De oplossing: een contactdoosstrook voor wandmontage. Er zijn montagegaten aan de zijkant of achterkant van de monteerbare contactdozen, waardoor ze gemakkelijk aan de muur kunnen worden gemonteerd. Vermijd vervelende kabelchaos onder of op uw bureau door de stekkerdoos permanent te bevestigen.
Leg een onderbouw stekkerdoos in een kabelgoot of schroef hem direct onder je bureaublad. Zo zorg je dat er slechts één kabel naar de wandcontactdoos of de centrale kabelgoot gaat. Eenvoudig een nette én veilige werkplek.
Een stekkerdoos met overspanningsbeveiliging beschermt uw apparatuur tegen piekstroom. Veelal wordt piekstroom veroorzaakt door blikseminslag, maar kan ook andere oorzaken hebben. Bij tijdelijke overspanning van uw apparaat kan deze onherstelbaar beschadigd raken met alle gevolgen van dien.
Meerdere stekkerdozen op elkaar aansluiten
Sommige mensen denken slim te zijn door meerdere stekkerdozen op elkaar aan te sluiten. Het tegendeel is waar. Stroomverdelers zijn niet gemaakt om aan elkaar te koppelen.
Kan ik een oplader alsmaar in het stopcontact laten zitten? Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kun je de oplader beter loshalen. Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik.
De veiligste stekkerdoos
Dit Belkin stekkerblok heeft 8 uitgangen en 2 USB-poorten van 2.4A welke allemaal zijn uitgerust met overspanningsbeveiliging. Beveilig je elektronische apparatuur tegen stroomstoten en spanningspieken.
Als je de schakelaar van de stekkerdoos uit zet dan wordt er geen stroom meer verbruikt. Dit is dus zeker een goede oplossing om stroom te besparen. Als de stekkerdoos aan staat verbruikt die zelf stroom om het LED-lampje in de schakelaar te laten branden, maar dit kost verwaarloosbaar weinig energie.
Voor een 1 fase groepenkast heb je een 1-polige of 2-polige overspanningsbeveiliging nodig en voor een 3 fase groepenkast een 4-polige.
De overspanningsbeveiliging leidt de energie van een overspanning af naar de aarde. Om deze manier voorkom je dat de te hoge spanning bij de apparaten terecht komt en deze de apparaten vernietigd. Ook de leidingen van een elektrische installatie zijn hiermee beschermd.
Gebruik voor het wegwerken van de snoeren en kabels holle plinten of overzetplinten. Deze zijn gewoon plat aan de voorkant, maar in de holle achterkant kun je alle losse snoeren verstoppen. Je kunt ze over bestaande plinten heen plakken, dus je beschadigt de muur niet.
KABELS SAMENBINDEN
Vind je niet meteen een oplossing om je kabels weg te werken, dan is ze samenbinden al een hele verbetering. Een kabelgoot of kabelbinder om alle snoeren netjes in samen te houden ziet er een stuk verzorgder uit dan die wirwar die het voordien was.
Als je wilt dat je werkplek er strak uitziet, dan maak je gebruik van eventule kabelgoten en -geleiders in je bureau. Heb je die niet, dan kun je zelf een gat in je bureau zagen en hier je kabels doorheen leiden. Onder je bureau kun je dan kabelgoten bevestigen.
Overspanningsbeveiliging: je bent niet verplicht om overspanningsbeveiliging op je zonnepanelen te laten aanbrengen.
Als er een te hoge spanning optreedt, zorgen de overspanningsafleiders ervoor dat alle geleidende systemen kortstondig met elkaar gekoppeld worden om spanningsverschillen te neutraliseren en piekstroom af te voeren. De afleider zorgt ervoor dat stroom vereffend wordt aan de spanningvoerende leidingen.
Voor normale elektronische apparaten, zoals bijvoorbeeld koffiezetapparaten of mixers, adviseren wij stekkerblokken met overspanningsbescherming met een maximale lekstroom van 13.500 A. In principe adviseren wij u om elektronische apparaten waar men veel waarde aan hecht van een hogere lekstroom te voorzien.
Voor de basis beveiliging op gebouwgrens (klasse 2) ca. € 1.000,- tot ca. € 1.500,- (incl btw)De kosten zijn ondermeer afhankelijk van de afstand tussen de verschillende overspanningsafleiders (ivm de potentiaalvereffening) en de ruimte om e.e.a. te plaatsen.
Een overspanning is de ruimte die door een dragend constructiedeel (bijvoorbeeld een ligger, spant, latei of boog) wordt overbrugd. Exacter gezegd, wordt er met een overspanning bedoeld de afstand tussen twee steunpunten.
Een rake blikseminslag kan brand of kortsluiting veroorzaken, componenten beschadigen of vernielen, bewaakapparatuur onklaar maken en in het ergste geval een grote stroomstoring veroorzaken. Blikseminslag op componenten waar hoogspanning op staat moet zo veel mogelijk worden vermeden.
Alle apparaten met een stekker zijn brandgevaarlijk
Eigenlijk zijn alle elektrische apparaten tot op zekere hoogte brandgevaarlijk. Zo staan wasdrogers bekend als het apparaat dat de meeste binnenbranden veroorzaakt. Maar ook tosti-ijzers, tv's en laptops kunnen een brand veroorzaken.
Voor de levensduur van je snoer en stekker is het alleen wel nadelig. Des te vaker je de stekker in het stopcontact laat zitten, des te eerder je een nieuwe moet aanschaffen. Beter kun je de oplader ergens veilig opbergen waar je het ook niet snel kwijtraakt.
Stekkerdozen kunnen oververhit raken, en daardoor bepaalde stoffen laten ontbranden. De meeste mensen kennen de gevaren van stekkerdozen, weten dat het brandgevaar oplevert, maar halen de stekker niet uit het stopcontact.
In principe is het altijd gevaarlijk als een kind een voorwerp in het stopcontact steekt of lekt met een beker drinken. Je kunt dus nooit de garantie geven dat een stekkerdoos kindveilig is. Wel zijn er stekkerdozen met een speciale beveiliging, waardoor het product minder gevaarlijk is.
Meer veiligheid
Zo is een stopcontact met aarde namelijk vele malen veiliger. De aarde zorgt er namelijk voor dat een elektrisch apparaat niet onder stroom kan komen te staan. Dit ene extra draadje voert overtollige stroom namelijk af naar de aardbodem.
Een geaarde elektrische installatie voorkomt dat het apparaat onder spanning komt te staan, door de elektriciteit naar de aarde af te voeren via de aardedraad in de installatie. Vanaf 1996 is het verplicht om alle wandcontactdozen/ stopcontacten bij renovatie of nieuwbouw te voorzien van randaarde.
Ja, bliksem kan inslaan op uw zonnepanelen. Als de bliksem inslaat op uw woning, is dit normaal gesproken op het hoogste punt van uw woning. In de meeste gevallen zal de bliksem niet inslaan op uw zonnepanelen als u een schuin dak heeft.