Als u zomaar vanzelf een klaplong krijgt, merkt u meestal dit: U voelt opeens een heftige, stekende pijn in de borst.De pijn wordt erger als u ademt.U krijgt het benauwd: u kunt moeilijk ademen.
Het 'lek' in de vliezen herstelt meestal vanzelf. Als het lek niet vanzelf overgaat of om een volgende klaplong te voorkomen, worden de longen soms aan elkaar 'geplakt'. Dit gebeurt via de drain met behulp van steriele talkpoeder. Door dit talkpoeder plakken de longvliezen aan elkaar.
Onderzoek en diagnose. De arts kan door lichamelijk onderzoek (kloppen en luisteren naar de longen) vermoeden dat u een klaplong hebt. Met een aanvullende röntgenfoto van de longen kan de arts vaststellen of dat inderdaad zo is.
Meestal voel je een stekende pijn op de borst op het moment dat je de klaplong krijgt. Daarna zucht je moeilijk en heb je een benauwd gevoel. Een klaplong is een pijnlijke, soms beangstigende ervaring.
De arts zal de diagnose klaplong vermoeden op grond van de klachten en verschijnselen van u. Als de arts de borst beklopt is een te heldere toon te horen en via de stethoscoop is een verzwakt of helemaal geen ademgeruis te horen. De diagnose moet altijd worden bevestigd met een röntgenfoto van de longen.
Een ontsteking van de longvliezen (pleuritis) kan een scherpe pijn geven. De pijn is er steeds en wordt erger bij diep inademen en bij bewegingen. Pijn in de borstkas kan ook komen door een longembolie. Er zit dan een klontje bloed in een bloedvat.
Behandeling kleine klaplong
Een kleine klaplong wordt meestal 'conservatief' behandeld. Dat wil zeggen dat de longarts u bedrust voorschrijft. De lucht die tussen de twee vliezen zit (maar daar dus niet hoort te zijn), wordt dan meestal spontaan door het lichaam opgenomen en afgevoerd.
De klachten bij een klaplong ontstaan meestal vrij plotseling. Bij een klaplong die langzaam ontstaat, zijn de klachten vaak minder hevig. Als een groot gedeelte van de long is ingeklapt, dan zijn de klachten van kortademigheid en pijn op de borst vaak erger.
Als je long eenmaal ingeklapt is, kan het ademen erg moeilijk worden en kun je last krijgen van kortademigheid en benauwdheid. Bij iedere klaplong kan er ook een zogenaamde spanningspneumothorax ontstaan. Dit is een ernstige complicatie waarbij er een soort ventielmechanisme ontstaan is.
Als je benauwd bent, voelt het alsof je niet genoeg adem en lucht krijgt. Andere woorden die gebruikt worden voor benauwdheid zijn: kortademigheid, buiten adem zijn, ademnood, of naar lucht happen. Met een moeilijk woord wordt benauwdheid ook wel dyspneu genoemd.
Oorzaken klaplong
Er zijn verschillende oorzaken van een ingeklapte long. Bij een ingeklapte long door een ongeval kan het vacuüm worden verstoord door een wond van buitenaf. Denk hierbij aan een schot- of steekwond maar ook wonden ontstaan door een val kunnen een 'gat' veroorzaken van de buitenkant van de ribbenkast.
Met zittend werk kunt u meestal snel weer beginnen. Na een klaplong mag u in principe nooit meer duiken met perslucht. Het kan zijn dat u gedurende een aantal weken last houdt van pijn. Hiervoor kunt u paracetamol als pijnstilling gebruiken, zodat u goed kunt blijven doorademen.
Als u een klaplong heeft gehad, krijgt u het dringende advies niet (meer) te roken. Ook mag u na een klaplong nooit meer duiken met perslucht.
Een klaplong is een longziekte waarbij je long voor een deel of helemaal is ingeklapt. Je kunt een klaplong krijgen door een verwonding. Een klaplong kan ook zonder aanleiding ontstaan. Je arts noemt een klaplong een pneumothorax.
Meestal ontstaat een klaplong spontaan. Een klaplong komt het meest voor bij lange en magere mensen tussen 17 en 40 jaar, maar dit kan ook op latere leeftijd voorkomen en kan verschillende oorzaken hebben. Roken verhoogt het risico op een klaplong. De arts stelt de diagnose pneumothorax.
Bij een thoracoscopische ingreep worden speciale chirurgische instrumenten gebruikt om in de borstholte te kunnen opereren. Hiervoor worden ongeveer drie à vier incisies (sneden) gemaakt van zo'n 1,5 tot vijf centimeter. De ingreep vindt plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer één tot drie uur.
In de meeste gevallen is er geen duidelijke oorzaak voor het ontstaan van een klaplong. We noemen dit een spontane klaplong. Wel verhoogt een bepaalde lichaamsbouw de kans op een klaplong. Lange magere mensen (vooral jonge mannen) en mensen die roken hebben een grotere kans op een klaplong.
Longkneuzing: bij een longkneuzing werkt de long minder goed door zwelling en vochtophoping in de longblaasjes. Met een operatie kan hier niet veel aan worden gedaan. Wel krijgt de patiënt pijnstilling en ademhalingsoefeningen van de fysiotherapeut.
De eerste twee weken mag u geen grote inspanning leveren. Door inspanning neemt de druk in de longen toe. Hierdoor wordt de kans groter dat de long opnieuw in elkaar zakt.
Hoge rugpijn bevindt zich meestal tussen de schouderbladen en kan gevoeld worden in de ribbenkast of vlak onder de nek. In sommige gevallen zit de pijn in de bovenrug bij de longen. De één voelt de pijn op een specifieke plek, de ander voelt pijn en stijfheid in de hele bovenrug.
Er doet een eenvoudige test de ronde die je elke ochtend zou kunnen doen om te zien of je besmet bent met het coronavirus: haal diep adem en houd het langer dan tien seconden vast. Als je dit met succes kan doen zonder ongemak of benauwdheid, zou het bewijzen dat je geen infectie hebt in je longen.
Chantal Driesen legt uit: 'De longen reageren overmatig op prikkels, zoals temperatuurwisselingen, stof en pollen. Stress is ook zo'n prikkel. Hierdoor knijpen de spiertjes om de luchtwegen te sterk samen, waardoor je je heel benauwd kunt voelen.