Middag | lungo Tijdens de lunch is koffie vaak te overheersend. Het is daarom beter om pas na de lunch koffie te drinken. Ook omdat cafeïne beter en sneller door ons lichaam wordt opgenomen met een volle maag. In de middag zien wij dat de voorkeur vaak uitgaat naar een sterkere smaak en een extra boost.
Het beste tijdstip om koffie te drinken is op het moment dat het adenosineniveau op z'n laagst is. Voor de meeste mensen zal dat moment tussen tien uur 's ochtends en twaalf uur 's middags of tussen twee uur 's middags en vijf uur 's middags liggen.
De cafeïne beïnvloedt de cortisolproductie.Je lichaam maakt het minder aan en gaat functioneren op de cafeïne. Je wordt er dus helemaal niet veel wakkerder van. Daarnaast kan je door dagelijks koffie drinken in de ochtend intolerant worden voor cafeïne.
Er is 's ochtends niets lekkerder dan een kopje koffie. Maar koffie drinken om wakker te worden is helemaal niet zo'n goed idee. Dat komt omdat je 's ochtends veel cortisol in je lichaam hebt.
Matig koffiegebruik lijkt de slaap van gezonde mensen niet te beïnvloeden, zelfs niet als ze hun lievelingsdrank 's avonds gebruiken. Bij slaapproblemen blijft het echter aanbevolen om je consumptie in de gaten te houden en eventueel af te zien van een kopje koffie in de namiddag of 's avonds.
Veel mensen kennen vast het gevoel van een zogenaamde 'after dinner dip'. Het eten verteren kost energie waardoor dit dipje na de maaltijd vaak ontstaat.Het oppeppende effect van een kopje koffie kan je hierdoor heen helpen. Zo heb je weer energie om de avond te starten!
Koffie bestaat voor een groot deel uit water en is daarmee een goede bron van vocht. Het droogt je lichaam niet uit. Daarnaast heeft het een paar gunstige effecten op je gezondheid: 2-4 koppen per dag: geeft een 10% lager risico op coronaire hartziekten (aandoening van de kransslagaders) en een beroerte.
Maar het blijkt helemaal niet zo goed te zijn om zo vroeg al een kopje te drinken. Uit onderzoek blijkt dat je beter toch even kunt wachten tot je al een aantal uur wakker bent voor je je eerste kop koffie drinkt. Vlak na het opstaan maakt je lichaam namelijk meer stresshormonen aan.
Daarom kun je in plaats van koffie de dag dus beter beginnen met thee. Daarin zit ook cafeïne maar in kleinere hoeveelheden, vergeleken met koffie. Door de antioxidanten die in thee zitten, is thee vele malen beter voor je immuunsysteem, dan koffie.
“Het beste is om na vier uur 's middags geen koffie meer te drinken.” Het cortisolgehalte neemt in de middag namelijk af, waardoor je van nature wat vermoeider wordt. “Cafeïne is ook adrenalineverhogend, waardoor dat slaap- en waakritme weer verstoord wordt”, zegt Hurioglu.
Ochtendthee kan bijvoorbeeld een zwarte thee zijn, maar ook groene, witte of oolong-thee.Matcha, Earl Grey, Pu-Erh, Yerba Mate of zelfs Kombucha. Thee wat goed gaat met melk is bijvoorbeeld Breakfast Tea of Masala Chai.
In koffie zit cafeïne. Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, nog ongeveer 5 kopjes koffie drinken per dag (1 kopje is 125 milliliter), als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen.
Onderzoek toont aan: cafeïne beïnvloedt je slaappatroon
Helaas voor de koffieleuten onder ons, tonen verschillende onderzoeken aan dat koffie drinken het slaapritme en inslapen kan verstoren. Zelfs als je zes uur voordat je gaat slapen een kopje koffie drinkt, heeft dit al effect op je slaap.
Het laatste kopje koffie kun je volgens de Amerikaanse dokter Natasha Bhuyan het beste tien uur voor je bedtijd nemen. “Het duurt namelijk zo'n zes uur voordat je lichaam de helft van de cafeïne heeft afgebroken.
6 uur voor het slapen geen koffie meer
Uit het onderzoek blijkt namelijk dat cafeïne ervoor zorgt dat je gemiddeld een uur korter slaapt, zelfs wanneer je de cafeïne zes uur voor het slapengaan neemt. Wil je toch later op de dag een kopje koffie drinken? Drink deze dan het liefst vóór 15.00 uur.
Elina Hyppönen: 'Om een gezond hart en een gezonde bloeddruk te behouden zouden mensen maximaal zes kopjes koffie per dag mogen drinken. Als je naar onze onderzoeksresultaten kijkt, zie je dat er vanaf 6 kopjes koffie per dag een kantelpunt is in het risico op hart- en vaatziekten'.
'Thee is vochtafdrijvend'
Hij vertelt aan Libelle: “Dranken met theïne leveren gewoon vocht aan het lichaam. Vaak wordt gedacht dat zulke dranken vochtafdrijvend werken, maar dat is niet zo. Het lichaam verliest niet meer vocht door het drinken van bijvoorbeeld thee of koffie.”
Het beste kun je 's avonds kruidenthee drinken. Kruidenthee bevat namelijk helemaal geen theïne. Bepaalde kruiden staan immers al eeuwen bekend om hun rustgevende effect. Denk aan kamille, maar ook valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem.
Thee smaakt voor veel mensen beter dan koffie, is gezonder voor je, heeft meer antioxidanten dan koffie (ook al bevat groene thee maar ongeveer de helft van de hoeveelheid cafeïne als koffie), bevat minder calorieën dan koffie én zit boordevol voedingsstoffen. De jury is er dus over een: thee is beter dan koffie.
In grote hoeveelheden kan cafeïne een behoorlijk negatieve uitwerking hebben. Te veel cafeïne kan leiden tot onder meer hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.
U begrijpt: het is slaaptechnisch gezien niet verstandig om voor het slapengaan koffie te drinken. Het houdt u niet alleen wakker, maar zorgt ook voor een minder diepe slaap en verstoring van de biologische klok, aldus een onderzoek in het Amerikaanse vakblad Science Translational Medicine.
Avond | espresso
Na het eten kiezen veel mensen voor een kopje koffie. Vooral de espresso is populair. Espresso kan namelijk helpen om zowel de spijsvertering als vetvertering na het eten op gang te brengen. Ook zorgt dit drankje ervoor dat uw bloedsuikerspiegel minder snel stijgt na het eten.
Gefilterde koffie, zoals filterkoffie, oploskoffie, koffie van koffiepads, percolatorkoffie en de meeste automatenkoffie verhoogt het cholesterol daarom niet of nauwelijks. Ongefilterde koffie, indien dit type koffie dagelijks gedronken wordt, kan het cholesterol- gehalte in het bloed verhogen.
Dokters adviseren patiënten met een hoge bloeddruk wel om niet teveel kopjes koffie te drinken. Als u meer dan vier kopjes koffie per dag drinkt, dan krijgt u wel last van een hogere bloeddruk. Beperk het dus altijd tot maximaal vier kopjes koffie per dag om uw bloeddruk op pijl te houden.
Een Senseo-apparaat gaat volgens cijfers van Senseo zelfs makkelijk vijf tot zes jaar mee. Als je twee kopjes per dag zet of pakweg 700 kopjes per jaar, is dat goed voor 3.500 tot 4.200 kopjes tijdens de hele levensduur van het toestel.