Aan de achterkant van een luidspreker zitten de luidsprekerterminals, waar de kabels van de versterker op worden aangesloten. De meeste luidsprekers hebben een rode (plus) en zwarte (min) aansluiting voor respectievelijk het positieve en negatieve signaal van de versterker.
Mono versterker: bedoeld om de bass oftewel de subwoofer te versterken. 2 kanaals versterker: deze dient om alleen de voor- of achterspeakers of een subwoofer te vesterken. 4 kanaals versterker: deze dient om voor- en achterspeakers of een subwoofer en voor- of achterspeakers te versterken.
Sluit een digitale coaxkabel, digitale optische kabel of audiokabel aan op de audio-uitgangsaansluiting van de televisie. Sluit het andere uiteinde van de kabel aan op de bijbehorende aansluitingen van de stereo-ontvanger of het thuisbioscoopsysteem.
Waarom banaanstekkers
Het grootste voordeel is het contact met de speaker/versterker. Door het gebruik van een goede banaanstekker, komen hoge en lage tonen beter door. Als je de kabel los achter een schroef draait zorgt dit namelijk voor slechter contact. Een ander voordeel is de bescherming van de luidsprekerkabel.
Als je versterker een optische toslink aansluiting heeft of digitale RCA aansluiting (ook wel digitale coaxiale aansluiting genoemd) heeft dan is dat de beste optie. Mits je tv dezelfde aansluiting heeft dan kan je een optische toslink kabel of een digitale coax kabel gebruiken om je tv op je versterker aan te sluiten.
De beste locatie voor antenneversterkers binnenshuis is zo dicht mogelijk bij de plek waar de kabel binnenkomt, zoals in de meterkast. Zo zul je het signaal zoveel mogelijk versterken. Als er in je meterkast geen aansluiting voor de tv kabel is, zet dan de splitter naar de tv-kaart vóór alle andere splitters.
Je hebt in de regel een versterker nodig wanneer: De totale kabellengte van het AOP (abonnee overnamepunt) tot de ontvanger meer is dan 10 tot 20 meter (sterk afhankelijk van de kwaliteit van de kabel). Het signaal één keer wordt verdeeld en de kabellengte meer is dan 5 meter.
Er gaan dus vier kabels naar elke speaker toe. De luidspreker zelf, mits voorzien van een wisselfilter, scheidt de lage en hoge tonen vervolgens. Het voordeel van deze manier van aansluiting is volgens sommigen het breder bereik in de lage en hoge tonen, en een een breder geluidsveld in zijn totaliteit.
Wil je de hoogst mogelijke kwaliteit? Overweeg dan pluggen die verguld zijn. Deze banaanpluggen met vergulden uiteindes, geleiden het signaal beter. We doen er alles aan om dit artikel op tijd te bezorgen.
De functie van een versterker is alleen maar om een elektrisch signaal te versterken, maar een versterker voegt zelf ook (ongewenste) ruis toe, en zal bepaalde frequenties iets meer versterken dan andere frequenties, en zal kleine signalen iets anders versterken dan grote signalen, waardoor er vervorming kan ontstaan.
Wat voor speakers wil je aansluiten? Vaak is het vermogen van een receiver bij het kiezen van je speaker niet heel relevant. Bij gemiddeld gebruik kunnen de meeste receivers prima overweg met elke speaker. Een krachtige versterker is alleen nodig bij grote speakers, of wanneer je het geluid heel hard wilt zetten.
Een HDMI-kabel geeft je dezelfde geluidskwaliteit als een optische kabel. Maar, toch raden we altijd aan om een HDMI-kabel met ARC te gebruiken als je het geluid van je tv over de luidsprekers van je soundbar of receiver wilt laten klinken.
De geluidsweergave zelf zal niet verschillen tussen 4 en 8 ohm, maar als je luidsprekers aansluit van 8 ohm en die vervolgens aansluit op een versterker van 4 ohm, dan zul je wel een groot verschil in luidheid ervaren, namelijk ongeveer de helft minder luid dan wanneer je luidsprekers aansluit van 4 ohm.
Hoe werkt een subwoofer
Door deze speciale vorm is het mogelijk om lage tot zeer lage tonen te produceren. De kracht van de subwoofer moet passen bij het volume van de behuizing waarin deze zich bevindt. De subwoofer wordt versterkt, of door een aparte versterker, of door een ingebouwde versterker.
Met een receiver bedoeld voor luidsprekers van 6 Ohm kan in de meeste gevallen - eerder - met luidsprekers in de range 4-8 Ohm werken zonder in de problemen te komen.
Het kan zeker, de vraag is echter of het handig is. Als je verschillende speakers in serie gaat schakelen gaan de verschillende impedanties elkaar beïnvloeden, waardoor de response van de speakers niet meer klopt. Zijn het twee de zelfde speakers is het niet zo'n probleem.
Re: 4 Ohm luidsprekers op 8 Ohm versterker
Er zit geen omschakeling op van 4 naar 8 Ohm. Dat gaat wel, maar je zult het vermogen wat de versterker moet leveren dan goed moeten bewaken. Dat wordt bij een versterker die voor 8 ohm luidsprekers ontworpen is en aan een 4 ohm belasting moet leveren eerder gehaald.
Een signaalkabel zit tussen de geluidsbron (bijvoorbeeld een streamer, draaitafel of CD-speler) en de versterker. Een luidsprekerkabel zit tussen de versterker en de luidsprekers.
10mm2 is voldoende bij normaal gebruik, 16mm2 is op zich beter, zet er wel een fatsoenlijke zekering tussen (zo dicht mogelijk bij je accu). De stroom die nodig is om 600W vermogen te voeden is minstens 50A (versterker met een rendement van 100%) maar dit vermogen wordt natuurlijk niet constant gevraagd.
De weerstand van de luidsprekerkabel is echter wél belangrijk. Dikke kabels zijn beter dan dunne, en korte beter dan lange, maar het gaat daarbij niet om het vermogensverlies dat in dunne kabels optreedt. Dunne kabels beïnvloeden de dempingsfactor van de versterker.
Het is mogelijk om de coax kabel op verschillende manier aan te sluiten: op een wandcontactdoos, op een coax stekker of op een F-connector. Hierna kunt u de coax kabel op de TV aansluiten. Als laatste controleert u of de aansluiting gelukt is om zo te voorkomen dat uw avond voor de TV niet door gaat.
Wat doet een antenneversterker? Een antenneversterker versterkt zowel het analoge als digitale televisie signaal. Met een antenneversterker kun je meerdere ontvangers aansluiten en langere kabels gebruiken. De versterking van het signaal is nodig om het verlies te compenseren.