Boktor is een kever waarvan de larve van de meeste soorten in hout leven. De larve van boktor kunnen kilo's hout wegvreten en worden ook wel houtwormen genoemd. De huisboktor is één van de meest schadelijke kevers ter wereld. Boktor veroorzaakt schade aan onder andere huizen, meubels en vloeren.
De boktor zelf kan weinig kwaad en zal geen of nauwelijks schade aanrichten. Wel kan de boktor bacteriën met zich mee naar binnen nemen, die voor gezondheidsrisico's zorgen. Het is met name de larve van de boktor, vaak houtworm genoemd, die voor de schade aan uw woning zorgt.
Smeer het hout in met petroleum
De meeste bestrijdingsmiddelen tegen boktor zijn op basis van petroleum, omdat boktor hier niet tegen kan. Smeer het aangetaste hout door boktor in met petroleum en de boktor die aan de oppervlakte van het hout zitten gaan dood.
Hoe kom je aan boktor in je huis? Je kapt hout uit het bos en je brengt het binnen voor de openhaard. Als je niet merkt dat er eitjes. larven of kevers in zitten, word je niet lang daarna geconfronteerd met een boktorprobleem.
Boktorren kunt u herkennen doordat ze geluid maken in de houten balken in de kap van uw woning. Terwijl ze zich gedurende een aantal jaren een weg door het hout banen, kunt u hun geknaag horen. Dit geluid is in de zomer eerder waarneembaar dan in de winter.
Boktorren komen vaak voor in de zomer. Zo legt een vrouwtje tussen juni en september eitjes in houtwerk. Afhankelijk van hoe warm en vochtig het klimaat is, komen de eitjes binnen 1 tot 2 weken uit.
Ze zijn te herkennen aan lange voelsprieten en twee grijzige vlekken te zien op de rugschilden. Mannetjes zijn veel kleiner dan vrouwtjes. Een larve van de boktor kan tot 3 cm lang worden en is witgeel. Ze hebben hele kleine pootjes, een platte ovale kop en goed ontwikkelde kaken om door het hout te knagen.
Boktor bestrijden met petroleum, benzine of terpentine
Petroleum, benzine en terpentine zijn zeer brandbare middelen. Toch gebruiken mensen ze soms om boktor te bestrijden. Het hout goed insmeren met een van deze middelen werkt echter vooral preventief en dan ook nog voor de korte termijn.
Nee. Eenmaal volwassen hebben houtaantastende kevers maar één taak en dat is zich voortplanten en eitjes in hout afzetten. Niets meer en niets minder.
Veelgestelde vragen houtworm bestrijden
Houtworm gaat dood als het in contact komt met hitte of brandstoffen als petroleum, benzine of pure alcohol. Het probleem is alleen, de meeste houtworm zit diep verborgen in je hout.
De meeste boktorren eten als volwassen kever alleen boomsappen, nectar en stuifmeel; geen enkele soort jaagt actief op andere prooien. Sommige soorten eten in volwassen staat zelfs helemaal niets meer, en richten zich volledig op de voortplanting. De eieren worden een voor een onder boomschors afgezet.
Actieve houtworm kunt u herkennen aan zaagsel.
De karakteristieke ronde gaatjes in hout die hierdoor ontstaan noemen we ook wel uitvliegopeningen. Bij dit geknaag komt zaagsel vrij. Wanneer u zaagsel ziet in de buurt van hout dan is het zeer waarschijnlijk dat de houtworm nog actief is.
Levenscyclus van de boktor
Na een maand komt er een larve uit het eitje. De larve eet meteen van het hout waar het in leeft. Gaandeweg boort de larve zich steeds dieper in het hout. De larve blijft drie tot zelfs tien jaar in het hout.
De boktor zelf leeft niet van hout en leeft bovendien maar twee weken. De larve echter is zeer vraatzuchtig en kan meer dan tien jaar oud worden voor de verpopping plaatsvindt, hoewel vier tot vijf jaar gebruikelijker is en als de omstandigheden gunstig zijn nog sneller.
Verschillende middelen zijn beschikbaar om houtworm te bestrijden. Denk aan bestrijdingsmiddelen als HG houtworm, Perfacs houtworm, Tenco anti-houtworm, enzovoorts. Naast deze middelen uit de bouwmarkt zijn er middelen zoals petroleum (lampolie), permethrin en diverse huismiddeltjes.
Houtworm is de verzamelnaam voor de larven van diverse soorten houtwormkevers, bijvoorbeeld de boktor, de gewone houtwormkever en de grote houtwormkever. De vrouwelijke houtwormkever legt eitjes in het hout, waarna uit deze eitjes larven komen. Deze larven voeden zich met het hout en eten zich er zo een weg doorheen.
De huisboktor is één van de schadelijkste hout vernielende insecten in ons land. De larven van de kever, die meerdere jaren in het hout leven, tasten vooral hout van schuren en huizen aan, in het bijzonder het dakbeschot en de dikke steunbalken van de daken.
Houtworm is niet gevaarlijk voor mensen. De larven bijten en steken niet. Ze verspreiden ook geen ziektes, voor zover bekend. Vreten ze houten draagconstructies aan, dan ontstaat er mogelijk wel een gevaarlijke situatie.
De meeltor is bijna helemaal zwart, behalve z'n buik is soms bruinzwart van kleur. Erg opvallend zijn de groeven die in de lengterichting over de zwarte dekschilden heen lopen en de twee sprieten voor op hun kop. Volwassen kevers hebben een afmeting van 12 tot 18 millimeter.
Houtworm maakt geluid
Hoor je – vooral op warme dagen – een knagend, raspend of zelfs ietwat smakkend geluid uit het hout komen? Dit geluid kan wijzen op de larven van houtworm of memel in hout. Het zijn de actieve larven, en niet de volgroeide houtwormkevers, die het geluid maken.
Houtworm is een verzamelnaam voor diverse dieren zoals bijvoorbeeld boktor of klopkevers. Die laatste maakt vaak een tikkend of kloppend geluid. Knagende geluiden door houtwormen zijn vaak afkomstig van de boktor.
De Aziatische boktor herken je onder andere aan de ronde uitvlieggaten van 0.9 tot 1.5 cm groot, boormeel aan de voet van aangetaste bomen of op aangetaste takken, bastvraat van volwassen kevers aan takken en twijgen en uittredend sap in de vorm van bloedingen op de bast. De kevers leggen eitjes in de bast van bomen.