Verwant met de afgunst is naijver. Hierbij gaat het om de rol die men zou willen spelen voor een ander of ook wel voor anderen, de betekenis die men voor hen als voorwerp van liefde en verering zou willen hebben, maar die aan een ander toevalt.
jaloezie (zn) : afgunst, ijverzucht, jaloersheid, kift, kinnesinne, naijver, nijd, rivaliteit. jaloezie (zn) : rolgordijn, zonnescherm.
Iedereen is weleens jaloers en bang dat zijn/haar partner vreemdgaat, ook als achteraf blijkt dat er niks aan de hand was. Jaloezie wordt echter ziekelijk als je voortdurend jaloers bent terwijl daar geen aanleiding voor is. Ziekelijke jaloezie heeft ingrijpende gevolgen voor je relatie en je zelfbeeld.
Gezonde jaloezie houdt in dat je erkent en herkent dat je deze gevoelens hebt, en ze ook uitspreekt naar je partner. Niet op een beschuldigende manier, maar open en eerlijk. Zo kan het zelfs een compliment voor je partner zijn, wanneer je een steek voelde toen hij of zij onschuldig met iemand anders stond te praten.
Jaloersheidswaan is een vorm van waanstoornis. Kenmerkend voor de stoornis is een overheersende en ongegronde jaloezie en/of de overtuiging dat de partner ontrouw is. De aandoening wordt ook wel het Othello-syndroom genoemd naar het gelijknamige toneelstuk.
Obsessieve jaloezie
Jaloezie kan daar een uitingsvorm van zijn. Het gaat dan niet zozeer om de angst om niet genoeg te krijgen, maar vooral over de angst om niet te weten wat er aan de hand is. Iemand die een obsessieve vorm van jaloezie heeft, zal bijvoorbeeld jaloers zijn als de partner te laat thuis komt.
Met een beetje jaloezie houd je het spannend. Je komt minder makkelijk in een sleur terecht, omdat je altijd nog een beetje met verleiden bezig bent. Natuurlijk vertrouw je elkaar, maar je blijft wel je best doen voor elkaar. Daardoor blijft het leuk tussen jullie en verras je elkaar ook sneller.
Pathologische of ziekelijke jaloezie zou kunnen ontstaan door een slechte hechting aan de ouders tijdens de kindertijd. Ook trauma's uit het verleden kunnen bijdragen aan wantrouwen naar de partner. Daarnaast spelen gevoelens als onzekerheid ook een bijdrage tot ontwikkeling van ziekelijke jaloezie in de relatie.
Jaloezie zegt iets over je eigen verlangens
Het is belangrijk om te beseffen dat de kern van deze emotie in jezelf ligt en niets te maken heeft met de ander. Hetgene wat de ander heeft, raakt een gevoelige snaar bij jou. Het gaat om een tekort, behoefte of verlangen dat diep in je verscholen ligt.
Jaloezie in een relatie
Jaloerse gevoelens komen naar boven als je het gevoel hebt om je partner te verliezen. Als jij of je partner jaloers is, kan dit de oorzaak zijn van het vernietigen van je relatie. Jaloezie kan namelijk tot vervelend en gevaarlijk gedrag leiden.
Daarnaast speelt onzekerheid een rol bij jaloezie. Mensen die jaloers zijn, zijn vaak zelf onzeker of hebben weinig zelfvertrouwen. Ook kan jaloezie in een relatie voortkomen uit de angst om iemand te verliezen.
Als iemand jaloers is, heeft de ander het niet eenvoudig. Bij echte jaloezie wordt er geen moeite bespaard om emotionele chantage toe te passen om de eigen zin door te drijven. Mensen die vaardig zijn in jaloers gedrag geven de ander op subtiele wijze het idee dat hij of zij iets moet doen om de relatie goed te houden.
Jaloezie als drijfveer
Jaloeziegevoelens zijn onvermijdelijk en horen nu eenmaal bij ons complexe gevoelsleven. Dat wil overigens niet zeggen dat er niets positiefs uit voort kan komen. Jaloezie prikkelt je om nog beter te doen door lering uit het verleden te trekken en verbeteringen in je leven aan te brengen.
I nabij bijv. naamw. Uitspraak: [naˈbɛi] dichtbij in afstand of tijd Antoniem: ver in de nabije toekomst (binnenkort) II nabij voorzetsel Uitspraak: [naˈbɛi] in de buurt van Voorbeeld: `van nabij meemaken`Synoniem...
Overstelp jezelf
De angst dat een ander iets krijgt wat hij of zij volgens jou niet zou mogen krijgen, vervang je door in gedachten jezelf en die ander te overstelpen met cadeaus, mooie eigenschappen en mensen. Oefen dit serieus. Want het verandert je mindset en maakt je minder vatbaar voor jaloezie!
Een jaloerse vrouw is vaak ook een onzekere vrouw. Dat moeten we in het achterhoofd houden. Het kan zijn dat ze onzeker is over haar uiterlijk en zichzelf daarom veel vergelijkt met anderen, maar het kan ook zijn dat ze onzeker is over jullie relatie en jouw oprechtheid tegenover haar.
Want als je hem jaloers wil maken, moet je er eerst voor zorgen dat hij je heel graag wil. Hij moet zo naar je verlangen dat het hem pijn doet als jij naar een ander kijkt. Dat verlangen zal niet op gang komen als je hem afkraakt, maar wel als je hem het gevoel geeft dat hij de sterkste man op aarde is.
Wanneer je voortdurend bang bent dat je partner vreemdgaat of daadwerkelijk overtuigd bent dat je partner je bedriegt zonder dat hiervoor een goede reden is, ben je ziekelijk jaloers.
'Jaloezie laat zien wat je belangrijk vindt. En het kan je motiveren om harder te gaan werken. ' Als we jaloers zijn, iemand benijden of afgunstig zijn, is er blijkbaar iets aan de hand.
Controlerende en bezitterige mannen worden gekenmerkt door obsessieve persoonlijkheden. Ze willen alles weten en lijken altijd in de verdediging te schieten. Ze worden gemakkelijk boos, hoewel ze hun agressie soms in toom proberen te houden.
De woorden overlappen in de betekenis 'benijden', maar afgunst geeft ook aan dat je een ander iets niet gunt. Als de afgunst tot woede leidt, kan het zelfs gebeuren dat men iets kapotmaakt, alleen maar om te zorgen dat de ander het niet heeft. Bij jaloezie wil men juist zelf iets hebben.