De gemiddelde Belg werkt elk jaar 1.570 uren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). In het merendeel van de OESO-landen kloppen de inwoners meer uren. Het gemiddeld aantal werkuren in België ligt 200 uren lager dan het OESO-gemiddelde.
De Belgische voltijdse werknemer heeft vorig jaar gemiddeld 38,6 uur per week gewerkt. Dat is minder dan het Europees gemiddelde, dat 40,4 uur bedraagt. Dat blijkt uit een onderzoek van Eurofound. Volgens de collectieve arbeidsovereenkomsten werkt een Belgische werknemer gemiddeld 37,6 uur per week.
Het Vlaamse Gewest scoorde in 2021 met gemiddeld 37,3 werkuren per week iets hoger dan het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (37,0 uur), het Waalse Gewest (36,0 uur) en België als geheel (36,9 uur). In de Europese Unie (EU27) bedroeg het gemiddeld aantal werkuren in 2021 37,4 uur per week.
Dan berekent u het aantal werkuren per jaar door het totaal aantal uren bij een voltijd arbeidsovereenkomst te vermenigvuldigen met uw arbeidsduurfactor. Bij een werkweek van gemiddeld 24 uur is het aantal werkuren per jaar: 24/36 x 1829 = 1219 uren.
Een voltijdse medewerker mag maximaal 8 uur per dag en 40 uur per week werken (gemiddeld 38 uur per week op jaarbasis). Een normale werkweek kent daarmee 38 uren. Kies je als werkgever voor een 40-urige werkweek, dan moet je dit compenseren met 12 extra inhaalrustdagen om op jaarbasis toch weer op 38 uren te komen.
De voordelen van 40 uur werken
Heb je veel werk en vindt een werknemer het niet erg om veel te werken? Dan is een 40-urige werkweek prima geschikt. Een grote motivatie voor een werknemer om fulltime te werken zit hem natuurlijk in het maximale salaris en bijvoorbeeld de pensioenregeling.
De wekelijkse arbeidsduur die van toepassing is in de onderneming bedraagt 38 uren gemiddeld. De werknemers presteren evenwel 40 effectieve uren en genieten, krachtens de arbeidsduur vermindering tot 38 uren, van 12 inhaalrustdagen per jaar.
Een vuistregel in Nederland is dat een werknemer in loondienst bij een 40 urige werkweek gemiddeld 1650 uur per jaar op het werk aanwezig is.
In 2019 waren er 9,0 miljoen werkenden in Nederland. De gemiddelde werkweek is al tien jaar vrijwel onveranderd 31 uur. 4,6 miljoen mensen werkten voltijds, hier afgebakend als 35 uur of meer per week. Van de voltijders werken werknemers meestal tussen de 35 en 40 uur per week.
Het uur is een eenheid van tijd en wordt gedefinieerd als de tijd van 3600 seconden of 60 minuten van 60 seconden. Een etmaal duurt 24 uur, een week 168 uur, een kwartaal gemiddeld ongeveer 2191,5 uur en een jaar gemiddeld ongeveer 8766 uur.
Het uitgangspunt is een jaar van 261 dagen: Gemiddeld aantal dagen per maand: 21,75. Gemiddeld aantal uren per maand: 174.
Houd eventueel rekening met overwerk op plaatsen waar dit structureel plaats vindt. Voorbeeld: 1 FTE= 1 arbeidsjaar = 260 werkdagen = 1557 aanwezigheidsuren (gecorrigeerd met vakantiedagen, ziektedagen etc.).
Normaal 52 weken, maar als u in de loop van het jaar start (of bijvoorbeeld overwintert in het buitenland), hoeveel werkweken zitten er dan voor u in dit jaar? Gemiddeld bevat een jaar afgerond 6 officiële feestdagen als u maandag t/m vrijdag werkt.
Het aantal uren dat een persoon in een normale of gemiddelde werkweek werkt, is 20 tot 35 uur.
In de Arbeidstijdenwet staat dat u niet iedere week maximaal 60 uren mag werken. Voor een langere periode geldt het volgende: Over een periode van 4 weken mag u gemiddeld 55 uur per week werken. Bij cao of bedrijfsregeling mag hiervan worden afgeweken, maar u mag nooit meer dan 60 uur per week werken.
De meeste voltijders hebben een arbeidsduur van 38 uur per week. 36 en 40 uur komen ook veel voor. De lengte van de arbeidsduur hangt af van de sector. In de horeca en detailhandel geldt bijvoorbeeld een voltijds werkweek van 38 uur.
De meeste mensen kunnen maar 4 tot 5 uur per dag productief werken. Dat betekent dus dat een medewerker maar zo'n 20 tot 25 uur per week zou moeten werken om echt productief te zijn.
Een fulltime dienstverband in Nederland is 36 tot 40 uren per week.
Vraag: Met welk aantal werkbare uren moet worden gerekend? Antwoord: Vanuit het oogpunt van vereenvoudiging is gekozen om het aantal werkbare uren per jaar vast te stellen op 1.720 bij een voltijds dienstverband.
Het totaal aantal uren dat een medewerker moet werken bedraagt dus 1836 – 12,31 = 1823,69 uur per jaar. Voor de parttimer geldt dit naar rato. werktijdenDe werktijden zijn de tijden die per jaar worden gewerkt volgens roosterafspraken die de werknemer maakt met zijn / haar direct leidinggevende.
Dit is bij een fulltime baan bijvoorbeeld 36, 38 of 40 uur.
Je hebt de vrijheid om naast jouw baan te gaan freelancen of om je te focussen op een (nieuwe) hobby. Je hebt namelijk één dag helemaal voor jezelf. Bovendien is een 36-urige werkweek ideaal voor de werkpaarden die het niet erg vinden om lange dagen te maken.
Wat is dat: een 36-urige werkweek? Een werkweek van 36 uur houdt in dat je vier dagen negen uur per dag werkt, in plaats van vijf dagen acht uur. Een werkweek van vier dagen dus.
Volgens de Belgische wet telt een voltijdse werkweek 38 uur. Meer uren kloppen mág, zolang het er wekelijks niet meer dan 40 zijn. Je hebt dan jaarlijks recht op maximaal 12 inhaalrustdagen, ook adv-dagen genoemd. Dankzij die arbeidsduurvermindering kom je toch uit op een gemiddelde wekelijkse arbeidsduur van 38 uur.