Jam bevat geen vet, maar wel veel suiker. Als je het als broodbeleg gebruikt, weegt dat laagje jam ongeveer 15 gram, dus dan valt de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt best mee: 7-8 gram. Dat is een stuk minder dan in een paar koekjes, een portie vruchtenyoghurt of een glas frisdrank/sap zit.
Jam en appelstroop lijken misschien gezond doordat ze niet zoveel calorieën en vetten bevatten. Maar er zijn wel heel veel suikers aan toegevoegd. “Het is inmiddels bekend dat veel suiker niet goed is voor onze gezondheid.
Aangezien suiker ook een bewaarmiddel is, zal confituur zonder suiker minder lang houdbaar zijn. Omwille van het lage aanbod aan vitaminen, mineralen en vezels en het hoge suiker, behoort confituur tot de restgroep van de gezonde voedingsdriehoek. Je eet er dus het best met mate van.
Het percentage suiker is in Nederland eveneens wettelijk beschermd. Vroeger diende dat minimaal 60% te zijn, maar dat is op 1 juli 2017 verlaagd naar 55%. Lightproducten die minder suiker bevatten, mogen daarom geen jam heten en worden bijvoorbeeld 'vruchtenspread' genoemd.
Citroensap vind je eigenlijk terug in alle recepten voor jam, omdat ze ervoor zorgt dat je jam zich tot een goede gel transformeert n omdat het helpt de bacteriën te doden. Daarnaast is het ook gewoon een lekkere toevoeging aan de smaak van je jam. Je kunt het zo gek maken als je wilt.
Als je jam bestaat uit 40% fruit en 60% suiker, is het onbeperkt houdbaar. Suiker werkt namelijk als een conserveermiddel. Als je minder suiker toevoegt, is het minder lang houdbaar. Jam met minder suiker, zoals de recepten hierboven, is in gesloten potten op een koele, donkere plaats 3 tot 6 maanden houdbaar.
Halvajam. Ja echt jam! Aardbeien jam of 4 vruchtenjam, deze jam is laag in calorieën en dus een prima broodbeleg voor wanneer je wilt afvallen. Hier geld wel dat er gezonder broodbeleg te vinden is, maar in de categorie jammen is dit de beste.
Helaas bevat gewone jam (vaak veel) suiker of bijvoorbeeld fructosesiroop, glucosesiroop of vruchtenconcentraat en daarom is geen enkele 'gewone' jam in een koolhydraatarm/keto menu, ook niet als er bijvoorbeeld 'light' op staat of 'minder suiker' of zelfs 'geen suiker toegevoegd'.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Confituur, honing en stroop bevatten voornamelijk veel suiker terwijl choco en speculaaspasta veel suiker én vet bevatten. Hierdoor bevat choco bijna twee keer zoveel calorieën als confituur. Wil je de gezondste keuze maken? Kies dan confituur, honing of stroop.
Pindakaas steekt met kop en schouders boven jam uit, als het gaat om het leveren van energie. 100 gram pindakaas levert 675 kcal, jam bevat 246 kcal. In jam is de energie voornamelijk afkomstig uit koolhydraten. Niet gek, want vaak is één van de eerste ingrediënten op een potje jam suiker.
Maar het is hartstikke zoet, dus is het wel zo gezond? Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het is niet zo gezond als je misschien zou denken. Ongezond is het ook niet, maar het bestaat wel voor de helft uit suiker. Dit is iets minder suiker dan in jam zit (daar zit gemiddeld 60 procent suiker in).
1 de Beste Jam extra aardbei | Dirk.
Als je dus confituur maakt zonder suikers en/of met laagcalorische zoetstoffen, is het belangrijk om die vanaf de opening in de koelkast te bewaren en bij voorkeur binnen de drie weken op te eten.
Jam bevat geen vet, maar wel veel suiker. Als je het als broodbeleg gebruikt, weegt dat laagje jam ongeveer 15 gram, dus dan valt de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt best mee: 7-8 gram. Dat is een stuk minder dan in een paar koekjes, een portie vruchtenyoghurt of een glas frisdrank/sap zit.
Verder is het belangrijk dat je kiest voor mager beleg, niet te dik belegt en voldoende water drinkt. Dit kan per dag al veel calorieën schelen! Neem bijvoorbeeld zuivelspread, 20+ kaas, hummus, sandwichspread, rosbief of ham.
Waarom moet je jampotten op de kop zetten? Doordat je de jampot omdraait gaat de zuurstof naar boven. In dit geval gaat de zuurstof naar de bodem van de jampot omdat de jampot op de kop staat.
Te dun? Kook de jam of gelei nog wat langer. Dit is de meest snelle en makkelijke manier om te dunne jam of gelei te corrigeren. Je kunt ook extra (gelei)suiker, appelsap of pectinerijke vruchten toevoegen.
Ik had van een kilo aardbeien jam gemaakt en dat zijn wel vijf jampotjes vol. Wellicht kan ik iemand anders hier een plezier mee doen. Even een leuk etiket erop plakken en je hebt een homemade cadeautje voor iemand. Natuurlijk kan je het recept ook halveren en maak je 2 1/2 jampotjes.