Een aantal voorzetwanden die goed te gebruiken zijn voor geluidsisolatie zijn: – Multiflex, Spaanplaat en MDF-plaat met een dikte van 18 mm. – Gipsvezelplaten met een dikte van 10 mm. – Cementgebonden vezelplaten met een dikte van 12 mm.
OSB heeft vergelijkbare geluidsisolerende eigenschappen als gipsplaat of MDF.
Schutting kiezen bij geluidsoverlast in de tuin
Houten of kunststof schuttingen zijn vrij hard en hebben vaak veel kieren, naden en gaatjes. Daardoor zijn deze schuttingen nauwelijks geluidsdempend. Als je naast een lawaaiige weg woont, kan dat vervelend zijn.
De meest effectieve oplossing om geluidsoverlast via de muur te verhelpen is door een geluidsisolerende voorzetwand te plaatsen. Dit is tevens de duurste en lastigste optie. Een voorzetwand is een wand die los staat van de muur. Niet als een kast, maar door een houten frame.
Minerale wollen zoals glaswol of steenwol zijn ook voor geluidsisolatie de beste keuze. Deze isolatiematerialen staan namelijk bekend om hun open structuur, wat ervoor zorgt dat geluid gemakkelijk opgenomen kan worden. Naast glaswol en steenwol hebben ook EPS en PIR goede geluidsisolerende eigenschappen.
Om het geluid van je buren te dempen kan je je plafonds verlagen, isolatieschuim gebruiken, voorzetwanden plaatsen en een zwevende dekvloer plaatsen. Maar je kunt je woning ook met kleine dingen isoleren.
Minerale wol, glaswol, inblaaswol en steenwol zijn de meest effectieve geluidsabsorptie om geluidsoverdracht en nagalm te verminderen. De open vezelstructuur van minerale wol zorgt namelijk voor een zeer goede absorptie van geluid. Geluidsgolven botsten tegen de vezels en worden omgezet in warmte-energie.
Dit geluiddempend materiaal in spouwmuur of dak vermindert geluidsoverlast van buiten naar binnen. Geluidswerende isolatie verkleint overlast van verkeer, vlieg- of treinlawaai, of spelende kinderen. Bij muurisolatie vermindert geluiddempend materiaal geluid van jouw huis naar de buren en andersom.
Er zijn een aantal maatregelen die u kunt nemen tegen het contactgeluid. Zo kunt u als isolatie maatregel tussen vloer en plafond kiezen uit een aantal opties voor een goede demping van het geluid: Glaswol/ Steenwol of PS isolatie aanbrengen tussen vloer en plafond. Isolatieplaten als ondervloer.
Struiken en bomen houden geluid tegen ook doordat ze zelf vooral bij wind geluid produceren wat het verkeersgeluid filtert. Denk maar aan Bamboe of Populus tremula de Ratelpopulier en ruisende grassoorten. En ook een wal Eleagnus ebbingei of olijfwilg met glanzend donkergroen blad met grijze onderkant wil helpen.
Is er een geluidsisolerende omkasting van bijvoorbeeld 18 mm. multiplex, dan zal de geluidsisolatie door het aanbrengen van een extra laag 18 mm. multiplex dus praktisch met 3 tot 4 dB verbeteren, Wil je de massa weer verdubbelen, dan zijn nu dus twee extra platen multiplex nodig.
Het zware blad van bepaalde soorten laurierkers (wederom de laurier 'Novita' en 'Rotundifolia') is in staat om hinderlijk geluid te dempen tot een dragelijk niveau. Ook wanneer u vrij dicht langs het treinspoor woont kan het een goed idee zijn om een hoge laurierhaag aan te planten.
PU schuim, oftewel polyetherschuim, is een zacht en flexibel materiaal met een open celstructuur. Het materiaal heeft zowel goede geluidsabsorberende als geluidsisolerende eigenschappen. De variant die als piramideschuim verwerkt wordt, wordt voornamelijk gebruikt voor geluidsabsorptie.
Piepschuim is geluiddempend. Het is zeer geschikt om tegen wanden aan te brengen als u ruimten geluidsdicht wilt maken. U kunt bij ons kiezen uit verschillende kwaliteiten en soorten schuim.
Plaats kussens op de bank, hang gordijnen op en leg tapijten op de vloer. Ook schilderijen aan de muren en (grote) planten zijn geluidsdempers. Vul de kasten met accessoires om geluid in te perken.
Tapijt is de beste geluiddempende vloer. Wanneer je op zoek bent naar een vloer die ervoor zorgt dat het geluid naar onderen toe gedempt wordt, is tapijt de beste keuze. Ben je op zoek naar een vloer die de gehele ruimte dempt? Ook dan is tapijt de beste keuze.
De 'Blue Line Heat+' is de ideale geluiddempende ondervloer voor PVC, maar ook geschikt voor laminaat en parket. Deze ondervloer is TÜV gecertificeerd én goed te combineren met vloerverwarming. Een generieke ondervloer dus die veel gebruikt wordt.
Voorbeelden van geluidsabsorberende materialen (trillingsdemping): gordijnen, tapijt, steenwol/glaswol, stoffen stoelzittingen, gaatjesplafonds, suskasten. Er zijn verschillende soorten materiaal die het geluid kunnen absorberen, bijvoorbeeld: - een poreuze laag (steenwol, textiellaag e.d.) - een absorberend paneel.
Dit kan gewoon lucht zijn, maar om het geluid beter te weren kan men een isolatiemateriaal plaatsen. Meestal laat men dan ook een luchtlaag tussen de isolatie en de wand. Om geluidsoverdracht zo goed mogelijk te voorkomen is een zachte veer aangeraden. Op die manier kan het geluid beter geabsorbeerd worden.
Hardhout: Meranti, Merbau en Afzelia zijn hardhoutsoorten. Prijziger dan de zachte houtsoorten, maar wel duurzamer en hebben een iets betere isolatiewaarde. Er bestaan naast massief kozijnen ook houten profielen met een isolerende kern.
Om een compleet geluiddichte ruimte te creëren zou je een volledige isolatieschil moeten maken op de wanden, de vloer en het plafond. Dit is haast onmogelijk. Het contactgeluid kan je gelukkig gedeeltelijk dempen door de aanliggende muur, vloer of het plafond beter te isoleren.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
Je zou bijvoorbeeld plafonds kunnen verlagen, isolatieschuim gebruiken of voorzetwanden plaatsen. Maar je kunt dit ook al kleinschalig aanpakken: plak een stuk schuimrubber achter je schilderijen en spiegels en het geluid zal al veel minder weerkaatsen!