Gemeende betrokkenheid word vaak echt gewaardeerd. Laat iemand zijn verhaal keer op keer vertellen. Het vaak vertellen van de gebeurtenissen, soms van minuut tot minuut is erg waardevol. Het aandachtig luisteren naar details die voor haar belangrijk zijn, al lijken ze voor jou misschien niet relevant.
Het is dus belangrijk om stil te staan bij haar emoties.
Ga er naast staan. Niet om te proberen ze uit de put te trekken, maar om ze te ondersteunen in wat er komt. En luister vooral. Misschien is er op dat moment niets, of misschien is er veel verdriet of veel kwaadheid.
De miskraam afwachten, medicijnen gebruiken of een operatie
Bij een miskraam kun je: afwachten tot het vruchtje vanzelf wordt afgestoten. medicijnen gebruiken die weeën geven. het vruchtje weg laten halen met een operatie (curettage)
Adviezen in de eerste 2 weken na een miskraam: geen tampons gebruiken (wel maandverband)geen seks hebben (niks in de vagina)niet in bad gaan, niet zwemmen (douchen mag wel)
Na een miskraam herstelt het lichaam zich meestal binnen 6 weken. Je kunt je een tijdje moe en lusteloos voelen. Dit komt ook doordat de hormoonspiegel weer verandert.
Het is belangrijk om voldoende rust te nemen. 1 tot 6 weken na de miskraam kun je nog wat bloedverlies en bruine afscheiding hebben. Na 4 tot 6 weken zijn de hormoonspiegels meestal weer normaal. Je menstrueert dan vaak ook weer.
Lichamelijk ben je vaak snel weer in orde na een miskraam, maar de verwerking van je verdriet kan veel langer duren. De tijd die je nodig hebt om een miskraam te verwerken, is voor iedereen anders. De ene vrouw is er na enkele maanden 'overheen', de andere doet er jaren over.
Na een miskraam kun je vrij snel weer zwanger raken. Zelfs al voordat je weer een keer ongesteld bent geweest. Hoe snel jouw cyclus herstelt, verschilt wel per vrouw. Maar er is geen medische reden om te wachten; meteen na een miskraam zwanger worden is niet gevaarlijk en geeft geen grotere kans op een nieuwe miskraam.
Lichamelijk herstel
Het lichamelijke herstel na een miskraam of curettage gaat meestal vlot. Als de baarmoeder leeg is, verliest u steeds minder bloed. De buikpijn gaat dan over in een zeurderige pijn. De dag na de miskraam verliest u evenveel bloed als tijdens de menstruatie.
Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanning. Zo kan een valpartij, vrijpartij of stress geen miskraam veroorzaken. De oorzaak is meestal een chromosoomafwijking die bij de bevruchting is ontstaan. Het vruchtje is niet in orde en het lichaam stoot het zelf af.
Geleidelijk ontstaat kramp in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe. De pijn verdwijnt vrijwel direct als al het weefsel is uitgedreven. We noemen dit een complete miskraam. Ook het bloedverlies vermindert dan snel en is vergelijkbaar met de laatste dagen van een menstruatie.
Een lief kaartje of een bos bloemen om te laten weten dat je aan iemand denkt, komt altijd goed aan. Maar om iemand te troosten, willen we vaak net iets meer doen. Een troostcadeau na een miskraam zegt meer dan woorden, en die schieten nu vaak sowieso te kort.
Wat kun je de ouders geven bij het overlijden van hun baby wat ze echt zal helpen? Denk hierbij aan een knuffeltje met een lieve tekst, een mooie kaars met de naam van de overleden baby voor op het grafje, een gedenkplekje met foto van de kleine of lichtjes voor in het donker.
Je kunt wachten tot het vruchtje vanzelf wordt afgestoten door je lichaam: Als de bloeding (al) is begonnen, duurt het meestal een paar dagen tot 2 weken tot de miskraam komt. Dit is zo bij 7 van de 10 vrouwen. Bij 3 van de 10 vrouwen duurt het meer dan 2 weken voordat de miskraam komt of komt de miskraam niet vanzelf.
Een spontaan verloop afwachten
Binnen twee weken na de echo is bij 60% van de vrouwen het bloedverlies op gang gekomen. Het is medisch verantwoord om zeker twee tot drie weken af te wachten. Voordelen hiervan zijn dat de miskraam in de eigen omgeving kan worden doorgemaakt, en het verdriet thuis kan worden beleefd.
Ook het verlies van een heel prille zwangerschap kan veel indruk maken en zorgen voor diepe rouw. Meestal wordt het verdriet bij een miskraam benoemd, maar er kunnen veel meer emoties bij komen kijken. Je kunt geschokt zijn, verward, wanhopig, woedend, angstig, verslagen of verdoofd.
Na een miskraam kun je het beste warme sesamolie of Mahanarayan oil gebruiken. Mahanarayan Oil is een olie op basis van sesamolie bereidt met kruiden die het helingsproces ondersteunen. Om het herstel van je baarmoeder te ondersteunen kun je de eerste 7 dagen na een miskraam elke dag een kopje fenegriek thee drinken.
Het bloedverlies kan na een miskraam twee tot vier weken aanhouden. Op deze manier kan je dus alweer zwanger worden in de eerste maand na het stoppen van het bloeden na een miskraam, afhankelijk van wanneer je eisprong plaatsvindt.
Na een miskraam moet je zowel lichamelijk als emotioneel herstellen. Lichamelijk is je lichaam binnen 6 weken vaak herstelt. Je hormoonspiegel veranderd weer en daarvan kan je je moe en lusteloos voelen.
Voor het verdwijnen van hCG na een miskraam wordt 9-35 dagen (mediaan 19 dagen) aangehouden. Er is na een miskraam, tenzij er verdenking is op een mola, geen reden om hCG te bepalen of een zwangerschapstest te verrichten. Het normale klinisch beloop kan worden afgewacht.
Meestal komt een miskraam binnen een aantal dagen op gang, soms duurt dit nog een week of zelfs een paar weken. Geleidelijk ontstaat krampende pijn in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe, zoals bij een hevige menstruatie. In de loop van enkele uren wordt de vruchtzak nu uit de baarmoeder gedreven.
Wanneer je opnieuw zwanger raakt nadat je een baby hebt verloren, dan wordt het kind een 'regenboogbaby' genoemd. De regenboog ontstaat op de scheidingslijn tussen regenvlagen en zonneschijn en symboliseert zo perfect de plek van deze zwangerschap en dit kind.