Voor een vrienden- of familiebezoek kan dat bijvoorbeeld met: een uitnodigingsbrief die de datum, de duur en het doel van het verblijf vermeldt. het bewijs van verwantschap met het familielid dat men bezoekt. informatie over de band met de persoon die de betrokkene uitnodigt.
Visumleges voor een lang verblijf in België (visum D)
Het bedrag wordt op 180 euro vastgelegd. De visumleges worden over het algemeen geheven in euro, of in de munt van het derde land, of in de munt die doorgaans gebruikt wordt in het derde land waar de aanvraag wordt ingediend.
Visum type C "met het oog op een verklaring van wettelijke samenwoning" Met dat speciaal visum kan je als je visumplichtig bent, naar België komen en hier kort, voor maximaal 90 dagen, verblijven. In die periode leg je een verklaring van wettelijke samenwoning af voor de Belgische ambtenaar van de burgerlijke stand.
Bent u Belg of EU-burger, dan kunnen uw gezinsleden de aanvraag indienen bij de Belgische ambassade of bij de gemeente. De Dienst Vreemdelingenzaken behandelt de aanvragen tot gezinshereniging. U moet bewijzen dat u over voldoende huisvesting en een ziekteverzekering beschikt voor uzelf en de leden van uw gezin.
Als derdelander heb je recht om in België te verblijven voor de duur van je visum. Als je niet visumplichtig bent of als je een verblijfsrecht van meer dan 3 maanden in een andere Schengenlidstaat hebt, dan mag je 90 dagen in België verblijven binnen elke periode van 180 dagen.
Meestal is dat in één van de buurlanden. De visumaanvraagprocedure kan in bepaalde gevallen lang duren. Dien uw aanvraag dus minstens vier weken voor uw vertrek in. Op de website van de FOD Buitenlandse Zaken vindt u alle informatie over het visum voor België.
Dat bedrag is gekoppeld aan de spilindex van de consumptieprijzen. Momenteel bedraagt dat 1.845,48 euro. Onder de 1.845,48 euro mag DVZ de aanvraag gezinshereniging niet automatisch weigeren.
De hoofdpersoon in Nederland dient een bruto salaris van minimaal € 1.725 per maand te verdienen (exclusief 8% vakantietoeslag). Daarnaast dient zijn arbeidsovereenkomst op het moment dat het familielid de MVV of verblijfsvergunning aanvraagt nog minimaal 1 jaar door te lopen.
Als u als buitenlander langer dan drie maanden in België wilt verblijven, moet u zich binnen de acht dagen na uw aankomst melden bij de gemeente waar u verblijft. U moet er zich laten inschrijven in de bevolkingsregisters; daarvoor moet u wel over een reële verblijfplaats in deze gemeente beschikken.
Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waar alle medische gegevens van u vermeld staan. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar België. Neem altijd het dokters voorschrift en de originele verpakking mee op reis.
Na het huwelijk kan de buitenlandse partner gezinshereniging aanvragen om een verblijfsrecht in België te bekomen. De Belgische partner moet bewijzen over voldoende bestaansmiddelen, huisvesting en een ziekteverzekering te beschikken. Beide partners moeten ouder zijn dan 21 jaar.
Een visum voor Nederland vraagt u aan bij de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat in het land waar u woont. Aanvragen bij een ambassade van een ander Schengenland waar Nederland door vertegenwoordigd wordt in het land waar u woont, kan ook. Dit Schengenvisum geldt voor een verblijf van 90 dagen.
Een bewijs van garantstelling kost € 21,70 (tarief 2022). Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, moet uw partner ook tekenen.
Vul het aanvraagformulier in en breng de documenten mee die vermeld staan in de goedkeuringsbrief van de IND. De gemiddelde verwerkingstijd van een mvv-aanvraag is 10 werkdagen.
Aanvraag voor het verblijfsdoel studie
Een beslistermijn van 60 dagen geldt voor deze aanvraag. Is uw aanvraag door een erkende referent gedaan? Dan heeft de IND meestal minder tijd nodig om te beslissen. Als de aanvraag compleet is, geldt een streeftermijn van 2 weken voor de beslissing.
De mvv is 90 dagen geldig. Reis daarom binnen 90 dagen naar Nederland. Hier haalt u uw verblijfsvergunning op.
Dit document wordt afgeleverd aan derdelanders die in België verblijven op basis van een recht op gezinshereniging met een Belg of Unieburger en van wie de verblijfsaanvraag is goedgekeurd. De F-kaart is een verblijfskaart van een familielid van een Unieburger in de vorm van een elektronische identiteitskaart.
5 jaar ononderbroken verblijf
Je moet 5 jaar ononderbroken in België verbleven hebben met gezinshereniging. De termijn van 5 jaar begint te lopen vanaf de datum van je aanvraag van een verblijfskaart van een familielid van een burger van de Unie.
Als je iemand wilt uitnodigen, die voor zijn reis naar Nederland een visum nodig heeft (en die bij jou mag logeren), dan heeft deze persoon voor het krijgen van een visum een 'bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking' nodig. Een voorwaarde is dat het bezoek niet langer dan 90 dagen duurt.