Zelfklevende stickerfolie is een speciale folie die uit twee lagen bestaat, de sticker en de zogeheten "drager". De sticker zelf is een dunne (doorgaans 70-80 micron) materiaal met een zelfklevende lijmlaag. De drager is een papieren materiaal dat voor het aanbrengen van de sticker de lijmlaag beschermt.
Er is geen verschil tussen plakfolie, plakplastic en kleeffolie. Het zijn synoniemen sommige benoemen het anders.
Zelfklevend vinyl, kortweg vinyl, is een stickerfolie die kan worden gebruikt om allerlei vlakke ondergronden te bestickeren. Zelfklevend vinyl is via een snijplotter in elk gewenst ontwerp te snijden. Denk hierbij aan teksten, namen, logo's en symbolen.
De voordelen van statisch raamfolie op een rij:
- Het is over het algemeen gemakkelijker aan te brengen. - Het is meerdere malen te gebruiken. - Het laat geen lijmresten achter. - Het is eenvoudig te verplaatsen en eventueel herbruikbaar.
Je gaat als volgt te werk: verwarm het plakfolie met een föhn. Begin in een hoekje zodat deze loslaat en je het plakfolie voorzichtig los kan trekken van de achtergrond. Föhn vervolgens verder onder het deel dat los is geraakt en trek zo voorzichtig het plakfolie verder los.
Raam moet glad en vetvrij zijn
Ontvet het raam daarom goed. Dit kun je doen met een middel dat geschikt is om te ontvetten en die op een raam te gebruiken is. Ook is het belangrijk dat het oppervlak glad is. Wanneer de ondergrond niet glad is, zal het folie ook loslaten.
Wat is het verschil tussen statische folie en zelfklevende raamfolie? Zelfklevende folie is permanent en voorzien met een lijmlaag aan de achterkant van de folie. Statische raamfolie hecht zich, zonder dat je daar al te veel voor hoeft te doen, makkelijk aan het raam of elk ander glad oppervlak dat je wenst.
Thermische breuk kan in principe ontstaat in elk soort glans. Het beplakken van een folie op een raam vergroot deze kans dat dit kan gebeuren. Bij enkel glas en dubbel glas is het risico het laagste en kan zowel aan de binnenkant als de buitenkant een raamfolie worden aangebracht.
Plakfolie plakt namelijk perfect op een gladde ondergrond. Dus zolang jouw tegeltjes geen structuur in het profiel hebben, kun je perfect met folie werken!
Vinyl heeft een belangrijk voordeel: het is bijzonder eenvoudig en snel aan te brengen. Het kan op alle soorten materiaal worden geplaatst (gipsplaat, geschilderde muren, hout, tegels, pleisterlagen) en kan in slechts een paar uur worden aangebracht.
Wat is vinylfolie? Vinylfolie beschikt over een drager papier waar een zelfklevende stickerfolie op plakt. Vinylfolie wordt veelal gebruikt voor het maken van stickers en met name voor het beletteren van reclame borden en voertuigen.
Heb je een houten keuken dan kun je Histor Perfect Finish Grondverf gebruiken. Voor een keukenkastje met folie is het van belang dat de folie goed vastzit, foliedeurtjes zijn te schilderen met een primer zoals Allgrund of Hechtprimer. 5. Eventuele oneffenheden wegschuren met een fijn schuurpapier of schuurmatje.
Voordat je folie aanbrengt
Voordat je begint met het restylen van je meubels, is het slim om te controleren of de ondergrond van je meubel geschikt is om zelfklevende meubelfolie op aan te brengen. Ondergronden zoals Multiplex, MDF (bij voorkeur voorgelakt), massief hout, kunststof, metaal en gelakte oppervlakken.
Statische raamfolie aanbrengen
De statische raamfolie hecht het beste wanneer het op een vochtige ruit wordt geplakt. Spuit met een plantenspuit je raam goed vochtig. De folie hecht namelijk beter door statische elektriciteit in combinatie met water. Maak eerst het glas en de raamfolie nat met water.
HR++ glas is gevoelig voor hoge temperaturen. Plaats je toch warmtewerende of zonwerende raamfolie aan de binnenkant (en dus op de coating) van het HR++ glas, dan kan het glas de warmte niet kwijt. De kans op een thermische breuk is dan groot. Ook bij andere soorten raamfolie is waakzaamheid geboden.
U kunt kiezen uit 6 soorten raamfolie; (1) gesneden raamfolie, (2) full colour raamfolie, (3) transparante raamfolie, (4) statische raamfolie, (5) vinyl/plakletters voor op ramen en (6) raamstickers full colour (prints op wit vinyl). Vele soorten raamfolie.
Van zonwerende folie tot privacy folie
Bij Kwantum ben je aan het juiste adres voor twee soorten folie: plakfolie én raamfolie.
Is het toch een klein bubbel drama geworden? Laat het folie eerst een paar dagen met rust en prik dan eventueel met een mini naald een gaatje in de bubbel, zodat de lucht kan ontsnappen!
Statisch raamfolie kun je van het raam verwijderen en nogmaals opnieuw plakken. Het blijft altijd haar statische kleefkracht behouden.
Als je folie gaat plakken op dubbelglas dan verander je de eigenschappen van het glas. Als je bijvoorbeeld zonwerende folie wilt gaan plakken op dubbelglas dan wordt het aangeraden om de folie aan de buitenzijde van het raam te plakken om een thermische breuk te voorkomen.
Bij goed onderhoud gaat professioneel aangebrachte folie binnenshuis tot wel 20 jaar mee. Buitenshuis aangebrachte glasfolie kan tot wel 10 jaar meegaan, dit is onder andere afhankelijk van de weersomstandigheden.
Wanneer de raamfolie is aangebracht, kunnen er nog een lichte waas en/of kleine waterdruppels zichtbaar zijn. Dit is een normaal onderdeel van het hechtingsproces, dat "uitharden" wordt genoemd. Afhankelijk van het type folie en de weersomstandigheden kan het tot 30 dagen duren voordat de folie volledig is uitgehard.
Indien mogelijk is het aan te raden om de ondergrond nat te maken. Op die manier is het makkelijker om het plakfolie strak aan te brengen. Wanneer je geen water gebruikt plakt het folie direct op de ondergrond en is het moeilijk om oneffenheden weg te strijken. Met water er tussen gaat dit veel makkelijker.