“Dat komt omdat peren, appelen en ook bananen nog groen of onrijp geplukt kunnen worden. Tijdens de bewaring in koelcellen wordt de rijping onderbroken. Na de maandenlange bewaring kunnen ze narijpen. De kwaliteit blijft heel hoog.
Als je jouw peren in een papieren zak steekt, blijft het gas gevangen in de zak. Daardoor zullen de peren dus sneller rijpen. Wil je dat het nog sneller gaat? Leg dan een rijpe banaan samen met je onrijp fruit in de zak.
Of de peer nu hard of zacht is, van een peer geniet je het hele jaar door. Een sappige peer in de zomer is een uitstekende dorstlesser en in de winter ondersteunt dit harde fruit je immuunsysteem. Ook houdt de peer je rustig tijdens stresssituaties, sust hij eventjes de opkomende honger en smaakt hij zalig zoet.
Peren rijpen van binnen naar buiten. Aan het begin van het seizoen laat je ze thuis 4-5 dagen rijpen, later in het seizoen is 3-4 dagen genoeg. Zodra de schil van de peer verandert van groen naar ook een tintje geel, is die waarschijnlijk rijp.
In plaats van aan alle kanten in de peer te knijpen om te checken of je er niet je tanden op gaat breken kun je net onder de steel zachtjes voelen. Wanneer de peer net onder de steel zacht is, is 'ie klaar om gegeten te worden. Daarnaast kan je ook altijd even aan de peer ruiken.
–Perenbomen, bijna alle peren zijn plukrijp in de maanden augustus en september met veel variatie tussen de rassen. –Appelbomen, bijna alle appelrassen zijn plukrijp in de maanden september en oktober en augustus met veel variatie tussen de rassen.
Pluk ze dus op tijd en laat ze daarna niet te lang liggen; in de koelkast (in de fruitla) blijven ze nog wel een week of twee goed. Fruit dat half oktober of zelfs in november afrijpt, is juist uitstekend te bewaren. Een tijdje liggen kan het aroma zelfs verhogen. Pluk het voorzichtig en bewaar alleen gave exemplaren.
Leg ze dan niet in de koelkast! Pruimen zijn namelijk erg gevoelig voor te lage temperaturen en dit verstoort het rijpingsproces. Pruimen die niet meer hoeven te rijpen, kan je gerust een paar dagen in de koelkast leggen.
Antwoord: Vaak wordt fruit onrijp geplukt om te voorkomen dat het overrijp is voordat het in de supermarkt ligt. Gelukkig rijpt het meeste fruit na in de fruitschaal en hoef je het niet onrijp te eten. Als je toch je tanden in een onrijp stuk fruit zet, is dat niet ongezond.
Stoofpeer. Stoofperen kun je niet rauw eten. Ze zijn harder en kleiner dan andere peren. Gestoofd zijn ze heerlijk, een oud-Hollands lekkernij.
Onrijpe Conference peren kunnen prima rijpen op een fruitschaal bij kamertemperatuur. Rijpe peren kun je ook in de koelkast bewaren. Daar zijn ze nog tot 2 dagen houdbaar. Peren smaken wel het beste als ze op kamertemperatuur zijn, dus haal ze voor gebruik uit de koelkast en laat ze even op temperatuur komen.
Gunstig voor de darmen
Een middelgrote peer levert 20% van de hoeveelheid vezels die we dagelijks nodig hebben voor een goede gezondheid. Deze grote hoeveelheid vezels is ook gunstig voor onze darmen. De vezels in peren zijn namelijk onoplosbaar, wat betekent dat ze onveranderd door ons spijsverteringsstelsel gaan.
net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen.
Gele peren zijn overrijp, groen en rode peren zijn rijp.
Stoof de stukjes peer eventueel in een klein beetje water. Dit kan in een pannetje op het vuur of 2-4 minuutjes in een schaaltje in de magnetron. Afgieten en af laten koelen. Als een peer goed rijp is, is dit niet nodig.
En m'n peren dan? Voor peren hebben we ook een handig bewaartrucje: onrijpe peren rijpen het beste op een fruitschaal bij kamertemperatuur. Zijn ze eenmaal rijp? Bewaar ze dan weer in de koelkast, dan blijven ze langer lekker.
Een stoofpeer is kleiner en harder dan de gewone peer. De stoofpeer wordt niet rauw gegeten, maar gestoofd zijn ze heerlijk. Gestoofde peren zijn een traditioneel en oer-Hollands gerecht. Tegenwoordig zijn er nog veel liefhebbers voor deze kruidige, zoete peertjes.
Onrijpe Conference peren kunnen prima rijpen op een fruitschaal bij kamertemperatuur. Rijpe peren kun je ook in de koelkast bewaren, dan blijven ze langer houdbaar en lekker sappig! Peren smaken wel het beste als ze op kamertemperatuur zijn, dus haal ze voor gebruik uit de koelkast en laat ze even op temperatuur komen.
Schil de peren en snijd ze in de lengte in vieren. Zet ze op met 3\4 onder water. Voeg pijpkaneel, citroenschil rode wijn of port en suiker toe,leg een deksel op de pan en laat de peren zo boven zeer laag vuur 2 a 3 uur koken. (Om de peren mooi rood te stoven perenrood toevoegen.)
Na aankoop zijn peren ongeveer drie tot zeven dagen goed. Wist je dat je peren beter niet in een schaal met bananen, appels of perziken kunt leggen? Deze vruchten zorgen ervoor dat de peren sneller rijpen. Je kunt je peren ook in de koelkast bewaren, dan blijven ze minstens twee tot drie weken goed.
Verse peren, peren op sap (uitgelekt) en gedroogde peren staan net zoals ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram per dag. Perensap, peren op siroop en perenjam en perencompote staan niet in de Schijf van Vijf.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen.
Ook een makkelijke: zout!Zout werkt eigenlijk hetzelfde als zuur.In zuur en zout zit natriumchloride, deze stof gaat de verkleuring tegen. Je kunt zelf wat zout over het fruit heen strooien of je laat het zout weken in wat water waarna je het fruit in het water legt.
Nederlandse peren zijn van september tot juni volop verkrijgbaar.
Was de peer. Halveer de peer en snijd de helften nogmaals in de lengte door tweeën.Verwijder daarna het klokhuis. Je kunt de schil verwijderen, maar het is soms lekkerder om deze eraan te laten, zeker als je de peer verder gaat bereiden.