Hoogte van kunstgras: 31 tot en met 35 millimeter Dan is 31 tot en met 35 millimeter de beste hoogte van kunstgras.
Zorg dat u de grond waar het kunstgras op komt te liggen ongeveer 8 cm diep uitgraaft.
Een poolhoogte van 30mm of minder, is geschikter voor huisdieren. Kunstgras hoger dan 30mm is dan weer zachter.
Gebruik geen ophoogzand (geel zand), deze laat niet voldoende water door. Een zandbed van 5 tot 10 cm is voldoende. Wanneer de ondergrond nu al slecht waterafvoert dan raden wij aan om een dikkere laag (meer dan 10 cm) aan te brengen.
Een goede egalisatie zorgt er voor dat het kunstgras mooi strak gelegd kan worden. Daarnaast adviseren wij om stabiliserend onderdoek op het zandbed te leggen. Stabiliserend onderdoek heeft een tweetal functies: De ondergrond stabiliseren om putten of deuken in het kunstgrasveld te voorkomen bij belasting.
Hoe lang kunstgras meegaat is afhankelijk van een aantal factoren. Goed onderhouden kunstgras gaat gaat langer mee dan kunstgras waarbij dit niet het geval is. Ook de intensiteit van het gebruik en de kwaliteit van het gekozen kunstgras spelen een rol. Daarom is de levensduur van kunstgras tussen de 10 en 15 jaar.
Worteldoek is een geweven product. Alle andere doeken zijn non-woven producten, dus geperst. Dit zorgt ervoor dat de ondergrond onder kunstgras stabiel blijft. Als je geen stabilisatiedoek zou plaatsen dan heb je een grote kans dat er bobbels in de ondergrond komen door spelen, stoelen, zwembaden etc.
Je kunt kunstgras plaatsen op beton, maar het is wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat regenwater weg kan lopen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van drainagematten of valdemping. Een valdempende laag zorgt er direct voor dat het kunstgras prettiger loopt.
Hoeveel u moet afgraven voor het leggen van kunstgras? Het advies is om de grond tot 10 centimeter af te graven. Egaliseer vervolgens de grond zo goed mogelijk met een hark.
Een vezelhoogte van minder dan 20 millimeter is de beste hoogte van kunstgras wanneer je zoekt naar een zachte ondergrond voor kinderen om op te spelen.
Kunstgras kan wel warmer worden dan gewoon natuurgras. De nieuwste ontwikkelingen rondom de C-shape en W-shape van het kunstgras zorgen ervoor dat het kunstgras veel minder warm worden dan kunstgras met een platte vezel. Kunstgras kan door de zon opwarmen tot ongeveer 40 graden.
Waterafvoer is erg belangrijk in de ondergrond van kunstgras, want anders komt uw vers aangelegde kunstgras onder water te staan. Geel zand moet u daarom vermijden, omdat dit het water moeilijk doorlaat. Daarnaast zorgt een goede ondergrond ervoor dat er geen onkruid op uw nieuwe kunstgazon groeit.
Het zand valt tussen de kunstgrassprietjes en zorgt ervoor dat de vezels omhoog blijven staan. Het vertraagt het proces van platliggen. Het zand beschermt de grasmat en zorgt tevens voor stabiliteit, daardoor komen er geen vouwen of kreukels in het gras bij veelzijdig gebruik.
Verder kunnen na verloop van tijd de kunstgrasvezels een platgelopen indruk maken. Om deze weer omhoog te krijgen, borstelt u na verloop van tijd het kunstgras op en strooit het in met speciaal instrooizand. Dit kunt u doen met een bezem.
Kunstgras kan in de tuin op verschillende soorten ondergrond geplaatst worden, maar het is niet goed om het direct op zwarte aarde te leggen: het is namelijk veel moeilijker om zwarte aarde egaal te krijgen. Bovendien voert zwarte aarde het water minder goed af dan zand.
Bij het leggen van kunstgras is het belangrijk om te zorgen dat de ondergrond egaal is. Zo worden bulten en kuilen in het gazon voorkomen. Resultaat: het gelegde gazon blijft lang mooi. Het voordeel van kunstgras leggen op zand/aarde, is dat water moeiteloos afgevoerd kan worden.
Kunstgras en veel regen
Ook regen heeft weinig invloed op kunstgras, zolang er maar geen plasvorming ontstaat op het gazon. Blijft het water te lang op een plek liggen? Dan kan algvorming ontstaan. Om dit te voorkomen kunt u zorgen voor een goed afwateringssysteem, zo loopt het water makkelijk weg.
Ook worteldoek is absoluut af te raden, omdat de planten niet de ruimte krijgen om uit te groeien. De kwaliteit van de grond onder de worteldoek daalt ook. De planten verstikken en je zal nooit een mooi toegegroeide beplanting krijgen.
Vastmaken van het anti-worteldoek
De sleuven hoeven niet diep te zijn. Ongeveer 20 tot 30 centimeter is voldoende. Duw met de schop het worteldoek in de sleuven.
De vezel wordt namelijk nog sterker als het kunstgras is ingestrooid met instrooizand. Wij raden aan om 5 tot 10 kg instrooizand per vierkante meter te gebruiken. Bestel nu instrooizand!
Met het kunstgras kopen en laten leggen van de juiste drainagematten als ondergrond welke nodig zijn ter behoud en bescherming van het kunstgazon. Wanneer men dit niet doet, is de kans groot dat er schimmels, algen en mos onder gaan groeien wat een vervelende geur kan geven.
Weerbestendig, waterdicht. Ongevoelig tegen hitte of koude. Binnen en bouten te gebruiken, bijv. op de balkon, in de wintertuin of op het terras.
Door regelmatig kunstgras schoon te maken, vermindert u de kans dat externe invloeden zoals algen, bladeren, zand of ander afval het kunstgras beschadigen. Bovendien zorgt het schoonmaken van kunstgras ervoor dat het zijn mooie groene uitstraling behoudt of, in het geval van gekleurd kunstgras, zijn kleur behoudt.