Zoals al eerder genoemd te hebben, heeft het te maken met een verslechterde bloedsomloop. Wanneer de omgevingstemperatuur daalt, wordt je lichaamstemperatuur ook kouder. Je bloedvaten trekken samen en op deze manier ontglipt er zo weinig mogelijk warmte.
In een koude ruimte verbrand je meer calorieën om op temperatuur te komen en te blijven. Je stofwisseling werkt beter bij koudere temperaturen, wat ook nog eens ziekten als diabetes helpt voorkomen. In plaats van naar de sportschool gaan en rauwkost eten, kun je dus ook een uurtje verkleumd onder de dekens gaan liggen.
Als we slapen in een te koude slaapkamer, zal ons lichaam zich proberen aanpassen aan de omgevingstemperatuur. Het probeert dan de lichaamstemperatuur te corrigeren tot het een goede temperatuur aangenomen heeft. Hierdoor slaapt men lichter en wordt men sneller wakker.
Dit kan te maken hebben met hormonen, lichaamsgewicht, lichaamslengte, sporten en nog veel meer. Neem bijvoorbeeld gewicht. Bij lichaamstemperatuur spelen warmteproductie en isolatie van spieren en vet een belangrijke rol. Doordat vet isoleert, hebben extreem zware mensen het vaak eerder warm.
Voordelen van slapen met het raam open
Het zuurstofgehalte in de slaapkamer ligt hoger waardoor de kans dat u wakker wordt met hoofdpijn kleiner is. Slapen in een geventileerde slaapkamer zorgt voor een betere weerstand. Door te slapen met het slaapkamerraam open zal u zich fitter voelen.
De ideale temperatuur om te slapen is ongeveer 18 graden. De een slaapt net wat beter met nog een graadje minder en de ander met 19 graden.
Een warme slaapkamer zorgt voor een rusteloze slaap.
Een koudere kamer geeft je veel meer rust. Hoge lichaamstemperaturen en chronische slaapproblemen staan volgens onderzoek met elkaar in verband. In het begin moet je natuurlijk even wennen aan de temperatuur, maar je zult merken dat het het waard is.
Als je in een te warme slaapkamer slaapt, wordt de aanmaak van het hormoon melatonine namelijk geremd. Dit stofje vertraagt het verouderingsproces. Om er toch voor te zorgen dat je lichaam melatonine aanmaakt, kun je daarom beter slapen in een frisse kamer.
Houd de temperatuur van de babykamer in de gaten. De temperatuur moet tussen de 16°C en 20°C liggen, met 18°C als ideale temperatuur. Veel babyfoons hebben tegenwoordig een ingebouwde thermometer, maar je kan natuurlijk ook gewoon een losse thermometer in de babykamer hangen.
Koude voeten zijn meestal niet ernstig en vaak luidt het advies dan ook om de voet warm houden en eventueel meer bewegen.
Kunnen koude handen en voeten kwaad? "Meestal niet. Zeker als het buiten koud is, is het een normale lichaamsreactie. Bij ongeveer 5 procent van de gezonde bevolking is het mechanisme van het sluiten van de kleine bloedvaatjes overactief of overgevoelig.
Als het koud is in de slaapkamer, sluiten ze de bloedvaatjes. Zo houden ze de warmte binnen voor de belangrijkste organen, zoals het hart. Bovendien raakt het bloed sowieso 's nachts minder vlot tot bij uw handen en voeten. Want het hart slaat minder hard als u slaapt.
Een koele matrastopper voert warmte en vocht snel af en houdt je lichaamstemperatuur in balans. Bovendien zorgt het voor extra comfort en ondersteuning. Wil je meer weten over wat een verkoelende topper is, hoe het werkt en wat de beste koele matrastoppers zijn? De Emma Topper met temperatuur regulerend schuim.
Perkal katoen is een materiaal dat goed adement en vochtabsorberend is. Voor in de zomer is perkal katoen lekker omdat het materiaal koel aanvoelt. Van de verschillende sooten wevingen waar katoen in gemaakt wordt, ligt percal katoen het meest koel.
Uw matras heeft invloed op de temperatuur tijdens het slapen. Er zijn bepaalde matrassen die juist warmte vasthouden zoals traagschuim matrassen en polyether matrassen. Als u het snel warm heeft in bed kunt u beter kiezen voor een kernmateriaal dat goed ademt zoals koudschuim en Talalay® latex.
Zet zoveel mogelijk ramen open, ook overdag. Frisse lucht zorgt voor zuurstof waardoor je slaapkamer minder benauwd en bedompt is, ook in de zomermaanden. Tip voor tijdens warme nachten: zet niet alleen de ramen open, maar slaap ook met de gordijnen open zodat koele en frisse lucht ongehinderd binnenstroomt.
Luchten: zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. Je kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag. Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open.
Voordelen van slapen met open raam
Door de luchtcirculatie krijgen ziektekiemen namelijk geen kans om zich te vermenigvuldigen. Virussen en bacteriën worden ook sneller doorgegeven in warme, gesloten ruimtes. De lucht in de slaapkamer voldoende ventileren, is daarom goed voor de gezondheid.
Een lichaam went dus wel degelijk aan een lagere temperatuur. Het is even bikkelen, maar dan kan je lijf bijvoorbeeld 15 graden aan. Of dat ook gezonder is dan leven bij 20 graden is nog niet helemaal duidelijk, zegt Kingma. "Het is nog niet helemaal onderzocht of het leven alleen bij lage temperaturen gezond is.
Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.
“Het lichaam heeft enige tijd nodig om aan een andere temperatuur te wennen. Dat merk je bijvoorbeeld ook als je op vakantie gaat naar een warm land. Na een week zijn interne processen zoals je zweetproductie, huiddoorbloeding en warmteproductie grotendeels gewend aan de nieuwe situatie.”