De diameter van de regenpijpen zijn meestal 60, 70, 80 of 100 mm; deze maat is afhankelijk van de verwachte hoeveelheid water die afgevoerd moet worden. Vaak wordt 80 of 100 mm toegepast.
HWA afvoer in de grond
Onder de grond gaat deze verder in een PVC afvoerbuis met een diameter van 110 mm of 125 mm. U kunt deze. Door uw HWA afvoer in de grond door te laten lopen, zorgt u ervoor dat regenwater goed wordt weggeleid en niet in uw tuin blijft staan.
PVC: de veelzijdige oplossing voor de afvoer van regenwater!
Zo heeft u keuze uit een vierkante PVC buis voor een nette wegwerking in de gevel, of ronde buizen in donkerbruin, ISO-kleur of grijs. Voor de ronde PVC buizen zijn ook slagvaste ondereinden in polyethyleen leverbaar.
Een regenpijp heeft een diameter van 70 tot 100 mm, wat overeenkomt met ongeveer 40–80 cm². Regenpijpen worden gewoonlijk van verzinkt metaal of kunststof gemaakt.
Het wordt aangeraden om leidingen tenminste 70cm diep in te graven. Hiermee zit u onder de vorstgrens en heeft de buis minder last van mogelijke verkeersbelasting. Deze diepte is niet altijd haalbaar en is ook afhankelijk van de situatie zoals bijv. de hoogte van de huisaansluiting.
U kunt het regenwater eenvoudig laten weglopen naar uw tuin door de regenpijp tot ongeveer 20 cm boven de grond af te zagen. Haal het onderste stuk pijp weg. Zet een deksel op het deel van de regenpijp dat de grond in gaat. Plaats een bocht op het overgebleven stuk regenpijp.
Een toiletafvoer heeft een diameter van 110 mm, bij hemelwaterafvoer is dit 70 mm en bij alle overige toepassingen is de diameter 40 mm. Houd er rekening mee dat het hele afvoersysteem van je huis belucht moet worden.
De diameterkeuze is afhankelijk van welk soort water je moet afvoeren: 32mm – 40mm > Lekwaterafvoer van verwarmingsketel. 40mm – 50mm > Afvoerwater van wastafel, bidet, bad, wasmachine, douche, gootsteen. 90mm – 110mm > Toilet.
De beste manier om regenwater af te voeren is eigenlijk heel simpel: laat het de bodem intrekken! Op die manier wordt regenwater uiteindelijk grondwater, en daar maken wij weer drinkwater van. In ieder geval is het erg belangrijk dat je de regenwaterafvoer niet aansluit op het riool.
Antwoord. In de praktijk wordt het afvoervermogen voor open afvoerbuizen bepaald volgens de vuistregel: 1 cm² per m² horizontale projectie van het dak, met een minimum diameter van 80 mm bij nieuwbouw, verduidelijkt Gunther Guinée.
Bij deze maten horen onderstaande regenpijpen: Uitwendige maat dakdoorvoer: 6,3 cm hoort een regenpijp met een diameter van 7 cm. Uitwendige maat dakdoorvoer: 7,5 cm hoort een regenpijp met een diameter van 8 cm. Uitwendige maat dakdoorvoer: 9 cm hoort een regenpijp met een diameter van 9,5 cm.
1 Afvoer per 100 m2 is voldoende. Meer dan 100 m2 dan ziet men er liever eentje bij. Het oppervlak van het dak hoger zal je er toch bij op moeten tellen. Dan is het beter dat je er 2 aanbrengt.
Toepassing SN 4 buis
SN 4 buis is de rioleringsbuis. Deze klasse buis is de standaard voor zowel binnenriolering als buitenriolering. Dit type buis kan ook worden gebruikt in situaties waar zo nu en dan kans is op verkeersbelasting.
Voor een afvoer van (vervuild gebruikt) water wordt een PVC buis gebruikt, ook wel een rioolbuis genoemd. De PVC buis is opgebouwd uit 3 lagen en is gemaakt van PVC materiaal.
Bij PVC Online vindt u pvc buizen met een diameter vanaf 32 mm tot 500mm, maar de meest gebruikte diameters voor in huis zijn 40mm, 50mm 110mm en 125mm. Al onze PVC buizen en hulpstukken voldoen aan de kwaliteitseisen volgens de NEN 7045 en NEN 7046 en zijn bovendien voorzien van het KOMO keurmerk.
Voor huisaansluitingen worden de diameters 125 en 160 mm zowel in Ultra-3 als in PVC toegepast. Voor hoofdrioleringen zijn de diameters in PVC 200 t/m 630 mm leverbaar in de klassen 41 en 34. De Ultra-3 klassen 41 en 34 zijn in de diameters 200 t/m 500 leverbaar, voorzien van aangevormde mof met manchetafdichting.
Zo min mogelijk bochten in afvoerpijp
Op deze manier voorkomt u dat er verstoppingen in de afvoer ontstaan. Bij iedere bocht die het afvalwater door de pijp moet afleggen, neemt het risico toe dat vuil op dit punt ophoopt en een verstopping veroorzaakt.
1000 L/min door een 25 mm leiding, zie nomogram: Die rode verbindingslijn vliegt vér van de kaart af, dat lijkt op ruim meer dan 10 bar (meer dan 100 meter waterkolom) leidingverlies per 100 m leiding uit te komen.
De CV ketel zal in een 15mm leiding bijvoorbeeld 10 liter per seconde met 1 bar erin stoppen, terwijl bij een 12mm dit 5 liter seconde met 2 bar kan zijn (getallen/verhouding is volledig uit mijn dikke duim gezogen alleen maar om de getalletjes makkelijk te maken).
Vaste Beantwoorder. Je kunt in elk geval de regenpijp niet zomaar een stukje de grond in laten lopen, en dan verder nergens heen. Dat is vragen om wateroverlast problemen. Misschien is er iets mogelijk met een flinke bak (in de grond) met grind, en daar het water in laten lopen.
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is. Er zitten allerlei stoffen in die ook in de bodem voorkomen.
Bij regenwaterleidingen is het afschot minder belangrijk voor verstoppingen, wel voor de capaciteit. Desondanks wordt een minimum afschot van 5 mm/m geadviseerd om plasvorming te voorkomen.