Onder kleine chirurgie verstaan we bijvoorbeeld het laten verwijderen van een moedervlek (naevi), een vetbult (lipoom), een verstopte talgklier (atheroomcysten) of een ingescheurde teennagel. Kortgezegd vallen alle kleine afwijkingen die zich in of vlak onder de huid bevinden onder kleine chirurgie.
Een kijkoperatie is een kleine operatie, waarbij met behulp van een camera in je lichaam kan worden gekeken. Zo'n kijkoperatie wordt ook wel eens minderinvasie operatie genoemd, omdat er maar een klein sneetje nodig is en er dus alleen met camera's wordt gekeken.
Minimaal invasieve chirurgie houdt in dat de chirurg opereert via kleine incisies (openingen) in plaats van grote. Hierdoor hebt u geen grote wond en daardoor veel minder pijn. Ook is er een grotere kans op sneller herstel, minder complicaties en lagere ziekenhuiskosten.
Tijdens de poliklinische ingreep
U krijgt 1 of meerdere prikken rond het te behandelen gebied om het goed te verdoven. De ingreep duurt in de meeste gevallen 30 minuten. De verdoving werkt zo'n 30 tot 60 minuten.
Onder kleine chirurgie verstaan we bijvoorbeeld het laten verwijderen van een moedervlek (naevi), een vetbult (lipoom), een verstopte talgklier (atheroomcysten) of een ingescheurde teennagel. Kortgezegd vallen alle kleine afwijkingen die zich in of vlak onder de huid bevinden onder kleine chirurgie.
Bedenk dat niet alleen tillen, maar ook duwen en trekken zorgen voor een belasting op de rug. Bukken mag u de eerste zes weken niet doen. Als u dus iets van de grond af wilt rapen gebruikt u dan een grijper of zak dan door de knieƫn. Zorg ervoor dat de tijd die u opzit geleidelijk aan opbouwt.
Afhankelijk van het soort operatie kunt u licht huishoudelijk werk langzaam weer gaan doen. Zwaar huishoudelijk werk, zoals stofzuigen of tuinieren, mag u de eerste weken nog niet doen. De eerste weken zijn alleen lichte sporten zoals wandelen toegestaan.
Wij raden u aan om de eerste 24 uur na de operatie thuis te blijven en regelmatig te rusten. U zult mogelijk een aantal dagelijkse werkzaamheden niet kunnen verrichten.
De gynaecoloog kan de operatie doen om uit te zoeken waarom u bepaalde klachten heeft. Bijvoorbeeld als het nodig is te weten of de eileiders goed doorgankelijk zijn of als er sprake is van buikklachten. Dit onderzoek met een laparoscoop noemen we een diagnostische kijkoperatie.
medische handling waarbij een instrument (naald, sonde, tang, ā¦) in het lichaam van de patiĆ«nt wordt ingebracht. Niet-invasieve handelingen zijn deze waarbij de instrumenten niet worden ingebracht in het lichaam (beluisteren met stethoscoop, rƶntgenfoto, ā¦)
Tijdens een endoscopie gebruikt de arts een instrument ā de endoscoop ā waarmee de arts door middel van een buis of een flexibele slang in het lichaam kijkt. Endoscopie valt onder de minimaal-invasieve chirurgie.
Na een kijkoperatie heeft u kleine wondjes. U heeft daarom minder pijn dan na een operatie met een grote snee. De wondjes herstellen ook sneller dan na een gewone operatie. Dit wordt ook wel kijkonderzoek genoemd.
Enkele dagen na de ingreep een opgeblazen buik door het koolzuurgas wat in de buik is geblazen tijdens de operatie. Lichte temperatuursverhoging en spierpijn. Mogelijk bloedverlies via de schede. Dit kan enkele dagen tot een paar weken aanhouden.
Wissel de eerste dagen rust en activiteit steeds af, waarbij u geleidelijk aan steeds actiever wordt en minder hoeft te rusten. In het algemeen kunt u - tenzij er nog vervolgbehandeling nodig is - drie tot zes weken na de operatie alle activiteiten weer doen die u voor de operatie ook kon.
Als u voor die tijd naar huis gaat, mag u pas twee dagen na de operatie douchen en het verband verwijderen. o U mag 10 dagen niet in bad, in de sauna of in het zwembad. o Een open wond mag nat worden. Het is goed om de wond uit te spoelen onder de douche nadat u de pleister of het verband verwijderd hebt.
Het is normaal dat de wond nog enige tijd gevoelig of pijnlijk blijft. Sporten wordt afgeraden zeker totdat de wond volledig genezen is. Meestal duurt dit 2 - 3 weken. Bij grote ingrepen kan het verstandig zijn hier langer mee te wachten, bespreek dit met uw behandelend arts.
Een bypassoperatie is een zware operatie die vaak wordt uitgevoerd. De operatie verloopt meestal zonder problemen en duurt ongeveer 4 uur. Vaak blijft een patiƫnt iets langer dan een week in het ziekenhuis. Daar start meteen de revalidatie.
Die pijn wordt veroorzaakt doordat er nog wat koolzuurgas is achtergebleven in de buikholte. Dit gas is onschadelijk en verdwijnt vanzelf na opname in de bloedbaan of door uitademing via de longen. Daarmee neemt ook de pijn in de schouders af. Voor de pijn na de operatie krijgt u pijnstilling.
Beweging heeft veel voordelen en kan je herstel versnellen. Begin daarom de dag van je operatie goed, en zorg ervoor, als dat mogelijk is, dat je al voor de operatie wat beweging hebt gehad. Voor je herstel heb je voldoende spierkracht en een goede conditie nodig.
Artsen in twintig ziekenhuizen voeren gevaarlijke operaties uit, terwijl ze daarvoor volgens de normen te weinig ervaring mee hebben. Dat concludeert de Consumentenbond in een onderzoek dat gisteren is gepresenteerd. Het gaat om gevaarlijke operaties aan de aorta (buikslagader) en de slokdarm.
Een longoperatie is een flinke ingreep met een lange hersteltijd. Daarom kun je alleen geopereerd worden als je in goede conditie bent. Een andere voorwaarde is dat je longen goed werken. Na de operatie moet er ook genoeg longweefsel overblijven.
Fout bij operatie
Een medische fout bij een operatie kan al snel grote gevolgen hebben. In 2019 vond 11% van de 881 verplicht gemelde calamiteiten plaats tijdens een operatie.