Wat is een ontslagaanzegging door de werkgever? Als werkgever mag je de arbeidsovereenkomst met een werknemer opzeggen indien je je houdt aan de opzegtermijn die in de overeenkomst staat.
Definitie: “Beëindiging van de arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer, anders dan door beëindiging vanwege pensioen of overlijden.”
Kort samengevat: Aanzeggen is enkel bevestigen of het dienstverband wel of niet eindigt na de overeengekomen einddatum en bij verlenging onder welke voorwaarden de werkgever dan wilt verlengen; Opzeggen is het dienstverband (indien voldaan is aan wettelijke vereisten) tussentijds beëindigen.
Wil de werkgever toch tot ontslag overgaan, dan ontvang je een ontslagbesluit.
De aanzegtermijn heeft te maken met dat u iemand met een tijdelijk contract laat weten of het contract stopt op de einddatum of dat u gaat verlengen. De opzegtermijn gaat over hoe lang u van tevoren aan moet geven dat u een vast contract (of een tijdelijk contract met tussentijdse opzegmogelijkheid) wil beëindigen.
Opzegtermijn met vast contract
Dit betekent dat u 1 maand van tevoren uw contract moet opzeggen. Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen.
Een aanzegging is kort gezegd een aankondiging van de werkgever aan de werknemer over het verlengen of het eindigen van het lopende tijdelijke arbeidscontract. Hiervoor is in de wet een verplichting tot aanzegging opgenomen.
U kunt een contract met uw werkgever per direct opzeggen als daar een dringende reden voor is. Dat heet een ontslag op staande voet.
Uw werkgever mag u alleen ontslaan als hij daarvoor een goede reden (redelijke grond) heeft. Dit staat in het ontslagrecht. In veel gevallen moet uw werkgever wel eerst proberen u te herplaatsen.
Wat gebeurt er als de aanzegging niet of te laat plaatsvindt? Vergeet u als werkgever aan te zeggen, dan bent u een vergoeding van één maandloon (zonder vakantietoeslag) verschuldigd aan de werknemer. Zegt u te laat aan, dan bent u die boete naar rato verschuldigd.
Wat is een aanzegging? Een aanzegging is een bekendmaking door middel van het uitreiken van een gerechtelijk schrijven, bijvoorbeeld een dagvaarding of een kennisgeving.
Geeft de werknemer aan in de ontslagbrief dat hij of zij elders een nieuwe baan heeft gevonden dan is dit voldoende. Kan de werkgever mijn ontslag weigeren? In principe niet. Neemt de werknemer de juiste opzegtermijn in acht en heeft de opzegging de werkgever bereikt dan kan de werkgever niet weigeren.
Ontslag met wederzijds goedvinden: u maakt samen afspraken over een eventuele ontslagvergoeding en legt die vast in een beëindigingsovereenkomst. U krijgt geen transitievergoeding. Opzegging met instemming: dit is een eenzijdige opzegging door uw werkgever. U moet hier schriftelijk mee instemmen.
kan ik mijn ontslagbrief per mail versturen? Je kunt je ontslag per mail indienen, maar het is niet je beste optie. Als je een ontslagbrief per mail verstuurt, bestaat de kans dat je werkgever de mail niet ontvangt of niet leest. In dat geval geldt je ontslag niet.
Opzegging van de arbeidsovereenkomst is in principe vormvrij, waardoor opzegging ook mogelijk is per e-mail of WhatsApp. De partij die opzegt moet echter wel kunnen aantonen dat de opzegging de andere partij heeft bereikt.
Hoeveel maanden salaris krijg ik mee bij ontslag? De transitievergoeding bij ontslag bedraagt 1/3 maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Er geldt geen minimale periode dat je in dienst moet zijn geweest.
U hebt na ontslag meestal recht op een werkloosheidsuitkering (WW-uitkering). Bij het UWV kunt u lezen of u een WW-uitkering krijgt en hoe u deze aanvraagt. U moet voor deze WW-uitkering wel actief naar werk zoeken.
Een aanzegtermijn houdt in dat uw werkgever uiterlijk 1 maand voor het einde van uw contract schriftelijk aangeeft of hij de overeenkomst wel of niet voortzet. Ook worden daarbij de voorwaarden aangegeven.
De wet is duidelijk. Een aanzegging door een werkgever, met daarin de mededeling of hij de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd wil verlengen of niet, moet schriftelijk.
Soms kunt u bij uw ontslag een extra vergoeding (billijke vergoeding) krijgen omdat uw werkgever iets ergs heeft gedaan. Dat is als uw werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Dit is iets anders dan als u zelf verwijtbaar hebt gehandeld. U krijgt deze vergoeding niet zomaar.
Tijdens de eerste 5 jaar tewerkstelling: progressieve opbouw. Vanaf het 5de jaar anciënniteit: 3 weken per begonnen jaar anciënniteit. Vanaf 20 jaar anciënniteit: 2 weken per begonnen jaar anciënniteit (scharnierjaar) Vanaf 21 jaar anciënniteit: 1 week per begonnen jaar anciënniteit.