Dat deze zoetstof van natuurlijke oorsprong toch niet helemaal aanslaat, heeft vooral met de prijs te maken: stevia is veel duurder dan suiker. Alsook met de bittere nasmaak: na de zoete suikersmaak volgt een soort dropachtige smaak, die niet door iedereen geapprecieerd wordt.
Een gezond alternatief voor suiker? Stevia bevat geen caloriën, het heeft geen effect op de bloedsuikerspiegel (en kan daarom gebruikt worden door diabetespatiënten) en het is tandvriendelijk. Het is wel veel duurder dan suiker. Bovendien heeft het een bittere nasmaak die niet door iedereen geapprecieerd wordt.
De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft Stevia onderzocht en gekeken hoeveel er veilig is om te gebruiken per dag. Om ervoor te zorgen dat het gebruik zo veilig mogelijk blijft wordt dit getal vrij laag vastgesteld. Voor Stevia is dit 4 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag.
Wanneer stevia in zijn gezuiverde vorm en met mate gebruikt wordt, zal dit geen bijwerkingen veroorzaken.
Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen. Ongeraffineerde stropen hebben een hoge glycemische index en kun je het beste met mate eten. Vermijd geraffineerde suikers: deze bevatten geen voedingsstoffen en laten je bloedsuikerspiegel pieken.
Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om bijvoorbeeld erythritol of stevia te gebruiken. De gezondste alternatieven voor suiker zijn xylitol (berkensuiker), erythritol en stevia.
Hoe werkt stevia? Stevia zoetstof bevat geen calorieën, geen suikers en heeft een glycemische index van nul en is daardoor erg geschikt als vervanger van suiker. In tegenstelling tot de chemische zoetstof aspartaam is pure stevia een gezonde keuze.
Suiker vervangen door volgende suikervervangers:
100 gram suiker = 50 gram Steviala Kristal Sweet. 100 gram suiker = 16 gram Steviala Kristal Sweet XTRA. 100 gram suiker = 130 gram Steviala Ery-Pure.
Canderel Green is een uniek recept op basis van het natuurlijke extract* afkomstig uit de Stevia-plant. Stevia is een van nature zoete plant die geen calorieën of koolhydraten bevat. Tevens is het Stevia-extract* 200x zoeter dan suiker. Canderel Green is verkrijgbaar in zoetjes, klontjes, poeder en rietsuiker & stevia.
Is erythritol hetzelfde als stevia? Beide zijn zoetstoffen. Sukrin is echter minder zoet dan stevia en en heeft geen nasmaak. staat er om bekend een zeer bittere nasmaak te geven in veel baksels.
Voor voedingsmiddelen met steviolglycosiden moet er staan: 'zoetstof: steviolglycosiden' of 'zoetstof: E960'. Bij kinderen wordt de aanvaardbare dagelijkse inname sneller bereikt. We raden voor kinderen het gebruik van (kunstmatige) zoetstoffen, ook stevia, af.
Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers. Of je nu een banaan eet of een glas frisdrank drinkt: je lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn.
Normaal gebruik van suiker kan geen kwaad. Datzelfde geldt voor (producten met) zoetstoffen. Suiker en zoetstoffen zorgen beide voor een zoete smaak. Een verschil tussen suiker en zoetstoffen is dat er in zoetstoffen minder calorieën zitten.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Sinds de Europese Unie het gebruik van stevia-extract in 2011 heeft goedgekeurd, past Coca‑Cola dit toe in Fïnley en Fuze Tea. Meer informatie over zoetstoffen kan je terugvinden op www.zoetstoffen.nl.
De uitkomsten van het onderzoek komen er in het kort op neer dat zoetstoffen ervoor zorgen dat 'goede' darmbacteriën ziek worden. De onderzoekers kwamen tot deze conclusie op basis van een in vitro onderzoek, een onderzoek dat met geïsoleerde bacteriën in reageerbuizen, dus buiten het menselijk lichaam, is uitgevoerd.
Nee, van zoetstoffen word je niet dik. In tegendeel. Laagcalorische zoetstoffen kunnen je helpen om af te vallen mits je je totale calorie-inname verlaagt, bijvoorbeeld door suiker te vervangen door zoetstoffen.
Omdat het dus gaat om een extract, is stevia net zo kunstmatig als andere zoetstoffen. Fabrikanten spelen echter in op het positieve imago van stevia als natuurlijke stof, maar dit is dus niet terecht. Het is wel zo dat stevia, net als andere zoetstoffen, veilig is in gebruik tot de maximale hoeveelheid. >
Tijdens verhitting blijft stevia stabiel. Stevia behoudt dan haar zoetkracht en is daardoor geschikt om mee te koken en te bakken.
E960 Stevia (steviolglycosiden)
Stevia is zo'n 200 tot 300 keer zoeter dan suiker. Het heeft een wat bittere bijsmaak. Daarom wordt het vaak gebruikt in combinatie met suiker of andere zoetstoffen. Het is hittebestendig en daarom bruikbaar in veel producten.
Categorie 1: meest pure stevia
Soms verkopen bio winkels de plantjes en ook in sommige tuincentra's zijn ze te koop. Stevia zoetstof kan niet biologisch verkocht worden onder het groene BIO label, hoe tegenstrijdig dit ook mag klinken omdat het gaat om een zoetstof, afkomstig van een natuurlijk plantje.