Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.
Wanneer het op intelligentie aankomt lijkt de rangorde tussen dieren glashelder: bovenaan staan wijzelf, de mens, met ons onovertroffen intellect. Een aantal treden lager staat de chimpansee, op de voet gevolgd door orang-oetans, dolfijnen en gorilla's, om onderaan te eindigen met de slakken en de wormen.
Het domste dier ter wereld
Het aller domste dier is namelijk de kakapo. Dit dier loopt zonder zorgen op zijn vijanden af. Lange tijd had de kakapo geen vijanden maar tegenwoordig zijn er hermelijnen, honden en ratten. Allemaal vijanden van de kakapo.
Het sterkste dier ter wereld in verhouding tot zijn lichaamslengte is de blinde hoornmijt. Dit minuscule wezentje kan namelijk 1200 keer zijn eigen gewicht dragen.
Niet de leeuw of de gifslang, maar de mug is voor de mens het dodelijkste dier op aarde. Indirect is de mug verantwoordelijk voor ongeveer twee miljoen doden per jaar. Het gevaar berust op een ruim arsenaal aan ziekteverwekkers dat door muggen kan worden overgedragen.
Het wordt tijd dat we afrekenen met het idee dat wij slimmer zijn dan dieren, zo stellen onderzoekers van de universiteit van Adelaide. We zijn niet slimmer (sterker nog: er zijn dieren die cognitieve vaardigheden hebben die onze pet te boven gaan).
Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen.
Met meer dan tienduizend stemmen verschil won de blobvis de titel. De blobvis leeft voor de kust van Australië op dieptes tussen 600 en 1.200 meter. Tijdens een benefietavond van het genootschap werd er aandacht gevraagd voor 'esthetisch uitgedaagde' bedreigde diersoorten.
Een IQ tussen de 70 en 50 wordt licht zwakzinnig genoemd. Tussen de 50 en 35 spreken we van matig zwakzinnig, tussen 35 en 20 van ernstig zwakzinnig en onder de 20 van diep zwakzinnig. Bij kinderen is het IQ vaak nog niet goed te meten zeker als ze (nog) niet lezen en schrijven kunnen.
Draagtijd van een olifant
De draagtijd van een Afrikaanse olifant is maar liefst 22 maanden. Dat is bijna twee jaar! Deze draagtijd is dan ook wel een van de langste uit het dierenrijk. Door deze lange draagtijd kan het kalfje zich goed ontwikkelen in de buik van zijn moeder.
Honden onthouden meer en ze onthouden het beter, dus zijn ze slimmer. Over dat honden meer worden ingezet; katten zijn ook veel te klein daar voor! Honden zijn groter en kunnen dus meer. Maar als katten ook zo groot zouden zijn en ook sterkere botten zouden hebben, zouden ze wel ingezet kunnen worden.
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren. Ze worden daarom ook wel eendagsvlieg genoemd. Na een bestaan van 2 jaar als nimf in het water veranderen ze in vliegende volwassen insecten, paren en sterven. Dit alles in één dag.
Nieuw onderzoek toont aan dat dolfijnen zich het geluid van vrienden zelfs twintig jaar nadat ze het voor het laatst gehoord hebben, nog kunnen herinneren. En daarmee hebben ze het beste sociale geheugen van alle niet-menselijke soorten.
Volgens de Wet op dierproeven valt onderzoek met ongewervelde dieren, zoals insecten, kreeften en zeesterren, niet onder proefdieronderzoek. De wet beschouwt ongewervelde dieren -die geen ruggengraat hebben- als dieren zonder een (grote) hersencapaciteit, die ook geen stress of pijn ervaren.
De vergeetachtige eekhoorn. Eekhoorns zijn dieren met extreme verzamelwoede. De hele dag zijn ze op zoek naar zaden, eikels, dennenappels en noten die ze verstoppen onder blaadjes of aarde om later op te eten. Naast verzamelwoede lijden ze echter vaak ook aan vergeetachtigheid.
Bepaalde minder beweeglijke weekdieren, zoals schelpdieren, hebben minder goed ontwikkelde hersenen. Slakken daarentegen zijn wel traag, maar beschikken ook over hersenen en zelfs over een kortetermijngeheugen. Onderzoekers die willen begrijpen hoe de geheugenfunctie werkt, gebruiken zeeslakken soms als proefdieren.
"Er zijn op de wereld maar twee diersoorten die de mens als prooi zien: een tijger en een ijsbeer.
Qua intelligentie zijn varkens te vergelijken met honden, chimpansees, dolfijnen en zelfs mensen. Een neuro-wetenschapper ( Dr. Suzanne Held van de universiteit van Bristol) heeft onderzoek gedaan naar de cognitieve vaardigheden van varkens en stelt dat er “genoeg bewijs is om onze relatie met varkens te heroverwegen”.
In het wetenschappelijk tijdschrift 'Behavioural Processes' lieten psychologen van de Kyoto Universiteit in Japan zien dat katten, net zoals honden, een episodisch geheugen hebben. Dat wil zeggen dat ze heel goed specifieke gebeurtenissen kunnen onthouden, bijvoorbeeld een verjaardagsfeest of een ongeluk.
Muggen - 700.000 doden
De mug is dan ook het dier dat wereldwijd de meeste mensen doodt. Een van de gevaarlijkste door muggen overgedragen ziekten is malaria, die meer dan 400.000 dodelijke slachtoffers per jaar maakt.
Gemeten in aantal opnames en sterfgevallen is de Europese hoornaar een van de gevaarlijkste dieren van Nederland. Elk jaar worden er een paar sterfgevallen door wespensteken geregistreerd, en omdat de Europese hoornaar het krachtigste gif heeft, is die het meest gevaarlijk.
Nijlpaarden
De gevaarlijkste dieren van Afrika. Ze zien er groot en log uit. Groot zijn ze ook wel, maar log niet. Een boos nijlpaard kan behoorlijk hard rennen en het lelijkste gebit uit de dierenwereld kan een mens behoorlijk verwonden.