Alpro Barista Oat is een glutenvrije opschuimbare havermelk. Het is ideaal voor latte art, 100% plantaardig, glutenvrij, van nature lactosevrij en heeft geen toegevoegde suikers. De smaak is vol en smeuïg met een zijdezachte textuur. Heerlijk warm én koud.
Ingrediënten: Haverbasis (water, HAVER (12%)), zonnebloemolie, zeezout, vitaminen (B2, B12, D2). Van nature lactosevrij, glutenvrij.
Haver is van nature glutenvrij, dus haverdrank zou dat in principe ook moeten zijn. Toch bevatten haverproducten vaak gluten. Dit komt doordat haver vaak tijdens het produceren besmet raakt met gluten uit bijvoorbeeld tarwe, gerst en rogge. Dit betekent niet dat er geen glutenvrije haverproducten te vinden zijn.
Alpro Barista Haver Gekoeld zorgt voor de perfecte koffie bij jouw thuis. Met een schuimlaagje of zonder, gloeiend heet of ijskoud, hoe je je koffie ook maakt, de zachte smaak van Europese haver haalt het allerbeste uit jouw favoriete koffie. Zonder toegevoegde suikers of zoetstoffen*.
Haver- en amandelmelk zitten net als sojamelk onder de waarde van koemelk. Het is wel goed om de ongezoete variant van plantaardige melk te kopen, dat is een stuk gezonder. Het grootste verschil zit hem in eiwitten en vitamine B2 en B12. De verschillende plantaardige soorten melk bevatten hiervan minder dan koemelk.
Het is niet alleen een goede bron van B-vitamines (vanwege de oorsprong van volkoren granen), de meeste havermelk bevat ook toegevoegde vitamine A, D en calcium. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor veel van de lichaamsprocessen. Havermelk bevat ook meer vezels en eiwitten dan vergelijkbare noten- of rijstmelk.
De drank bevat 2 gram vezels en vitamine A, B12, D, calcium, ijzer en kalium. De B-vitamines zitten oorspronkelijk in haver. De rest van de vitamine is aan het product toegevoegd. Ten opzichte van koemelk, zit er wel minder eiwit in Oatly havermelk.
In melk zit geen gluten, maar wel (koe)melkeiwit en lactose. Als je daar niet tegen kan is dat best wel lastig! Gelukkig vormen de zuivelvervangers zoals sojamelk, rijstmelk en amandelmelk een goede uitkomst.
Havermelk bevat meer vezels dan andere melksoorten. Amandelmelk is dan weer rijk aan antioxidanten. Zelfgemaakte amandelmelk is ook een bron van calcium. Sommige plantaardige drinks zijn gesuikerd, deze gebruik je dus best met mate.
Of iemand nu lactose-intolerantie of een melkallergie heeft, Alpro producten bieden een goed alternatief voor zuivelproducten, aangezien ze allemaal van nature lactosevrij zijn en geen koemelkeiwit bevatten.
Een liter havermelk kost bijna vier keer zo veel als een liter koemelk. Maar de ingrediënten zijn veel water en een beetje haver, dus waar komen die kosten dan vandaan? Melk niet uit een koe, maar een plant.
Je kunt het ook gewoon verwarmen. Ook hier gebruiken we liever havermelk, dan blijft het tenminste lekker. Dit is wat je doet: vul een ontbijtkom met havermout en bestrooi met kaneel, pitten en zaden, ongezouten noten en als je ze in huis hebt; kokosrasp.
Vergelijken we de voedingswaarde van sojamelk met die van dierlijke melk, dan valt op dat er weinig verschil zit tussen de twee. De gewone sojamelk van Alpro bevat zelfs minder suiker (2,4 gram), minder vet (1,8 gram) en meer eiwitten (3,8 gram) dan de gemiddelde dierlijke melk.
Havermelk is veelzijdig, van nature een beetje zoet en neutraal van smaak, waardoor het naadloos aansluit bij de smaak van koffie en thee – Oatly heeft zelfs een versie speciaal voor barista's!
Qua voedingswaarde scoren sojamelk, amandelmelk en havermelk het beste. Rijstmelk scoort het slechtst, met weinig vitaminen en mineralen en relatief veel calorieën en suikers. Kijkend naar eiwitten steekt sojamelk met kop en schouders boven de andere plantaardige melken uit.
De meeste sojaproducten van Alpro zijn arm aan verzadigde vetten, bevatten voldoende onverzadigde vetten, zijn een goede bron van hoogwaardige eiwitten, vitamine B2, B12 en D, en leveren calcium in dezelfde hoeveelheid en met een vergelijkbare biobeschikbaarheid als zuivel.
Van alle zuivelvervangers is sojadrink wat betreft voedingswaarde de beste vervanger. Deze lijkt behoorlijk op die van halfvolle melk. Zo zitten er net zo veel eiwitten en kilocalorieën in. Calcium, vitamine B2 en B12 worden vaak toegevoegd.
Als u een intolerantie (door VoedselintolerantieTest gedefinieerd als een food-specifieke IgG reactie) heeft voor haver, produceert uw lichaam een ontstekingsreactie op de eiwitten in voedsel of dranken met haver. Haver intolerantie is niet levensbedreigend en de reacties na consumptie van haver zijn meestal vertraagd.
Dranken op basis van noten en bonen, plantaardige margarine en vegaplakken: ze mogen hun huidige verpakkingen houden.
Havermelk helpt je LDL-cholesterol verlagen
De vezels in haverdrank hebben een positief effect op het verlagen van het LDL-cholesterol. Dit type cholesterol is het zogenaamde slechte cholesterol en wordt in verband gebracht met hart- en vaatziekten.
Het probleem: ongefermenteerde soja!
Zo zet Alpro op de verpakking van sojamelk dat het product gefermenteerd is. Maar het blijkt dat niet de sojabonen zijn gefermenteerd, maar het suikerwater dat later is toegevoegd. Hierdoor houd je de nadelige gevolgen van ongefermenteerde sojabonen.
Havermelk, soyamelk en amandelmelk bevatten veel minder eiwit dan halfvolle melk. Havermelk bevat meer calorieën, koolhydraten en vetten dan melk. Elke product heeft nadelen en voordelen zo is havermelk gemaakt van granen en bevat gluten. Een goed alternatief is soyamelk maar dat bevat weer wat meer vet.
Wat zit er in sojadrink? Sojadrink is afkomstig van de sojaboon, een peulvrucht. Van soja worden naast drank ook tofu, tempé en sojaolie gemaakt. Soja is rijk aan eiwit, onverzadigd vet en bevat ijzer en vitamine B1.