Soms kunnen de klachten van zware hoofdpijn lijken op die van migraine. Je voelt je misselijk, en hebt een kloppende pijn in je hoofd. Het is goed om te achterhalen waardoor de hoofdpijn ontstaat.
Als je een burn-out hebt, voel je je lichamelijk en mentaal heel moe. Je voelt je letterlijk 'opgebrand'. Je raakt je grip op de situatie kwijt. En je krijgt klachten die veel invloed hebben op je dagelijks leven.
stressverschijnselen (een 'vol' hoofd hebben bijvoorbeeld)stemmingswisselingen. een aanhoudend verdrietig gevoel of huilbuien. onzekerheid.
Je voelt je niet helder, suffig, vergeetachtig, verstrooid of wat verward en kan moeite hebben met je te concentreren of met het oplossen van problemen. Het lukt misschien niet (of moeizaam) om op woorden te komen en wat je wil zeggen. Het lijkt alsof je wartaal uitspreekt. Je kan je intens moe voelen en wazig zien.
Een licht gevoel in het hoofd kan komen door bijvoorbeeld snel opstaan, heftige emoties, angst, stress of medicijnen. Sta langzaam op uit uw stoel of bed. Wordt u duizelig, ga dan zitten en doe uw hoofd tussen uw knieën. Of ga bewegen, bijvoorbeeld een paar keer op uw tenen staan.
Hersenvermoeidheid, organische vermoeidheid, chronisch moe zijn, onbelastbaarheid na hersenletsel. Neurofatigue is een extreme vermoeidheid waardoor iemand met een hersenaandoening de dagelijkse activiteiten niet of nauwelijks kan uitvoeren.
Bij burn-out zit je met enorm veel achterstallig onderhoud.Daarom is veel slapen zo noodzakelijk voor je herstel.
Depressie is nog ingrijpender dan een burn-out. Een depressie heeft invloed op heel je leven en op jou als gehele persoon. Je ziet nergens nog de zin van in, je verliest alle interesse en je wilt je volledig terugtrekken. Een depressie kan helemaal losstaan van situaties die je eventueel stress bezorgen.
Behandeling van een burnout
Stop of vermijd de spanningsbron en alle overmatige prikkels. Doe de Burnoutmonitortest en start het 4-stappenplan van 'helemaal mis' tot aan 'hersteld'. Deze training kan je ook volgen naast de andere stappen. Bezoek je bedrijfsarts wanneer je ook bent uitgevallen op je werk.
Duizeligheid kan het gevolg zijn van chronisch stressvolle omstandigheden, die het brein blootstellen aan een stortvloed van zintuiglijke informatie. De hersenen kunnen deze overvloed aan informatie lastig verwerken en raken hierdoor overbelast, met duizeligheid tot gevolg.
Mensen met overprikkeling hebben vaak last van hoofdpijn, vermoeidheid, stress, verminderde concentratie, slaapproblemen, onrust, en het overlopen van emoties. Bij sommige mensen leidt dit tot tijdelijke uitvalsverschijnselen, koorts, overgeven of een epileptische aanval.
Als je vermoedt dat je een burn-out hebt, kun je het beste eerst naar de huisarts gaan voor een definitieve diagnose. Veel symptomen van een burn-out, zoals de extreme vermoeidheid, kunnen ook andere medische oorzaken hebben en de huisarts kan deze voor je uitsluiten door bij voorbeeld bloedonderzoek te doen.
De symptomen van een burn-out
Concentratieverlies. Besluiteloosheid. Angst- en paniekklachten. Geheugenproblemen.
En misschien dat we dan meteen ook het tweede grote misverstand kunnen tackelen: een burn-out kan je niet faken. Een getrainde professional prikt daar meteen doorheen en iemand met een burn-out wil dat ook helemaal niet faken, want wil niks liever als zijn werk gewoon blijven doen.
Mentale oververmoeidheid wordt gekenmerkt door andere symptomen dan fysieke vermoeidheid. Zo hebben mensen die geestelijk uitgeput zijn volgens de Hersenstichting vaak moeite zich te concentreren en zijn ze sneller afgeleid.Ook hebben ze een korter lontje en moeite om belangrijke beslissingen te nemen.
Je voelt je niet meer opgewassen tegen de situatie en je bent even niet meer bestand tegen het leven. Het duidt dus op jouw geestelijke toestand.
Burn-out bestaat uit verschillende fasen
Het is een combinatie van cynisme, uitputting en inefficiëntie. Je bent emotioneel uitgeput, overweldigd en voelt je hulpeloos. Het wordt vaak omschreven als een psychologisch syndroom maar we weten dat burn-out ook lichamelijke consequenties heeft.
Bij een burn-out heb je lichamelijke en psychische klachten. Gevoelens van vermoeidheid en uitputting staan sterk op de voorgrond. De klachten die je ervaart beperken je in je dagelijks functioneren: op je werk, thuis en/of in je sociale leven.
Er gebeurt meer om je heen dan dat je kunt verwerken waardoor je raakt overprikkeld. Door deze stress kun je vaak niet goed slapen, waardoor je vermoeid raakt. Deze vermoeidheid is vervolgens weer de oorzaak van verminderde concentratie. Zo kom je terecht in een vicieuze cirkel die lastig te doorbreken is.
Een eerste herstelfase duurt gemiddeld 3 weken, de tweede 3 tot 6 weken en de derde 6 weken. In totaal ben je gemiddeld gezien dus al snel 12 tot 15 weken bezig met herstellen. Het is belangrijk om op te merken dat de totale hersteltijd van persoon tot persoon sterk kan verschillen.
Van alle burn-out symptomen is moeheid de bekendste. Tegelijk is de moeheid die je bij burn-out voelt niet uit te leggen aan mensen die nooit eerder een burn-out hebben gehad. Het gevoel dat je tot op het bot uitgeput bent, je voorraden leeg zijn en jezelf compleet kwijt bent.
Een overactief sympathisch zenuwstelsel draagt in belangrijke mate bij aan overprikkeling van het brein. Vaak gehoorde symptomen hiervan zijn klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, vergeetachtigheid, slaapproblemen en een opgejaagd gevoel.
Mentale vermoeidheid is onder meer te herkennen aan lusteloosheid, stress of een verminderde concentratie.
Prikkels zijn stukjes informatie die je via je zintuigen (zien, horen, ruiken, voelen, proeven) binnenkrijgt. Deze prikkels worden pijlsnel door jouw brein verwerkt, maar als dit niet (meer) lukt raak je overprikkeld. Misschien ben je overgevoelig voor prikkels waardoor je snel overprikkeld raakt.