In de Koreaanse keuken wordt veel, héél veel knoflook gebruikt, vaak in combinatie met suiker en Spaanse pepers. Sowieso staan sterke smaakmakers hoog in het vaandel en wordt er veel gekookt met zeewier, rijst, groenten, tofu en verschillende soorten vis.
De Koreaanse keuken is gebaseerd op rijst, groenten, vis, zeewier en tofoe (dubu in het Koreaans). Typische Koreaanse maaltijden staan bekend om het grote aantal bijgerechten (banchan) die rijst, soep en kimchi (gefermenteerde groenten) vergezellen.
Bij typische Koreaanse maaltijden wordt naast de hoofdmaaltijd een groot aantal bijgerechten (banchan) geserveerd. Dit kan variëren van 3 tot 20 bijgerechten per maaltijd. Voorbeelden zijn: rijst, soep, zeewier, groenten en 'kimchi' (gefermenteerde Chinese kool met chili en knoflook), het nationale gerecht van Korea.
Koreaans ontbijt
Ontbijt is één van de belangrijkste maaltijden in Korea. Meestal bestaat een typisch Koreaans ontbijt uit rijst, soep en kimshi aangevuld met enkele (bij)gerechtjes zoals gedroogde zeewierbladeren, glasnoedels, vis, pittige groenten of vlees.
Het eten Zuid-Korea is niet echt wat je gewend bent van eten in Azië. In Zuid-Korea eten ze veel kimchi (gefermenteerde Chinese kool met chili en knoflook) en BBQ en daarmee maken ze de lekkerste gerechten met Koreaanse kruiden. Maar daar blijft he niet bij. Koreanen zijn meesters in het mixen van (heerlijk) eten.
Koreanen zijn gewend om 's ochtends al te beginnen met uitgesproken smaken, vaak bestaat het ontbijt uit rijst, rijstcake, soep en bijpassende bijgerechten (banchan) zoals kimchi, komkommersalade en rettichsalade.
Drinken in Zuid-Korea: De meeste Zuid-Koreaanse restaurants serveren niet veel meer dan het lokale bier, soju (een Koreaanse likeur), cola en water. Daarnaast wordt er veel thee gedronken, met name groene thee.
Fruit en koffie zijn duur
Het meeste fruit wordt geïmporteerd. Op het eiland Jeju moet je daarentegen zeker mandarijnen kopen, die worden er lokaal geteeld. Voor 10.000 Won heb je een doos vol en je vitamines binnen. Op straat kan je vaak sapjes kopen, deze kosten zo'n 5.000 Won.
Kimchi komt uit Korea en is gefermenteerde groente: vaak kool, maar soms ook andere groenten als wortel, radijs of bosui. Het smaakt pittig, fris en zuur. Kimchi wordt als bijgerecht of op zichzelf als salade gegeten, en gebruikt om andere gerechten smaak te geven, zoals soep, pannenkoeken, rijstgerechten en dumplings.
Kosten voor eten en drinken
Als dat je niet trekt kun je in basic restaurants een maaltijd scoren voor ₩25.000 (€18) en als je heel gek wilt doen kun je in bij-sterrenrestaurants voor ₩80.000 (€60) eten.
In Korea eet men kortkorrelige rijst vergelijkbaar met Japanse sushirijst. Die rijst wordt voor bibimbap getopt met wat je ook maar wil. Van gemarineerde (rauwe) groente tot gebakken paddenstoelen, kimchi, vis of vlees. En altijd met een ei on top.
De Koreaanse keuken (Zuid-Korea) is gebaseerd op rijst, groenten, vis, zeewier en/of tofu, maar het belangrijkste zijn de koreaanse kruiden zoals gochujang, Koreaanse pepers, koreaanse chilipoeder, koreaanse peperpasta en nog veel meer.
Hét basisvoedsel is rijst. Een typisch Koreaanse gerecht is kimchi. Dit kan verschillende vormen hebben, maar de bekendste bestaat uit ingemaakte kool, gekruid met rode peper, knoflook en gember. Populair is bulgogi, ook bekend als Koreaanse barbecue.
De cultuur in Zuid Korea is sterk beïnvloed door de Chinese en Japanse cultuur. De stroming waar deze cultuur vanuit gaat heet het confucianisme. De Zuid Koreaanse cultuur bestaat uit veel tradities en gewoontes, die voor Westersen niet altijd voor de hand liggend zijn.
Taboes in de Zuid-Koreaanse cultuur
Draag geen schoenen in gebedshuizen, waar mensen worden aanbeden of bij mensen thuis. Plaats je voeten niet op meubels. Dit doe je thuis misschien, maar niet bij anderen. Eet of drink niet in het openbaar terwijl je loopt.
Armoede onder de oudere bevolking is ook een veelvoorkomend probleem in het land, vertelt Breuker. Uit data van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijkt dat 43,8% van de Zuid-Koreanen boven de 65 jaar minder dan 50% van het gemiddelde huishoudinkomen verdient.
Zuid-Korea is duurder dan veel andere Aziatische landen. Vergeleken bij Japan en westerse landen is het leven in Zuid-Korea echter redelijk goedkoop. Eten en drinken zijn een stuk goedkoper dan in Nederland en de keuze is enorm. Je kunt daardoor goed eten en toch weinig geld uitgeven.
Het drankje wordt vanwege zijn neutrale eigenschappen weleens beschreven als een heel zachte wodka, en dat geeft ook wel aan waarom het zo goed past bij zowel pittig als vet eten. Denk aan een stukje buikspek of kimchi. De smaak is moeilijk te beschrijven, maar complex is het zeker niet.
Het drinken van alcohol – en met name soju – zit zo diepgeworteld in de Koreaanse cultuur dat geen enkele viering, of het nou een blije of droevige gebeurtenis is niet compleet is zonder. Soju is goedkoop – het kost ongeveer een euro in de supermarkt – en wordt overal 24/7 verkocht.
De kleurcode van het reisadvies voor Zuid-Korea is groen behalve het grensgebied met Noord-Korea. De veiligheidsrisico's zijn vergelijkbaar met die in Nederland (met uitzondering van het grensgebied met Noord-Korea). Er zijn inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland.
Seoul ligt op ruim 8.569 kilometer vliegafstand van Amsterdam (Schiphol). De gemiddelde vliegtijd naar deze stad is zonder overstap 10 uur en 30 minuten.
De munteenheid van Zuid-Korea is de Zuid-Koreaanse won (KRW). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 1.000, 5.000, 10.000 en 50.000 KRW. Al deze biljetten zijn zeer gangbaar en zult u naar alle waarschijnlijkheid tegenkomen op uw reis door Zuid-Korea.