Waardoor komt dit? De vulling van de quiche is vaak eerder gaar dan de bodem.Daarnaast is de vulling van de quiche is vaak nat, waardoor je bodem ook nat kan worden. Hier is een slimme truc voor: blind bakken!
De oplossing? Kook, bak of gril de groentes voordat je ze verwerkt in de quiche. Dat laatste werkt het beste, want daardoor voorkom je dat er teveel vocht in de groentes zit waardoor de hartige taart te nat wordt.
Meestal komt dit doordat er te veel lucht in het eimengsel is geklopt. Gewoon mengen is voldoende, je hoeft het dus niet op te kloppen. En wanneer je de quiche in een te hete oven zet, zal hij ook de hoogte in gaan. Beter een iets lagere temperatuur dus, 180 à 200°C is ideaal.
Blind bakken is hét geheim voor een krokante, mooie, goudbruine taartbodem. Eigenlijk houdt het in dat je de taartbodem eerst voorbakt met een steunvulling er in. Dit zorgt ervoor dat je bodem mooi krokant wordt, gelijkmatig gaart en niet teveel rijst zodat er voldoende ruimte overblijft om hem daarna te vullen.
De bodem zal niet te veel rijzen waardoor er genoeg ruimte over is voor de heerlijke vulling. Zo bestaat quiche deeg uit verschillende vellen bladerdeeg. Door de quiche bodem blind te bakken, bijvoorbeeld met rijst als steunvulling, wordt hij nog knapperiger en steviger.
Waarom moet je prikken in bladerdeeg? Wanneer je iets bakt met bladerdeeg en een vochtige vulling dan is het slim om de bodem eerst blind te bakken. Eigenlijk houdt het in dat je de taartbodem eerst voorbakt met een steunvulling er in.
Rond voorgemaakt bladerdeeg zit meestal al een vel bakpapier, dat kan je perfect gebruiken. Leg daarop je bladerdeeg, als je teveel deeg hebt, duw je dat terug naar binnen, tegen de rechtopstaande rand.
Zo wordt de korst van je zelfgebakken brood lekker krokant. Het geheim van een knapperig korstje zit 'm in voldoende stoom, de baktijd en -temperatuur. Stoom vormt de korst in het begin van de baktijd. Daarna wordt ze extra knapperig tijdens het bakken.
Blind bakken doe je bij taarten waarvan de vulling niet moet worden gebakken (bijvoorbeeld een fruittaart met banketbakkersroom) of waarvan de vulling vloeibaar is (bijvoorbeeld een quiche of een chocoladetaart). Als je daarvan de bodem niet zou voorbakken, wordt hij niet helemaal gaar en krokant.
Als steunvulling kun je verschillende dingen gebruiken: gedroogde bonen, keramische bonen, ongekookte rijst of spliterwten. Let er wel op dat je de gedroogde bonen of rijst niet meer kan eten wanneer ze als blindbakvulling hebben gediend.
Slagroom: Volle room of slagroom is het geheime ingrediënt voor romige quiches. Let hierbij op dat het vetpercentage minimaal 35% is en de slagroom geen toegevoegde suiker bevat. Hoe hoger het vetgehalte, hoe lekkerder het eindresultaat. Deze room gebruik je bijvoorbeeld voor een traditionele Franse Quiche Lorraine.
Je kan een quiche perfect op voorhand bereiden en een dag later weer opwarmen in de oven zonder dat hij helemaal wak wordt. Zorg ervoor dat je alle ingrediënten die in je quiche zitten eerst goed laat uitlekken voor je er de eieren onder mengt. Bak de quiche dan af zoals je normaal zou doen.
Kies bij voorkeur voor een bakvorm met gaatjes in de bodem en bak een quiche met knapperige korst. Bepaal de grootte van je quichevorm aan de hand van het aantal eters dat je meestal hebt en kies er een uit met antiaanbaklaag.
Een te warm deeg (doordat je het te lang doorkneedt met warme handen) kan namelijk ook weer voor scheuren en slap deeg zorgen. Kneed het dus vooral niet te lang door, maar tot het deeg goed uit te rollen is. Is het deeg onverhoopt toch te zacht geworden, leg het dan weer even in de koelkast om op te stijven.
prik in het plakje bladerdeeg gaatjes met een vork voordat je de vulling er op legt. strooi wat paneermeel op de bodem, bijvoorbeeld alsje een hartige of zoete taart bakt. je kunt het bladerdeeg het beste onder in de oven bakken.
Extra tip: laat de quiche na het bakken 10 minuten afkoelen en verwijder dan pas de vorm.
Denk als alternatieve blindbakvulling bijvoorbeeld aan rijst en droge peulvruchten. Deze zijn veel goedkoper en je kunt ze gelijker over de bodem verspreiden. Nadien kun je ze niet meer opeten maar je kunt ze wel nog eens als steunvulling gebruiken.
In plaats van bakparels als steunvulling kun je ook ongekookte rijst gebruiken.
Bakparels kunt u vervangen door gedroogde erwten. Bakparels (en dus gedroogde erwten) worden gebruikt als blinde vulling. Een blinde vulling zorgt ervoor dat de bodem van een zanddeegtaartje, quiche of een andere taartbodem niet omhoog komt tijdens het bakken.
Wanneer is je quiche nu gaar? Als de vulling gestold is en stevig blijft. Ook als je de bakvorm beweegt. Laat de quiche na het bakken even afkoelen en verwijder dan pas de vorm.
Het gebruik van waterdamp bij het bakken van brood of broodjes is erg belangrijk, aangezien het voor een krokant korstje en een mooie glans zorgt. Zonder waterdamp krijg je namelijk een grijze en harde korst.
Blind bakken is een methode waarbij je een taartbodem eerst voorbakt met een nep-vulling, dus niet met de daadwerkelijke vulling die je gaat eten. Na het blind bakken verwijder je de nep-vulling en vul je de taart met de echte – hartige of zoete – vulling. Vaak wordt de taart daarna nog eens afgebakken.
Bladerdeeg heeft een gladde en een ruwe kant. De kant waar het papier zit, is de gladde kant en hier moet de vulling op, want deze kant plakt goed dicht. Vervolgens goed aandrukken met een vork en de hapjes blijven goed gesloten en mooi van vorm.
Veilig gebruik houd hierbij in dat je het velletje maar éénmalig gebruikt. Bakpapier in de oven laten liggen voor de volgende maaltijd is dus geen goed idee. Want zo'n stuk donker en verbrand papier kan dus wel schadelijk zijn.
Aluminiumfolie
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!