is dit geen teken van tevredenheid maar juist van irritatie. Vaak laat de cavia met een korte brom merken dat hij het niet fijn vindt wat je doet.
Cavia's uiten dit onregelmatig gepruttel als ze zich op hun gemak voelen: wanneer ze op ontdekking zijn, door ons geknuffeld worden of elkaar willen laten weten dat ze er (nog) zijn. Gelukkige cavia's kunnen soms eindeloos tetteren! Heel vaak lijken ze het met dit tevreden gepiep ook gewoon tegen zichzelf te hebben.
Hij zit zo heel dicht bij je gezicht en dat is een leuk gezicht omdat je hem dan goed kan zien, maar het voelt ook veilig voor de cavia omdat het net lijkt alsof hij in eeen holletje zit - daarom wil hij ook in je nek, mouw of oksel kruipen!
Veel cavia's vinden het fijn over de neus geaaid te worden. Aai de cavia altijd met de haargroei mee. Van de billen naar de oren toe aaien, is pijnlijk voor de cavia. Uw kind kan het beste over het ruggetje naar de billen toe aaien dus!
U kunt de cavia bijvoorbeeld met een klap op z'n hoofd vermoorden. “Het is bekend dat verdrinking een hele pijnlijke dood is. Maar een klap met een stoeptegel is snel, dan is het dier in één keer, bam, dood.” Aww, zielig.
Een cavia raakt hongerig na 6 uur zonder eten. Om het darmstelsel op gang te houden eten ze de hele dag door hooi en drinken ze geregeld water. Als het echt niet te vermijden is, kan een cavia maximaal 2 dagen alleen gelaten worden, als er genoeg water en voer beschikbaar is.
Niet eten kan veel oorzaken hebben: niet kunnen eten door te lange kiezen of tanden of niet willen eten door verstopping of een algemene ziekte. Een cavia die niet eet gaat snel achteruit. Probeer hem aan weer aan het eten te krijgen met: yoghurt, geraspte wortels of andere lekkere hapjes.
Een cavia slaapt zo'n zeven uur per dag. Een hamster het dubbele, namelijk veertien uur! Beide knaagdieren slapen vaak in een klein bolletje met hun pootjes onder hun lichaam. Dit laat zien dat ze tevreden zijn.
Popcorning is het vrolijke sprongetje dat cavia's maken als ze blij zijn. Cavia's leven langer dan de meeste andere kleine huisdieren en worden vaak vijf tot acht jaar. Het zijn geweldige huisdieren omdat ze overdag actief zijn en de neiging hebben echt te communiceren door te fluiten, piepen, knorren of brommen.
Vele cavia's vinden het leuk om uitgestrekt op de schoot te liggen terwijl ze geaaid worden. Andere zitten graag rechtop met hun voorpoten op je arm, zodat ze een uitzicht over de kamer hebben. Als ze het leuk vinden, maken ze luide vrolijke geluidjes.
Cavia's kunnen windjes laten. En soms grote winden. En ze kunnen ook stinken. Toch stinken ze niet zo heel erg als mensenwindjes.
Als je op zoek bent naar een echt knuffeldier dan is een cavia iets voor jou. Je kunt ze knuffelen, voeren en met ze spelen. Alleen zijn vinden ze niet prettig dus zet de kooi in een ruimte waar reuring is.
Aan je dierenarts kan je het volgende doorgeven: - Het dierenuitvaartcentrum waar je voor gekozen hebt. - Of je je cavia wilt laten begraven of cremeren. - Of je gebeld wilt worden door een medewerker van het dierenuitvaartcentrum.
Hun gezichtsveld is groot zodat ze vijanden kunnen zien, ongeacht of die van voren, van opzij of van boven komen. Hee, een regenboog! Bovendien kunnen cavia's kleuren onderscheiden: alle kleuren van de regenboog! Ze herkennen vooral geel, rood en blauw, maar ook de mengkleuren oranje, violet en groen.
Cavia's zijn groepsdieren en mogen dus nooit alleen worden gehouden. Zelfs als u de beste eigenaar ter wereld bent en u uw cavia elke dag aandacht geeft zal het dier eenzaam zijn als het geen soortgenootje heeft om tegen te praten.
Cavia's zijn heel sociaal ingesteld en kunnen door middel van geluid je van alles proberen duidelijk te maken. Veel van hun geluiden kunnen gemakkelijk geïnterpreteerd worden. Knorren en koeren bijvoorbeeld betekent tevredenheid, comfort en plezier.
De cavia eet ongeveer 80 maaltijden per etmaal. Elke dag wordt de hoeveelheid voer gegeven voor de gehele dag, vers water en ruim voldoende hooi. Cavia's kunnen in tegenstelling tot andere dieren niet tegen vasten en moeten dus altijd ruim voldoende voer hebben.
Cavia's poepen de hele dag en nacht door. Ze produceren zo'n 150 tot 200 keutels in een etmaal. Een deel daarvan eten ze weer op, dus je vindt niet alles terug in de kooi. Het opeten van de eigen poep heet coprofagie.
In hun natuurlijke omgeving spitsen ze vaak hun oren om goed te luisteren, ze zijn dan ook gevoelig voor geluid. Bij harde muziek kunnen ze gestresst raken. Dus als je echt een dierenvriend bent kun je beter verplaatsen waar ze beter aan kunnen wennen.