Wanneer mag je een baby in een kinderstoel laten zitten? Als je kleintje zelfstandig kan gaan zitten, mag je baby in een kinderstoel. De meeste baby's gaan zitten wanneer zij tussen de zes en negen maanden oud zijn.
Dit kan hij meestal als hij tussen de 6 en 9 maanden oud is. Je gebruikt de stoel doorgaans tot je kindje een jaar of 3 is. Als je voor een meegroeistoel kiest, heb je er uiteraard langer plezier van.
Zodra je kindje zelfstandig rechtop kan zitten (6-9 maanden), dan is er volop keuze in kinderstoelen. Sommige stoelen zijn geschikt van 6 maanden tot 3 jaar. Andere kinderstoelen zijn meegroeistoelen. Daar kan je kindje bijvoorbeeld van geboorte tot wel 6 of 8 jaar in zitten.
Hoe lang mag een baby in een autostoeltje zitten? Veel ouders vragen zich af hoe lang een baby in een autostoeltje mag zitten. Het algemene advies is dat je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in een autostoeltje mag zitten/slapen.
Tussen de 7 en 13 maanden leren de meeste baby's om zelfstandig te kunnen zitten. De rug- en nekspieren zijn dan sterk genoeg om zijn lijfje omhoog te houden. Je baby kan zich op dat moment vanaf de buikhouding opdrukken tot zit.
Alle meegroeistoelen zijn geschikt vanaf 6 maanden als een kindje ondersteund rechtop kan zitten. Niet alle meegroeistoelen zijn dus geschikt vanaf de geboorte. Maar, hiervoor kan je vaak wel een stoelverkleiner kopen waarmee je het zitje verkleint.
De eerste maanden
Hij ligt eerst heerlijk bij je op schoot. Na een maand of twee vinden baby's het leuk om zich aan je vingers op te trekken tot een half zittende of zittende positie. Na vijf of zes maanden lukt het baby's soms om even rechtop te zitten. Maar je moet je baby nog altijd blijven ondersteunen.
Tussen de 6 en 9 maanden gaan de meeste baby's zelfstandig rechtop zitten. De spieren in de rug, het bovenlichaam en nek van je kind zijn dan sterk genoeg om het lichaam rechtop te houden. Op een bepaald moment gaat je baby rechtop zitten vanzelf interessant vinden: je kind gaat zelf proberen in de zitstand te komen.
Mijlpalen in de beweging en fysieke ontwikkeling op 9 maanden. Hoe je kindje beweegt in zijn omgeving. Kan zelf gaan zitten en kan zitten zonder steun. Trekt zich (aan meubels) op tot ze staat.
Hoe je kleintje op 4 maanden contact leert maken met mensen rondom haar. Ze lacht spontaan. Ze probeert je bewegingen en gezichtsuitdrukkingen na te doen. Ze speelt graag met anderen en kan van streek raken wanneer de speeltijd om is.
De gedachte achter de Rapley methode is dat kinderen zelf kunnen eten en zo zelf kunnen bepalen wat ze eten, hoe snel en hoeveel. Daarnaast is het – ondanks dat je het misschien niet verwacht – veiliger omdat je je nu eenmaal sneller verslikt in vloeistoffen. Zeker als daar ook nog eens kleine stukjes in zitten.
De voetensteun biedt extra comfort voor je kind tijdens het zitten in de kinderstoel. Ook als je kind van houding of positie wil veranderen geeft dit extra steun. Daarnaast neemt je kind een betere houding aan, de kans op hangen in de stoel of opgetrokken beentjes nemen af.
Symptomen KISS-syndroom bij baby's
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Voor het kruipen leert je baby eerst zitten zonder de handen te gebruiken, waarbij ze haar lichaam draait en haar evenwicht bewaart terwijl ze speeltjes pakt. De meeste baby's leren dit rond de 8 à 9 maanden. Je kunt je baby hierbij helpen door haar te verleiden met de hangende speeltjes van de Play Gym.
De meeste baby's zijn gemiddeld tussen de 7 en 10 maanden als ze gaan kruipen. Maar er zijn ook baby's die pas later gaan kruipen (of gaan billenschuiven) of de hele kruipfase overslaan en meteen gaan lopen. Ook hier geldt: maak je niet gelijk zorgen als het bij jouw baby anders gaat.
Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud).
De meegroei autostoel groep 1/2/3 is geschikt voor kinderen met een gewicht van 9 tot 36 kg. Dit is ongeveer vanaf 1 tot 12 jaar.
Tot wanneer in een Maxi-Cosi? Volgens de R129 indeling zijn babyautostoeltjes dus geschikt voor kinderen van 45 tot 83 cm en een leeftijd van 0 tot 15 maanden. Maar het is heel goed mogelijk dat jouw kind al vóór de 15 maanden langer dan 83 cm is en niet meer goed in de Maxi-Cosi past.
Een lange autorit met je baby
Een autostoel is heel veilig, maar je baby kan zich niet vrij bewegen. Dit is niet goed voor de motorische ontwikkeling van je baby. Het advies is om een kind niet langer dan één uur achter elkaar in de autostoel te vervoeren.
Een baby die net geboren is plaats je altijd in een liggende houding, omdat de ruggenwervel dan nog niet volgroeid is. Je kindje ligt over het algemeen de eerste zes maanden in de reiswieg, oftewel wagenbak. Als je baby kan zitten, stap je over naar een wandelwagen of buggy.