Hoe en waar gebruik je een stuitkussen
Verwijder alle andere kussens en plaats het stuitkussen direct op de stoel. Het beste kan je gaan zitten op een stoel met stevig zitvlak en een goede, stevige, rugleuning.
Hoe gebruik je een zitkussen
Een zitkussen wordt meestal gebruikt voor klachten aan het staartbeen of de rug. Een zitkussen zal je pijn enkel verlichten door het kussen consistent te gebruiken. Gebruik het op alle plaatsen waar je langdurig moet zitten en extra steun kan gebruiken.
Rechtzetten van het stuitje mag alleen gedaan worden door een geregistreerd bekkenfysiotherapeut met een Master of Science. Het stuitje rechtzetten is een pijnvrije uitwendige handeling. Met zachte fysiotherapeutische technieken wordt het stuitje weer 'op zijn plek' teruggebracht.
Een stuitkussen is een zitkussen dat lokale drukverlichting aan het staartbeen geeft. Hierdoor ontlast u het stuitje en SI gewricht.
Wat kunt u zelf doen bij stuitpijn? U kunt een speciaal kussen aanschaffen waarbij tijdens het zitten geen druk op de stuit staat. Tevens is het belangrijk u te laten adviseren over uw zithouding door een fysiotherapeut of (ortho)manueel therapeut.
Met het Lifetec Premium® Ringkussen Original kun je comfortabeler zitten en tevens je zithouding te verbeteren. Alleen de beste materialen worden gebruikt in de Lifetec Premium serie. Zo bestaat dit ringkussen uit hoogwaardig traagschuim. Dit traagschuim zal zich vormen naar jouw zitvlak.
Symptomen bij scheefstand staartbeen
Opstaan vanuit zit is pijnlijk. Enige tijd zitten is pijnlijk. Ontlasting kan pijnlijk zijn aan het stuitje. Afstappen na enige tijd fietsen is pijnlijk.
Ook kan de pijn afkomstig zijn van de omliggende banden en spieren van het bekken of de bekkenbodem. Een scheefstand van het stuitje kan gevolgen hebben voor de totale bewegingsketen van gewrichten en spieren. Als gevolg van de hierdoor verstoorde zenuwprikkeling kunnen ook darm- en blaasproblemen ontstaan.
Als je stuit namelijk scheef staat, brengen we deze weer terug in de natuurlijke positie. Het spanningsgevoel rondom je stuit neemt dan vrijwel direct af. Het is een zeer effectieve en pijnloze methode (NIMOC) met vaak direct resultaat. De NIMOC opgeleide bekkentherapeut helpt je bij deze klachten.
Zitkussens voor rolstoelen en stoelen ondersteunen uw zithouding en bieden u meer comfort bij het zitten en het rijden in een rolstoel en het zitten in een stoel.
Gebruik het massagekussen niet te lang achter elkaar
Dagelijks een massage van 15 tot 20 minuten is voldoende om de juiste mate van ontspanning te ervaren. Langer gebruik van het massagekussen kan bovendien blauwe plekken veroorzaken.
Een massagekussen kun je zo vaak gebruiken als je wilt. We raden je echter aan om af en toe wat tijd uit te trekken. Maar iedereen moet voor zichzelf uitmaken hoe ver zijn welzijn gaat.
Een stuitje kan breken of verbuigen, vaak als gevolg van een val of een bevalling. Dat levert een hevige pijn op waardoor een patiënt maandenlang niet kan zitten. Volgens Marijke Slieker moet er na een val op de stuit of bevalling waarbij het misgaat met de stuit, snel worden gehandeld.
De stuitjeszadels zijn de oplossing! Voor klachten aan de stuit is eigenlijk niets beter als een fietszadel dat compleet open is van de achterkant. Dit is de enige manier om het stuitje 100% te ontlasten en hier druk en pijn te voorkomen.
Het stuitje is het botje wat onderaan de rug ligt, het vormt het uiteinde van de wervelkolom. Hoewel je er niet vaak iets over hoort of leest, is stuitpijn een veel voorkomende klacht. Een pijnlijk stuitje (coccygodynie) kan bij zowel mannen, vrouwen als kinderen voorkomen.
Een extra kussen kan helpen een goede slaaphouding te creëren (en zo de pijn te verminderen). Zo kan je met een kussen tussen de (geplooide) knieën slapen of met een kussen tegen de rug (bij zijlig) of onder de knieën (bij ruglig). TIP: een borstvoedingskussen kan hier al van pas komen.
Wat is het? Pijn aan het stuitje wordt ook wel coccygodynie genoemd. Hierbij heeft u pijn rondom het staartbeen, die uitgelokt wordt door zitten, maar ook kan voorkomen na lang te hebben gestaan of gewandeld. Fietsen is door directe druk van het zadel op het staartbeen veelal onmogelijk.
Mensen met een zittend beroep kunnen door een verkeerde zithouding stuitklachten ontwikkelen. Door de overbelasting kan er een ontsteking ontstaan in het gewricht. Het botvlies raakt dan ontstoken en dit kan er toe leiden dat uw stuitje iets verschoven is.
Je stuitje kan flink pijn doen nadat je er op gevallen bent, maar stuitpijn kan ook komen door een bevalling. Sommige vrouwen voelen zelfs een knapje als ze aan het bevallen zijn: het stuitje is dan uit de kom geweest waardoor de banden die daar zitten en het kapsel van het gewrichtje pijnlijk zijn.
Mensen met dysfunctie van het SI-gewricht kunnen het volgende ervaren: Pijn, die scherp, stekend of dof kan zijn, aan één kant van het bekken/onderrug, of in de lies of stuit. Pijn die kan uitstralen naar de knie. Pijn bij beweging, zoals opstaan vanuit zittende positie, draaien in bed of buigen/draaien.
Hoe lang duurt de behandeling? De behandeling zelf duurt ongeveer tien minuten. De totale tijd die u doorbrengt in het Pijncentrum wisselt van een half uur tot hooguit twee uur.
Bij Orthocor kunt u verschillende kussens vinden. Speciaal voor stuitklachten zijn er kussens met een uitsparing aan de achterzijde van het kussen of zitringen met een uitsparing in het midden. Ook de materialen verschillen. Zo zijn er kussens van koudschuim, traagschuim en met lucht gevuld.
Wiebelkussens of balanskussens zorgen door het materiaal en de speciale vorm voor een dynamische manier van zitten. Hierdoor traint u uw rugspieren. Ook oefent u de wisselwerking tussen zintuigen en bewegen (sensomotorisch systeem).