De keuken, badkamer en toilet zijn de 3 meest voorkomende natte ruimtes in huis. Natte ruimtes wil zeggen ruimtes met een groter risico op overmatige hoeveelheden vocht in de ruimte.
Wanneer we spreken over vochtige ruimtes zijn dit ruimtes waar veel condensatie voorkomt en waterinstallaties staan. Denk maar aan de keuken, de badkamer en het toilet.
natte cel, badkamer. Een natte cel of natte ruimte is een andere benaming voor een bad- of doucheruimte.
De kelder is veruit de meest vochtige ruimte in huis. Dat is ook logisch, want een kelder ligt deels of helemaal onder het grondniveau. Daardoor is deze ruimte heel gevoelig voor verschillende vochtproblemen zoals condensatie, insijpelend grondwater, schimmelvorming, …
De reglementering verplicht de plaatsing van een verliesstroomschakelaar van 30mA op de kringen van de vochtige ruimten of plaatsen waar een wasmachine, droogkast of vaatwasser staat.
De bijkomende differentieelschakelaar van 30mA is voor het aansluiten van vochtige ruimtes en apparaten zoals de wasmachine, badkamer en buitenverlichting. Deze moet dan ook in de kringen van vochtige ruimtes en apparaten geplaatst worden.
Kring met stopcontacten
Een stopcontactenkring is een automaat waar verschillende stopcontacten op aangesloten zijn. Volgens het Arei plaatst u maximaal 8 stopcontact-punten per automaat.
Oorzaken van vocht in de kelder
Condens ontstaat door temperatuurwisselingen en een slechte ventilatie. In een kelder is goede ventilatie vaak afwezig doordat er geen ramen zijn of weinig luchtdoorvoer. Ook kan er een slechte waterafvoer zijn doordat de drainage niet functioneert.
De hoofddifferentieel van een installatie dient aan het begin van de installatie te staan. Voor de vochtige ruimtes gebruiken we een differentieel met grote gevoeligheid. In huishoudelijke installaties is een type A verplicht.
Voor elke natte ruimte (dus ook de badkamer) ben je verplicht om een extra differentieelschakelaar van 30mA te voorzien in je installatie/verdeelkast. De differentieelschakelaar beschemt je tegen elektrocutie. Wanneer er een lekstroom is van 30mA valt de volledige elektrische installatie uit.
Let op deze symptomen van een vochtige kelder: Vochtige keldermuren. Afschilferende verf of pleisterlaag. Salpeter op de muren.
Vocht in de kelder kan diverse oorzaken hebben. Van een slechte afvoer tot scheuren in vloeren of muren, vochtproblemen kunnen overal vandaan komen. En als vocht te lang opgehoopt blijft, dan kan het de materialen van uw woning aantasten. Resulterend in vochtplekken in vloeren, muren of plafonds.
Optrekkend vocht kun je effectief op twee manieren bestrijden: door de muur te injecteren (meest goedkope optie) of door de muur te laten onderkappen. Bij het injecteren van de muur spuit men een chemisch middel in de gevel waardoor een chemische waterkering ontstaat.
Reken voor kelderbekuiping op een prijs van € 50 à 100 per m² (excl. btw en incl. arbeidskosten). De startprijs is ongeveer 4.000 euro voor een gemiddelde kelder, maar de prijzen kunnen oplopen tot 10.000 euro of meer.
Wanneer je een rechte keuken, L-keuken, hoekkeuken of U-keuken hebt, grenst het keukenblok vrijwel altijd tegen een muur. Het is dan een logische keuze om de stopcontacten in de wand boven het werkblad te verwerken. De meest gangbare en voordelige optie zijn stopcontacten in de vorm van wandcontactdozen.
Aantal stopcontacten keuken
De keuken is een van de ruimtes waar je het meeste stopcontacten nodig hebt. Dat komt omdat er verschillende kooktoestellen staan. Een doorsnee keuken heeft al gauw 15 tot 20 aansluitpunten. Voorzie een stopcontact voor elk elektrische toestel, zoals de koelkast en microgolfoven.
Volgens de regels van het AREI mag je een stopcontact alleen plaatsen op een afstand van minimaal 61cm van de wastafel, bad of douche (zone 3). In de directe zones (0 t/m 2) mag je dus géén stopcontacten plaatsen (220 volt).
De 30mA aardlek van de eindgroep wordt uitgeschakeld, de 300mA selectieve aardlekschakelaar zal niet reageren en zorgt ervoor dat de rest van de installatie zal blijven functioneren. Er hoeft maar een ''selectief'' gedeelte worden uitgeschakeld.
Alle toestellen die zich in de badkamer bevinden, zoals verlichting, stopcontacten, boilers, enzovoort, worden achter een bijkomende differentieelschakelaar van 30mA geplaatst .