De bekende risicofactor voor huidkanker is teveel uv-straling. Elke keer als je huid verbrandt, beschadigt je DNA onherstelbaar. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker. Als je tijdens je kinderjaren vaak bent verbrand, vergroot dit je kans op huidkanker op latere leeftijd.
Nadelen van te veel zonlicht:
Kans op huidverbranding. Verbrande huid = huidbeschadiging. Kans op huidveroudering: een slappere, minder elastische en stuggere huid en meer rimpels. Kan huidkanker veroorzaken waaronder een melanoom.
Je lichaam maakt vitamine D aan zodra je in de zon bent. Voor de meeste mensen met een lichte huid is het voldoende om elke dag 15 tot 30 minuten met handen en gezicht onbeschermd in de zon te zijn.
Zonlicht is ook nodig om het lichaam goed te laten werken. Het bekendste voorbeeld hiervan is vitamine D. Vitamine D is nodig voor sterke botten en voor een sterk immuunsysteem. Als UVB-licht op de huid schijnt, wordt vitamine D aangemaakt.
Zonlicht heeft een lichte ontstekingsremmende werking. Dit is gunstig bij ontstekingen, zoals puistjes. De bacteriën die een belangrijke rol spelen bij het ontstekingsproces worden minder onder invloed van zonlicht. Dat is gunstig, maar er gebeurt meer met je huid onder invloed van de zon.
De zon is nooit goed voor de huid (uitzondering hierop zijn enkele huidziekten). De huid droogt uit in de zon. Een tegenreactie is dat er dan extra talg aangemaakt wordt, waardoor je huid juist vetter wordt en bacteriën een kans krijgen. Het is echt een mythe dat acne verholpen kan worden door in de zon te gaan.
Voor de meeste mensen met een lichte huid is 15-30 minuten onbeschermd in de zon met handen en gezicht voldoende. Mensen met een donkere huid hebben 20-40 minuten onbeschermd zonnen nodig.
De zon is ons bekendste en belangrijkste hemellichaam, de bron van alle licht en warmte op aarde. En van het leven: zonder zon zou er eenvoudig geen leven mogelijk zijn, zouden we geen energie en geen voedsel hebben.
Een lichte verbranding geeft een rode of roodbruine huid met een lichte zwelling. Bij een ergere verbranding wordt je huid ook pijnlijk. In je opperhuid gaan dan veel cellen dood. Hierdoor gaat je huid na een aantal dagen vervellen, in extreme gevallen kun je ook blaren krijgen.
Een beetje zon is goed voor je: je lichaam maakt vitamine D aan en het heeft een positief effect op je stemming. Maar helaas zorgt uv-straling er ook voor dat onze huid beschadigt en verbrandt. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter de gevolgen op lange termijn.
Van 10 tot 12 uur en van 3 tot 5 uur heeft de zon maar half zoveel kracht en kun je dus twee keer zo lang zonnen. Ook met een goed antizonnebrandmiddel kun je langer in de zon blijven zonder te verbranden. Zoek in zuidelijke landen en op zonnige dagen in Nederland tussen twaalf en drie uur de schaduw op.
Bruin word je vooral van uv-straling tussen 2900 en 3050 ångström. Normaal glas laat geen stralen door onder 3000 ångström en zal je dus beschermen tegen verbranding. Echter nooit helemaal. Wie lang genoeg achter glas bruint, krijgt wel degelijk een kleurtje.
De impact van de zonnestralen is wel minder intens, want er zit immers een glaslaag tussen de straal en onze huid. De UVA-stralen worden grotendeels tegengehouden door het glas, maar de vitamine D die we krijgen van de UVA- en UVB-zonnestralen pikken we ook vanachter glas mee. En dat is heel mooi meegenomen!
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.
Maar tussen helemaal geen zon en héél veel zon zit natuurlijk een groot verschil, en meer dan een halfuurtje zon heb je voor je dagelijkse dosis vitamine D niet nodig. Ga daarom op zonnige dagen tussen twaalf en drie uur niet lang in de volle zon en smeer wel met een zonnebrandcrème.
Steeds meer Nederlanders krijgen huidkanker: inmiddels één op de vijf. En de kans op de gevaarlijkste vorm van huidkanker, een melanoom, is sinds Wereldoorlog II met 2000 procent toegenomen. “Breng minder tijd door in de zon”, adviseert dermatoloog Vigfús Sigurdsson.
Nee, niet alle kleding beschermt even goed tegen uv-straling. Het hangt onder andere af van de stof, textiel en de vochtigheid van de stof. Uv-werende kleding beschermt de huid het beste tegen uv-straling. Uv-kleding biedt namelijk een bescherming van rond de SPF 50, ook als de kleding nat wordt.
Helaas denken sommige mensen ten onrechte dat ze tijdens bewolking niet bruin worden. Daarom smeren zij zichzelf vaak ook niet in met zonnebrand creme of lotion. Ondanks het bewolkt is weten uv-stralen zich tot de aarde door te dringen. Hierdoor kun je ook bruin worden als het bewolkt is.
als de zon is opgebrand, dan zet-ie uit en slokt daarbij de planeten Mercurius en Venus op. Ook de aarde overleeft dit niet. Daarna krimpt de zon tot een kleine dwergster die heel langzaam afkoelt en uitdooft. Gelukkig is het voorlopig nog niet zo ver.
Maar ook planeten verder weg hebben van die rode reus te vrezen. Als de ster zo groot was als de zon, worden alle planeten tot een afstand van ongeveer vijf astronomische eenheden naar de rode reus getrokken. In ons zonnestelsel zullen daardoor ook Mars en Jupiter in de opgezwollen zon verdwijnen.
De maan remt de aarde af, waardoor deze 24 uur nodig heeft om een rondje rond de as te voltooien. Zou de maan nooit bestaan hebben, dan zou de aarde veel sneller draaien: een rondje rond de as zou dan vandaag de dag maar ongeveer zes uur duren. Een dag zou dan dus 75 procent korter zijn dan we gewend zijn.
Reacties. Ook van de avondzon word je wel degelijk bruin. Alleen het gaat langzamer dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. De verklaring hiervoor is: De zon zendt over een zeer groot golflengtengebied straling uit.
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
Huidverdikking door de zon
Onder invloed van UVB licht wordt een versnelde aanmaak van huidcellen in gang gezet, waardoor de opperhuid verdikt. Deze extra, hoornachtige bescherming, kaatst een deel van de zonnestralen terug. Verdikking van de opperhuid is dus ook een pantser tegen UV licht.