Digitalis purpurea is in Nederland inheems en goed winterhard. Hij staat niet graag te nat maar stelt verder weinig eisen aan de grond en standplaats. De plant groeit zowel in de volle zon als in de schaduw.
Deze plant is zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden'. Verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Ze kan gebruikt worden als borderplant, want ze laat zich eenvoudig combineren.
Het Vingerhoedskruid (Digitalis) is een iconische vaste plant met opvallende bloemkolven vol met klokvormige bloemen, variërend van roze tot paars en wit. Deze plant trekt nuttige bestuivers zoals bijen aan. Digitalis gedijt het beste in halfschaduw met goed doorlatende grond.
Vingerhoedskruid planten
Vingerhoedskruid digitalis houdt niet van een te droge bodem. Ze groeien daarentegen wel graag onder grotere heesters en onder bomen. Een plek in de schaduw of halfschaduw kan prima voor het gewoon Vingerhoedskruid, maar ook een plek in de zon, kan deze Digitalis purpurea prima hebben.
Digitalis purpurea bloeit tussen juni en september met vingerhoedsvormige bloemen bovenaan een hoge stengel. Bloei is paars, (zalm)roze of wit.
Snoei de bloemaren na de bloei (rond juli) tot helemaal aan de basis van de plant terug. Hierdoor stimuleert u een tweede, maar kleinere bloei. Aan het einde van het seizoen snoeit u de bloemaren helemaal tot aan de grond toe af. De plant is dan winterklaar.
Vingerhoedskruid ( Digitalis purpurea) bevat onder andere digitoxine en digitaline, voornamelijk in de groene bladeren en zaden, waardoor inname van 2-3 g gedroogde blaadjes al dodelijk kan zijn. Giftige planten worden soms ook expres gegeten bijvoorbeeld voor hun geneeskrachtige of hallucinerende werking.
De losse zaden zijn te zaaien in het voorjaar. Dit kan al vanaf het begin van april tot en met juni. Vingerhoedskruid is vaak tweejarig.
Vingerhoedskruid is feitelijk een tweejarige plant, maar doordat de plant zichzelf rijkelijk uitzaait en daardoor jaar na jaar weer opkomt, behoort het kruid tot de vaste planten. Vingerhoedskruid vermeerderen gaat dus automatisch doordat deze zichzelf uitzaait. Digitalis kan duizenden zaadjes verspreiden.
Vingerhoedskruid is een plant die van nature in Nederland voorkomt. Hij bloeit zeer rijk met prachtige klokvormige bloemen op een lange stengel. De bloemen zien er uit als vingerhoedjes, hier heeft hij zijn naam van gekregen. De plant is tweejarig, het eerste jaar bloeit hij niet maar vormt blad dichtbij de grond.
Water geven. Vingerhoedskruid groeit het beste in vochtige, maar goed doorlatende grond. Het is belangrijk om de grond gelijkmatig vochtig te houden, vooral tijdens de groeiperiode en de bloei. In drogere periodes is het essentieel om regelmatig water te geven om de plant te helpen overleven.
De volledige plant is giftig voor zowel mens als dier.
Deze stoffen kunnen namelijk huidirritatie veroorzaken en zelfs hartritmestoornissen teweegbrengen. Na het aanraken van vingerhoedskruid is het belangrijk om grondig je handen te wassen.
De plantafstand van het vingerhoedskruid is 35 cm, bij de wat lagere soorten mag het 25 cm zijn.
De bladeren zijn groen en ongeveer 30 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca.180 cm.
Bloemen voor bijen
Grote exemplaren kunnen tot wel honderd van deze betoverende bloemen dragen, wat een waardevolle aanwinst is voor elke bijentuin. Bovendien fungeert het vingerhoedskruid als waardplant voor bepaalde vlinders, zoals de vingerhoedskruiddwergspanner.
Gevolgen voor dieren:
Vooral pluimvee en paarden zijn gevoelig voor Vingerhoedskruid. Herkauwers kunnen vrij grote hoeveelheden verdragen omdat de glycosiden in de pens worden omgezet. Voor paarden is 100 tot 200 gram blad al dodelijk; runderen verdragen gemakkelijk 400 tot 800 gram.
Anemonoides Nemorosa, bekend als bosanemoon of windbloem of Europees vingerhoedskruid, is een vaste plant die in het vroege voorjaar bloeit, inheems is in Europa en behoort tot de boterbloemenfamilie. Zo fijn!
VINGERHOEDSKRUID
Alhoewel een extract van de plant gebruikt wordt voor patiënten met hartproblemen, is de plant in het wild extreem giftig voor mensen, katten en honden.
Het eten van één of twee verse bloemen baart in de regel weinig zorgen; toch is het raadzaam actieve kool toe te dienen. Bij elke andere inname van vers of gedroogd materiaal of bij het optreden van verdachte symptomen dient onmiddellijk een arts geraadpleegd, eventueel gevolgd door opname in het ziekenhuis.
De Aconitum 'Purple Sparrow', in het Nederlands 'Monnikskap' genoemd, is een plant die qua groeiwijze wat lijkt op vingerhoedskruid of ridderspoor. De plant vormt hoge, stevige stengels waaraan naar beneden gerichte, trechtervormige bloemen ontstaan.
Let op, Vingerhoedskruid is zeer giftig. Geen plant dus om met hele jonge kinderen in de tuin te zetten. En handschoenen aan als je de bloemen voor in je vaas knipt.