Een scheldwoord ontstaat door een combinatie van deze onderwerpen: bevolkingsgroepen (Turk), beroepen (hoer), ziekten (kanker), schaamdelen (klote-), nationaliteit (mof), diersoorten (hond), intelligentie (imbeciel), gewicht (gratenpakhuis). Vroeger hadden de mensen andere scheldwoorden dan nu.
Als we kijken naar scheldwoorden waarmee we een persoon beledigen, is na 'kut' het woord 'slet' het afgelopen jaar het meest gebruikt. Op sociale media werd 'slet' ruim 186.000 keer gezegd.
Het Jiddisch, dat door Joodse mensen in Europa wordt gesproken, is een van de weinige talen waarin óók met ziekten wordt gescholden.
Een scheldwoord of scheldnaam (ook: schimpnaam) is een woord dat bedoeld is om iemand te beledigen of te krenken. Het valt onder de zogenaamde schuttingtaal, oftewel onbehoorlijk taalgebruik.
Naast fysieke effecten (bijvoorbeeld een hogere pijngrens), heeft grof taalgebruik ook mentale gevolgen. Een onderzoek uit 2018 toonde aan dat hardop schelden je prestaties kunnen verbeteren in fysieke taken, zonder dat het je hartslag of bloeddruk verandert.
Veel schelden zegt iets over je persoonlijkheid
Dit is een van de persoonlijkheidskenmerken van de Big Five, een bekende persoonlijkheidstheorie. Mensen met deze eigenschap reageren vaker uit emotie, en hebben vaker de neiging angstig te reageren. Ook hebben ze vaak last van stemmingswisselingen.
Schelden met kanker
Dat wij als enige land ter wereld met ziektes schelden is te verklaren uit onze Calvinistische achtergrond, zegt Van Oostendorp. "Wij vonden de ziekte kanker een straf, je eigen schuld. Dus daarom konden we ermee schelden, het was je eigen schuld."
Nederlands is de enige taal waar men met ziektes scheldt. Hoe dat is ontstaan is niet bekend, zegt taalkundige Marten van der Meulen in 't Wordt Nu Laat op NPO Radio 2. “Er zijn twee theorieën. De eerste is dat we het uit het Jiddisch hebben.
Grappige en creatieve scheldwoorden
Kies dan uit het scheldwoordenboek ook eens een synoniem als pik, piel, snikkel, piemel of zak. Of, uit het Duits: schwanz. Andere opties uit de serie 'woorden voor vrouwen die geld verdienen met seksuele activiteiten' zijn bijvoorbeeld del, snol, sloerie en slons.
scheldwoord → term of abuse, swear word. scheldwoord → curse, name, swearword.
Eén op de drie mensen in Nederland krijgt in hun leven kanker. 71 Procent van de jongeren tussen de 18-25 jaar vindt schelden met 'kanker' dan ook kwetsend, maar toch is kanker het meest gebruikte scheldwoord is in Nederland.
De eerste is dat we deze grove folklore overgenomen hebben uit het Jiddisch, de taal die wereldwijd door Joden wordt gesproken en vooral in Amsterdam invloed heeft gehad op het Nederlands. In het Jiddisch komen ook veel ziekteverwensingen voor, en misschien hebben Nederlanders die onbeschaafde gewoonte dus gekopieerd.
[inerg] krenkende of beledigende woorden uitspreken op heftige of ruwe toon.
Kanker komt in Nederland vaker voor dan in de meeste andere landen van de Europese Unie (EU). In de EU staat Nederland op de derde plaats, alleen in Ierland en Denemarken komt kanker vaker voor. Deze hoge positie wordt vooral veroorzaakt doordat in Nederland veel darmkanker, melanoom en borstkanker voorkomen.
In de Europese Unie zijn er maar twee landen waar kanker vaker voorkomt dan in Nederland. Alleen Ierland en Denemarken hebben relatief meer ziektegevallen, zegt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) op basis van cijfers die de Europese Commissie heeft laten verzamelen.
Mensen hebben niet door wat de impact is van schelden met kanker.” Om te wijzen op de pijn die verbaal geweld teweegbrengt, gaan we terugslaan. Dit kan je zelf doen door niet (meer) te schelden met kanker en er iets van te zeggen.
Ze ervaren woede, vechten terug en proberen de situatie onder controle te krijgen. Wanneer dit niet tot resultaat leidt, kunnen ze in hulpeloosheid vervallen, hun vrienden verliezen, te veel eten, of zelfs zelfmoordplannen beramen.
Over taal en emotie
Jos van Berkum (1962) is hoogleraar Discourse, Cognitie en Communicatie aan de Universiteit Utrecht, afdeling Nederlandse Taal en Cultuur en […] Schelden doet geen pijn.
Mensen willen hun pijn, verdriet, frustratie uiten. Eigenlijk is het een uiting van onmacht die sommige mensen benadrukken en versterken door een potje te gaan schelden. In je lichaam bouwt zich een spanning op en die moet eruit.
Nederlandse aan het domein van de godsdienst ontleende vloeken kunnen afgeleid zijn van: Namen: God: god, mijn god, heremijngod, godmiljaar, godallemachtig, met de bastaardvloeken gods, gads, gatsie, gets, getsie, gossiemijne. Hiervan zijn ook afgeleid de interjecties goh, gossie en gompie.