zwarte rammenas niet in de koelkast. Je kunt hem op een koele plaats bij een temperatuur van ongeveer 12° Celsius enkele weken bewaren. Voor een extra lange bewaring kun je de rammenas inkuilen of in een bak met vochtig zand bewaren in een vorstvrije kelder.
Een aangesneden rammenas kun je maximaal een week in de koelkast bewaren. Dek het snijvlak dan af met huishoudfolie. Rammenas is niet geschikt om in te vriezen, dan gaan zowel de smaak als de knapperige structuur achteruit.
Als je dit leest kom je misschien op het idee om gelijk een hele berg rammenassen op te eten, maar dat is geen goed idee. Het lichaam heeft helaas moeite om de taaie vezels van de rammenas te verteren. Daarom is het raadzaam de rammenas met mate gebruiken en slechts enkele plakjes per dag te eten.
Waarom is een rammenas goed voor je gezondheid:
De rammenas behoort tot de groentesoorten met het meeste calcium. Calcium is van belang voor het behoud van sterke botten en tanden. Ook is calcium belangrijk voor de normale werking van je zenuwstelsel en spieren en helpt het je spijsvertering gezond te houden.
De rammenas heeft een zwarte buitenkant en is wit van binnen. De plant is eenjarig en wordt ongeveer 30 tot 45 centimeter hoog. De rammenas zelf – een combinatie van verdikte penwortel en stengel – is langwerpig of rond.
Gezonde rakker
Dit lijkt weinig maar toch is het aardig veel. In rettich zit bijvoorbeeld vrij veel vitamine C (18% van de ADH) en ook bevat hij meer dan gemiddeld aan foliumzuur (6% van de ADH) Daarnaast is hij best rijk aan kalium, per 100 gram zo'n 5% van de ADH. Rettich bevat vitamine B6.
Het seizoen loopt vanaf eind zomer (september-oktober) tot aan februari. In die periode maak je de meeste kans bij de groenteboer, op de markt en bij biologische winkels. Supermarkten hebben de witte rammenas niet altijd in het assortiment.
Radijs bestaat voor 94% uit water en bevat toch grote hoeveelheden micronutriënten – vooral vitamine C en K. Terwijl vitamine C bijdraagt aan de normale werking van je immuunsysteem, is vitamine K grotendeels verantwoordelijk voor het behoud van normale botten en de bloedstolling.
Zwarte radijs levert alkaloïden zoals aceetaldehyde, acetylsalicylzuur en benzaldehyde. Het wordt in de fytotherapie vooral ingezet voor een ondersteuning aan de galblaas en een verbeterde leverfunctie.
Radijs is een groente en behoort tot een koolgewas. Bloemkool, Chinese kool, koolrabi en boerenkool zijn bijvoorbeeld ook familie van de radijs. De hele plant van de radijs is eetbaar en worden dan ook weleens door gerechten verwerkt.
Witte rammenas staat ook wel bekend als rettich of daikon. Witte rammenas is de grote zus van de bekende radijs. Het is een megagrote, witte wortel. Witte rammenas smaakt milder, minder peperig dan een radijsje.
Rettich is een langwerpige, witte wortel. Deze groente is familie van de radijs. Rettich heeft een groeiduur van 6 tot 7 weken. Rettich wordt vooral voor de voorjaars- en zomerteelt gebruikt.
Rettich bereiden & bewaren
Zonder loof is rettich ruim een week in de koelkast houdbaar, met loof iets korter. Het beste verpak je de wortel in een plastic zakje met gaatjes. Rettich is niet geschikt om in te vriezen.
Zonder loof zijn radijsjes ongeveer 6 dagen in de koelkast houdbaar, met loof iets korter. Het beste doe je radijs in een plastic zakje met gaatjes. Dat radijs kort houdbaar is, komt door het hoge vochtgehalte. Ze worden hierdoor snel glazig of zwart van binnen.
Mierikswortel werkt antibacterieel, schimmelwerend, slijmoplossend, urine-afdrijvend, ze versterkt het immuunsysteem en is goed voor de bloedcirculatie. Het beste werkt mierikswortel als ze vers genuttigd wordt.
Tegenwoordig is rammenas zwarte radijs lastig om te vinden en zijn ze voornamelijk te koop in groentewinkels of op groentemarkten. Er zijn twee hoofdtypen rammenas, ronde en de langwerpige. Beide soorten kunnen door elkaar worden gebruikt in rauwe en gekookte toepassingen.
Onwijs gezond, maar je moet er echt van houden. In Nederland worden radijsjes niet extreem veel gegeten, behalve dan als leuke toevoeging aan een frisse salade af en toe. En dat is jammer, want radijs zit bomvol vitaminen en is goed voor allerlei dingen waarvan je nog niet wist dat het daar goed voor was.
Bloeddruk onder controle houden
Radijs voorziet het lichaam ook van kalium, wat de bloedvaten verwijdt (vasodilatatie) waardoor de bloedvaten ontspannen en de bloedstroom verhoogt. Deze groente verlaagt dus de bloeddruk door de bloedstroom te reguleren.
Radijs, goed voor de nieren
Radijsjes helpen gifstoffen uit de nieren af te voeren. Radijsjes werken als natuurlijk diureticum. Er wordt ook gesynthetiseerd diureticum verkocht als medicijn, meer bekend onder de naam plaspil. Radijzen zijn een natuurlijk middel dat uitscheiding van water door de nieren bevordert.
Rammenas is een eetbare knol, die nauw verwant is aan radijs, rettich en daikon. In Nederland kan deze groente worden beschouwd als een vergeten groente, maar in bijvoorbeeld Duitsland is het een vrij algemeen verkrijgbaar product. In dit artikel bespreken we de rammenas en zijn toepassingen.
Voorbeelden van vergeten groenten zijn pastinaak, schorseneren, aardpeer, meiraap, raapstelen, koolrabi, koolraap en postelein. Zeekraal en lamsoor worden ook vaak gezien als vergeten groenten.
De pastinaak wordt ook wel 'witte wortel' genoemd. Dat is een logisch uitgangspunt, niet in de laatste plaats omdat het inderdaad een witgekleurde wortel is. Het is familie van de welbekende winterwortel, en kent in de keuken veel van dezelfde toepassingen: je kunt het rauw eten, maar ook bijvoorbeeld koken en bakken.