De meest ideale watertemperatuur om koffie mee te zetten is 92-96 °C. Als je kokend water op de koffie schenkt, verbrandt de koffie. Te koud water geeft onvoldoende extractie, alhoewel de meningen daarover verdeeld zijn.
Gebruik geen kokend water om koffie te zetten. Door het gebruik van kokend water komt er meer zuur en bitterheid vrij uit de koffie. De ideale temperatuur om koffie te zetten is 93 graden. In veel koffieapparaten is dit al geregeld.
Als we naar de meeste machines kijken, zien we dat de temperatuur tussen de 92 en 96 graden zit. Dit betreft dus de temperatuur tijdens het zetten van het kopje koffie. Bij deze temperaturen, tussen de 92 en 96 graden, worden de meeste stofjes uit de koffie onttrokken.
De juiste temperatuur
Een optimale espresso is 67°C. Dat is een stuk minder heet dan bijvoorbeeld filterkoffie. Je kunt een espresso in één slok opdrinken. Het is belangrijk dat de machine goed is opgewarmd.
De meeste machines zorgen ervoor dat het water wordt opgewarmd tot een temperatuur tussen de 92 en 96 graden. Flink heet dus, maar nog niet kokend.
Het water wordt tot ruim 85 graden opgewarmd en dan na het sluiten van het deksel kan er op de knop gedrukt worden. Een of twee kopjes valt er te kiezen. Hier zit een van de kneepjes.
Boven 70 °C is de melk te heet om goed te kunnen proeven, maar als de melktemperatuur lager is dan 60 °C wordt de cappuccino door veel mensen als te koud ervaren. Hoe warm moet cappuccino melk zijn? Het liefst tussen de 60 en 65 °C bij het inschenken.
Volgens de National Coffee Association ligt de ideale serveertemperatuur van koffie tussen de 82°C en 85°C. Maar zo heet kunnen we koffie eigenlijk niet drinken, want bij deze temperatuur verbrand je je tong. Je kunt de koffie dan eigenlijk alleen maar slurpen (of nippen).
Zorg ervoor dat jouw melk altijd koud is. Ook de temperatuur voor het opwarmen van de melk is van cruciaal belang. Tussen de 68 en 70 graden Celsius zit je goed. Als je de kan niet meer aangenaam kunt vasthouden, stoom dan nog drie seconden door en je weet zeker dat de melk de juiste temperatuur heeft.
Steek de stekker in het stopcontact en wanneer je het koffiezetapparaat daarna aanlegt, start de machine met het koken van het water in het waterreservoir. Het water bereikt een temperatuur tot 97°C.
Groene thee:70-80 graden. Witte thee: 80-90 graden. Pu-Erh: 95 graden. Oolong: 85 graden.
Bij koffie hoort warme melk of koude (koffie) room, suiker en kokend water. Meestal serveert men enkele zoete hapjes en slagroom. In het restaurant wordt het schoteltje met koffiekop rechtstreeks op tafel geplaatst naast het nagerechtbord. Koffiekan, melkpot en suikerschaaltje in het midden van de tafel.
Wanneer de koffie eenmaal is bezonken wordt hij gedronken, waarbij men het laatste beetje met de drab niet zal opdrinken. Het laten bezinken kan ook in een kan of pot. Een voorbeeld is de kraantjespot, een kan met een ronde buik waarin de koffiedik kan bezinken.
Er wordt veel gesproken over het ideale gewicht. Voor het gewicht is er geen gouden regel, maar persoonlijk vinden wij een zware tamper van meer dan 300gram het prettigst in gebruik. Dit gewicht is met een aluminium tamper niet te bereiken, dus kies altijd voor een tamper met een RVS onderkant.
Werkwijze van een koffiezetapparaat met gemalen koffie
Binnenin wordt het water gekookt tot temperaturen rond de 100°C, waardoor er damp ontstaat. Via de stijgbuis druppelt het water op de gemalen koffie. Door de hitte neemt het water de koffie op en komt uiteindelijk terecht in de ondergelegen ( glazen ) kan / karaf.
Oorzaak. Wanneer het apparaat niet ontkalkt is, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer er geen koude halfvolle melk gebruikt wordt, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer de melkkan en de uitlaat verstopt zitten, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn.
Volle, koude melk
Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art (figuurtjes in de cappuccino). Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo'n 4°C.
Soort melk
Voor een cappuccino of latte macchiato kun je in principe alle soorten melk wel gebruiken; magere, halfvolle of volle koemelk of een plantaardige variant zoals soja- of amandelmelk. De één is overigens geschikter om goede melkschuim te krijgen dan de ander.
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
De koffieprijs werd ooit eens vastgesteld door de Italiaanse Kamer van Koophandel. Iedere bar diende zich daaraan te houden. Maar met het verplichte vrije marktdenken ontkwam ook het kopje espresso niet aan een prijs die moet worden vastgesteld door vraag en aanbod.
De reden waarom je er vaak een glas water bij krijgt is trouwens niet om je mond te spoelen na de koffie maar wel net voor je hem begint te drinken om optimaal van de pure smaak te kunnen genieten. Het straffe is dat dit kleine kopje koffie er uit noodzaak is gekomen.
Chemisch gezien is de melk het romigst en het zoetst als de melk goed is opgeschuimd en een temperatuur heeft van 60°C. Een espresso zal deze temperatuur niet verder doen stijgen. Een cappuccino of een latte macchiato is dus niet kokend heet maar ongeveer 60°C.
Dat maak je door koude, verse en volle melk met de hand op te schuimen. Volle melk smaakt lekker romig (het slagroom effect) en de vetten in de melk zorgen ervoor dat het schuim niet snel inzakt. Voor een goede smaak is het belangrijk dat je de melk niet te heet maakt.
Een Senseo is een koffiezetapparaat dat door Douwe Egberts en Philips in nauwe samenwerking is ontwikkeld en in februari 2001 op de markt gebracht, aanvankelijk als Senseo Crema. Het concept van de techniek is door WeLL Design ontwikkeld en daarna vergaand geoptimaliseerd door Philips.