Hommels hebben eigenlijk te kleine vleugeltjes voor hun grote lichaam (èn het stuifmeel!). Lange tijd was het een raadsel voor onderzoekers hoe ze toch konden vliegen. Na onderzoek bleek dat ze luchtwervelingen maken met hun vleugeltjes.Die zorgen voor een kracht omhoog waardoor de hommel, tòch kan vliegen.
Hommels kunnen enkel vliegen als hun vleugelspieren voldoende zijn opgewarmd. Om te kunnen vliegen moeten de vleugels 30°C hebben. Als het 's nachts flink vriest dan raken ze moeilijk opgewarmd en verliezen ze teveel energie om nog te kunnen vliegen.
Hoe snel kan een hommel vliegen ? Afhankelijk van de soort kan een hommel drie tot vier en een halve meter per seconde vliegen. Ze hebben dan ook een actieradius tot meer dan 1km rond het nest en onthouden hun omgeving.
Elk insect heeft de volgende inwendige organen: hersenen, darmkanaal, uitscheidingsorganen (buizen van Malpighi), eierstok, buisvormig hart, buikzenuwstreng. Het bloed van insecten dient niet voor het transport van zuurstof en is meestal kleurloos. Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart.
Hommels zijn geen agressieve beestjes, ondanks dat veel mensen dat nog wel denken. Ze zijn enkel opzoek naar nectar en zullen je niet lastig komen vallen. Ze steken écht alleen maar wanneer ze zich bedreigd voelen. Dat kan komen doordat iemand (per ongeluk of uit paniek) naar ze slaat.
Hommels zijn over het algemeen vreedzame insecten en steken alleen wanneer ze zich in het nauw gedreven voelen of wanneer hun nest verstoord wordt. Hommelsteken veroorzaken normaal gezien slechts een lokale reactie, maar een klein aantal van ons reageert allergisch.
De bijen en hommels komen af op de sterke geur van deze bomen, terwijl er nog maar heel weinig nectar is te halen. Daardoor raken de beestjes zo uitgeput dat ze het thuisfront niet meer halen en ter plekke het loodje leggen. In een straat met veel lindes zijn honderden dode hommels geen uitzondering.
Hommels doen eigenlijk geen kwaad. Durf jij er eentje voorzichtig te aaien? Hommels die bezig zijn in een bloem kun je voorzichtig over de rug aaien. Als ze hard gaan zoemen of met een pootje naar achteren wijzen, moet je stoppen!
Een hommel leeft ongeveer één jaar. In het vroege voorjaar komt de koningin uit de grond waar zij overwinterde. Als eerste heeft ze nectar en stuifmeel nodig om te kunnen vliegen en voor de ontwikkeling van haar eierstokken.
Wanneer een bij of hommel steekt scheurt de angel met het gifblaasje los van het lijf. Bijen en hommels kunnen dan ook niet meer dan één maal steken en gaan na de steek dood. Wespen hebben een angel zonder weerhaken waardoor de wesp tot wel 10 maal kan steken.
De hommel kent naast de koekoekshom- mel nog meer natuurlijke vijanden. Vogels als bijeneters, maar ook veel zoogdieren waaronder dassen en muizen, zijn gek op hommels. Tevens zijn er andere insecten die parasiteren op hommels. De larven van de hommelnestmot leven in het nest van de hommel en eten daar de was op.
Hommels steken zelden. Wanneer men met hommels in aanraking komt, kan de kans op een hommelsteek verkleind worden door de hommels niet agressief te maken. Allereerst geldt dat men de hommels rustig moet behandelen: Niet naar de hommels slaan, niet tegen de nestkast stoten, de hommels niet vastpakken, etc.
Als je 's avonds goed kijkt in de tuin, dan zie je ze: de slapende hommels en bijen. Ze hangen onder een bloem, doodstil in diepe rust. Niet storen dus!
Hommels zijn van nature geen agressieve insecten, dus de kans dat ze steken is niet heel groot. Ze steken namelijk alleen indien ze zich bedreigd voelen en dus het gevoel hebben dat ze zichzelf moeten verdedigen. Steken kunnen ze dus echter wel.
In de middag hebben de lindebomen minder suiker in hun nectar dan in de ochtend. Het nectar verzamelen levert de hommels minder energie op dan ze verbruiken. Ze gaan er te lang mee door en uiteindelijk hebben ze te weinig energie om het nog warm te krijgen, of om te vliegen. En dan gaan ze dood.
Hommels zijn bijzonder nuttige beestjes, vooral omdat ze veel voor planten in jouw tuin kunnen betekenen. Vaak worden hommels namelijk ingezet door professionele fruittelers om tot een maximale fruitoogst te komen. Hommels zijn namelijk de beste in het bestuiven van verschillende soorten planten.
Veel mensen weten dit niet, maar hommels zijn bijen. Ze zien er wel duidelijk anders uit dan andere bijen, met hun wollige, kleurrijke beharing. Ze zouden misschien verward kunnen worden met de gewone sachembij, maar verschillen daarvan doordat hun ocelli (de puntoogjes bovenop de kop) bijna op één lijn liggen.
Zet er een schoteltje in met klein laagje suikerwater en zet de hommel weg bijvoorbeeld in de schuur. Niet bij verwarming plaatsen. Je kunt de hommel zo een aantal uren laten.
De grote koekoekshommel bereikt een lichaamslengte van 15 tot 22 millimeter, alleen het vrouwtje bereikt echter een lengte van meer dan twee centimeter. De vleugelspanwijdte of vlucht van het vrouwtje is tot 27 millimeter.
Tijdens een steek wordt een geringe hoeveelheid gif via de angel in het lichaam gepompt. Bij de mens levert de steek meestal een korte, heftige pijnscheut op, waarna de pijn weer wegtrekt. In uitzonderlijke gevallen (ca. 1%) ontwikkelt zich een allergische reactie tegen het geïnjecteerde gif.
Neem een ernstig verzwakte hommel heel voorzichtig op met een papiertje of een lepel en breng haar weer op krachten met een oplossing van een half theelepeltje suiker dat je oplost in lauw water op een eetlepel. Geef nooit honing, dat lijkt gezond en logisch, maar er kunnen juist ziekteverwekkers inzitten.
Je hond of kat wordt gestoken, wat nu? Wanneer je hond of kat gestoken wordt door een wesp, bij of hommel, dan doet dit pijn. Op de gestoken plek kan de huid rood en gezwollen raken.
Vaak is dat een oud muizenholletje onder de grond, maar het kan ook een bovengrondse plek zijn als daar isolatiemateriaal is, bijvoorbeeld in een spouwmuur of in een oud vogelnestje.
Alle hommelsoorten maken nesten. Net als honingbijen zijn hommels sociaal levende bijen met een koningin en werksters. De koningin zoekt in het voorjaar een geschikte plek om haar nest te gaan bouwen. Daarin brengt ze eerst enkele werksters groot, die vervolgens het nest verder uit gaan bouwen.
Neem een hommel heel voorzichtig op met een papiertje of een lepel en breng haar weer op krachten met een oplossing van een half theelepeltje suiker dat je oplost in lauw water op een eetlepel. Honing lijkt gezond, maar kan juist verkeerd uitpakken.