De in Uponor Ecoflex Supra PLUS-leiding geïntegreerde vorstbeschermingskabel garandeert het vorstvrije transport van drinkwater, ook in gure klimatologische omgevingen met temperaturen tot ver onder nul graden.
Uponor MLC Thermo 6 mm wordt geleverd met 6 mm isolatie voor warmtebehoud en tegen vorst als de leiding buiten in de grond wordt gelegd.
Uponor RTM
RTM-koppelingen zijn snel te monteren en bieden een hoge mate aan veiligheid en levensduur, zowel in drinkwaterinstallaties als in toepassingen voor verwarmen/koelen.
De Uponor MLC-meerlagenleiding voor drinkwater- installaties, radiatoraansluitingen en ventilator- convectoren kan ook met isolatie worden besteld (tot 25 mm).
Uponor is een naam van een leidingsysteemfabrikant die leidingen produceert voor installateurs. De bekende leiding die deze fabrikant maakt bestaat uit meerdere lagen materiaal. In de leiding worden de voordelen van kunststof en metaal met elkaar verenigd. De leidingen van Uponor worden ook wel flexibele buis genoemd.
Uponor MLC Thermo 6 mm wordt geleverd met 6 mm isolatie voor warmtebehoud en tegen vorst als de leiding buiten in de grond wordt gelegd.
Algemeen. De meerlagenbuizen van Henco, Multitubo en Pipelife Radopress zijn allemaal van hoogwaardige kwaliteit en geschikt voor zowel drinkwater als CV-water. De buizen zijn dan ook allemaal voorzien van het Kiwa keurmerk.
Uponor RTM is een beproefd systeem en mag in beton gestort worden.
Uponor S-Press overgangskoppeling 16-15 is geschikt voor het aansluiten van flexibele leiding 16 mm naar 15 mm RK of CV buis. Is geschikt voor Viega naar Uponor.
Snij met een Uponor-snijtang de Uni Pipe PLUS op de juiste lengte af. Doe dit met een draaiende beweging. Buig vervolgens de bocht met de hand, een binnen-/buitenbuigveer of met een buigijzer. Kalibreer hierna alle uiteinden van de leidingen met het kalibreergereedschap.
Henco AluPex buis kan gekoppeld worden met Henco, Uponor en elke andere persfitting met dezelfde diameter en wanddikte. Voor de aanleg van de verwarmingsinstallaties zijn er allerlei materialen nodig. Een van de belangrijkste materialen is de verbinding tussen de buizen, de zogenaamde knel- of klemitting.
Uponor/unipe mag geperst in de muur.
Solderen en knelkoppelingne moeten goed gebeuren. Een slechte soldering kan na verloop door krimp en trekspanningen ook gaan lekken. Voordeel van solderen is dat de koppelingen een stuk goedkoper zijn en veel minder ruimte in beslag nemen. Knelkoppelingen laten zich wat sneller verwerken.
Om de waterleiding definitief tegen vorst te beschermen levert WebHeat Frost verwarmingskabels die voldoende bescherming bieden tot -20°C bij diameters tot 60 millimeter. Bij grotere diameters of complexe situaties adviseert WebHeat het gebruik van WebHeat SR zelfregelende verwarmingskabels.
Is er geen wind, dan is de grens ergens tussen -4 en -5 graden, binnen een dag. Zit er nog helemaal geen vorst in de grond, dan kan het enkele dagen duren. Zit de leiding tegen een verwarmd woonhuis, dan kan het nog langer duren. De officiele vorstgrens die met leidingen wordt aangehouden is 60 cm.
Wanneer de temperatuur in je woning onder de 7 graden daalt, kunnen buizen of leidingen die in een zolderruimte of berging zijn gemonteerd bevriezen.
Uponor buis is zeer geschikt voor drinkwater en verwarming. Deze MLC meerlagenbuis heeft een diameter van 40 mm, met een wanddikte van 4 mm en is te bestellen per 5 meter. De maximale druk is 10 bar bij een constante bedrijfstemperatuur van 70 °C.
Deze zijn dus niet universeel en je moet daarom goed opletten dat je de juiste persbek gebruikt voor het door jou gebruikte merk/type koppelingen. De leverancier van de koppelingen of de fabrikant kan je hierover het beste adviseren. In Nederland zijn enkele bekende merken Henco, Uponor, Comap en Viega.
Een flexibele kunststof waterleiding is, zoals het woord al aangeeft, zeer flexibel. Voor de aanleg van leidingen in muren is daarom een meerlagenbuis een betere en makkelijkere optie. Werken in bochten is heel eenvoudig met flexibele kunststof leidingen.
Het buigen van de buis kan op meerdere manieren worden gedaan, bijvoorbeeld met de hand, machinaal of met een veer. De meest voorkomende manier is het toepassen van een binnen- of buitenveer. Door de veer aan te brengen op de plaats van de te maken bocht, buigt men met de hand een bocht in de buis.
Ik gebruik uponor en henco zelf. Heb zelf ook 2 perstangen. 16 mm buis van uponor en henco enz passen alle koppelingen op. De wanddikte is zelfde.
In muren bieden alleen alleen vaste, dus gesoldeerde of geperste verbindingen een gegarandeerde waterdichte verbinding. En dan uiteraard wel vakkundig uitgevoerd.
Voor waterleidingen maak je gebruik van roodkoperen buis of meerlagenbuis voor water met de volgende diameters: De hoofdleiding heeft een diameter van 22mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis). Bij een hoog waterverbruik gebruik je 22mm (koperen buis) of 25 / 26 (meerlagenbuis).