Longfunctietest of spirometrie
De longfunctietest (spirometrie) is een blaastest waarbij wordt onderzocht wat je longinhoud is. Is de longinhoud veel minder dan normaal? Dat kan betekenen dat je COPD hebt.
COPD is een ingewikkelde aandoening. Veel mensen met COPD hebben ook andere problemen. We doen ook onderzoek naar deze problemen. Dit doen we bijvoorbeeld met bloedonderzoek, hartonderzoek of een botscan.
De volgende aandoeningen kunnen met een CT scan van de longen zichtbaar gemaakt worden: Longkanker (carcinoom) Longemfyseem en COPD. Vergrote lymfeklieren.
Wie kortademig is, gaat vaak hijgen. Dit komt omdat het voelt alsof een deel van de longen dichtzit en u daardoor korte ademteugen neemt. Een piepende ademhaling komt ook voor. Dat klinkt als een ballon waaruit je langzaam lucht laat ontsnappen.
Stoppen met roken
De beste behandeling bij COPD is het voorkómen van klachten. COPD is niet te genezen, maar het helpt wel uit de buurt te blijven van prikkelende stoffen zoals sigarettenrook, parfum of bak- en braadluchtjes. Wanneer u zelf rookt, is het van belang om zo snel mogelijk te stoppen.
De levensverwachting van mensen met COPD is korter dan die van gezonde mensen. Voor iemand die rookt is de levensverwachting in GOLD fase 1, 0 tot 3 jaar korter. In GOLD fase 2 is de levensverwachting 2 tot 3 jaar korter. In GOLD fase 3 en 4 is de levensverachting 5 tot 8 jaar korter.
De levensverwachting van mannen met COPD is gemiddeld 8 jaren korter dan die van mannen zonder COPD (waarvan 3 gezonde levensjaren)4. Vrouwen met COPD leven gemiddeld 10,5 jaren korter dan vrouwen zonder COPD (waarvan 4 gezon- de levensjaren).
Voorbeelden zijn dexamethason, prednisolon en prednison. Soms wordt ook triamcinolonacetonide injectie gebruikt. Luchtwegverwijders in tabletvorm worden gebruikt als luchtwegverwijders om te inhaleren alleen niet voldoende werken. U krijgt dan een proefbehandeling met deze middelen.
Je wordt snel benauwd. COPD zie je niet op een longfoto. Met een blaastest kun je heel goed zien of je COPD hebt.
Adem zo diep mogelijk in door uw neus of mond en houd uw adem 2 á 3 tellen vast. Adem rustig uit door uw mond met getuite lippen. Neem de tijd om alle lucht uit te blazen. Adem zo rustig mogelijk in door uw neus of mond.
Chronische bronchitis of longemfyseem
De bronchiën zijn de vertakkingen van je luchtpijp naar je longen. Daardoor maakt je lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger. Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in je bloed komt.
Als u wilt weten of uw ademhalingsproblemen door COPD komen, kunt u uw arts vragen een longfunctietest (spirometrie) uit te voeren om de luchtstroom te meten. De arts zal u vragen of u rookt of hebt gerookt, of u gezond eet en voldoende beweegt.
Pijn komt het meest voor bij matig-ernstige COPD en is gerelateerd aan comorbiditeit en voedingstoestand. Via verschillende mechanismen zou COPD tot pijn kunnen leiden.
Kortademigheid. Vaak terugkerende longontsteking of een luchtwegontsteking die maar niet overgaat, ook niet na antibioticagebruik. Heesheid die zonder reden ontstaat en dus niet vooraf is gegaan door keelpijn of verkoudheid. Zeurende pijn in je borststreek, rug of in het gebied van je schouders.
Genezen van COPD kan helaas niet. Hoe de ziekte zich ontwikkelt is voor iedereen verschillend. Een gezonde manier van leven en de juiste behandeling kunnen invloed hebben op het verloop van de ziekte en hoe ernstig je klachten zijn.
COPD is (helaas) nog niet te genezen. De bestaande schade aan uw longen en luchtwegen kan niet ongedaan gemaakt worden.
Als je COPD hebt, kun je ondergewicht krijgen als je minder eet dan je lichaam nodig hebt. Bij COPD verbruikt je lichaam extra veel energie, omdat het vecht tegen de ontstekingen in je longen en omdat ademhalen meer energie kost. Daardoor kun je gewicht verliezen waardoor je weerstand omlaag gaat.
Sommige mensen met COPD hebben extra last van warm weer, of van koud en vochtig weer. Koude en vochtige lucht kan de longen prikkelen. Je kunt je daar op kleden of, in overleg met je arts, je medicijnen meer of minder gebruiken.
De klachten zijn niet altijd even erg: de meeste mensen hebben goede en slechte dagen. Daarnaast hebben veel mensen met COPD 's nachts en 's ochtends meer last dan de rest van de dag.
COPD-patiënten hebben naast klachten ook vaak bijkomende complicaties, die het ziektebeeld verergeren. Veel voorkomende complicaties zijn bacteriële en/of virale luchtweginfecties en bijwerkingen van medicijnen. Een complicatie die weinig voorkomt, maar wel ernstig is, is cor pulmonale.
De diagnose COPD (chronische obstructieve longziekte) die u hebt gekregen, geldt levenslang, maar dat betekent niet dat u geen controle meer hebt over uw leven.
GOLD fase 1: Lichte COPD
U heeft dus maar weinig last van uw ademhaling. De meeste mensen met COPD in fase 1 hebben niet door dat ze een aandoening hebben. Hierbij heeft u alleen last van kortademigheid bij inspannende activiteiten zoals: hardlopen, fietsen tegen de wind in of lichamelijk zwaar werk.
Als u eenmaal COPD heeft gaat u verschillende stadia door. Op basis van de kracht van uw ademhaling wordt u ingedeeld in een van de vier stadia: GOLD 1 (lichte COPD), GOLD 2 (matige COPD), GOLD 3 (ernstige COPD) of GOLD 4 (zeer ernstige COPD).