Een perfecte afsluiter van uw reis door Latijns-Amerika Niet ver van het Latijns-Amerikaanse continent vandaan vindt u de Nederlandse Antillen. Aruba, Bonaire en Curaçao zijn fijne eilanden om een rondreis door een of meerdere landen in Latijns-Amerika af te sluiten.
Hoewel verschillende Caribische eilanden, waaronder Aruba, Bonaire, Curaçao, Trinidad en Tobago geologisch gezien op het Zuid-Amerikaans continentaal plat liggen worden zij in de praktijk tot het Caribische deel van Noord-Amerika gerekend.
Het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit zes eilanden. Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn, net als Nederland, zelfstandige landen. Bonaire, Sint Eustatius en Saba, zijn bijzondere gemeenten van Nederland. Samen heten deze drie bijzondere gemeenten: Caribisch Nederland.
Zuid-Amerika (ook wel Latijns-Amerika genoemd), is een werelddeel dat aan één kant helemaal wordt afgesloten door bergen. De onderkant van Zuid-Amerika ziet eruit als de hoorn van een dier. In Zuid-Amerika liggen landen zoals Argentinië, Suriname, Brazilië, Peru, Colombia en Chili.
Over het algemeen wordt er met Latijns-Amerika het Amerikaanse continent ten zuiden van de Verenigde Staten bedoeld. Dit gebied wordt onderverdeeld in Midden-Amerika, Caribisch Gebied en Zuid-Amerika. In totaal wonen er bijna 500 miljoen mensen in Latijns-Amerika, het grootste deel hiervan woont in Zuid-Amerika.
Latijns-Amerika omvat in ieder geval de volgende landen en gebieden:ArgentiniëBolivia. Brazilië
Curaçao telt circa 140.000 inwoners uit zeer diverse bevolkingsgroepen. De meerderheid heeft een Afro-europese; Creoolse afkomst. Hiernaast bevolken Brits-West Indiërs, Chinezen, Libanezen, Portugezen, Surinamers, Venezolanen, Dominicanen, Haïtianen en Colombianen deels illegaal het eiland.
De moedertaal van de Curaçaoënaars is Papiaments: een creoolse mengeling van Afrikaans, Spaans, Portugees, Nederlands, Frans, Engels en de inboorlingentaal van de Arawakken. De officiële talen op Curaçao zijn Nederlands, Papiaments en Engels.
Het Nederlands is als taal van het Koninkrijk der Nederlanden een officiële taal op alle eilanden. Dat betekent niet dat er op alle voormalige Antillen volop in het Nederlands wordt gecommuniceerd. Ondertussen zijn ook het Engels en het Papiaments officiële talen op verschillende eilanden.
De inwoners van het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden hebben de Nederlandse nationaliteit en genieten ook van het Europees burgerschap.
In 1986 kreeg Aruba, één van de zes eilanden van de toenmalige Nederlandse Antillen, de status aparte: een land binnen het Koninkrijk. In 2010 werd het land Nederlandse Antillen ontmanteld. Sindsdien maken Curaçao en Sint Maarten op gelijke wijze als Aruba als zelfstandig land deel uit van het Koninkrijk.
Om het reizen binnen het Koninkrijk te bevorderen hebben Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Curaçao en Sint Maarten besloten dat hun ingezetenen met de Nederlandse nationaliteit, vanaf 1 mei 2022 op basis van alleen hun lokale sédula/ID Card kunnen reizen.
Nederlandse nationaliteit
Die op Curaçao willen wonen en/of werken hebben een Verklaring van Rechtswege nodig. Mogen gedurende een toeristisch verblijf naar werk zoeken of oriënteren op het eiland, maar mogen zich niet op de werkvloer bevinden. Mogen op Curaçao hun aanvraag indienen.
Op 10 oktober 2010 zijn de staatkundige verhoudingen binnen het Koninkrijk der Nederlanden veranderd en daarmee ook het Statuut. De Nederlandse Antillen zijn opgeheven en Curaçao en Sint Maarten zijn zelfstandige landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden geworden, naast Nederland en Aruba.
Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit 4 landen: Nederland. Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Bonaire, Sint Eustatius, Saba zijn bijzondere gemeenten en hebben een aparte status binnen Nederland. Zij heten Caribisch Nederland.
Daarnaast wordt 'hallo' niet vaak gebruikt, maar gebruik je in plaats daarvan het dagdeel. Zo zeg je bon dia (goedemorgen), bon tardi (goedemiddag) of bon nochi (goedenavond). Als je 'dag' wilt zeggen, zeg je ayo, en als je iemand een fijne dag wilt wensen zeg je pasa bon dia.
Ook op Curaçao is het Nederlands een officiële taal (voor 8% van de bewoners de thuistaal), evenals op Aruba (voor 6% de thuistaal) en op Sint-Maarten (4% thuistaal). Op Curaçao en Aruba is Papiaments de meest gesproken thuistaal, op Sint-Maarten Engels.
Het grootste gedeelte van de bevolking op Curaçao is Rooms-Katholiek.Daarnaast heb je ook veel Jehova's en vind je in kleine getalen protestanten, joden en moslims. Geloof is dus wel belangrijk en de meeste mensen gaan naar de kerk.
Sindsdien werd het eiland "Curaçao" genoemd, naar het Portugese woord "cura" voor genezing. Een andere gangbare verklaring is dat het is afgeleid van het Portugese woord voor hart, coração, wat zou verwijzen naar het eiland als een centrum van handel.
Strikt genomen is iedereen latino – voornamelijk mensen afkomstig uit Europa en Midden- en Zuid-Amerika – die een van het Latijn afgeleide taal spreekt. Spanjaarden, Italianen en Fransen zijn dus latinos, en natuurlijk ook Mexicanen, Colombianen, Argentijnen en Peruanen.
Hispanics, hispanos, latinos worden ze genoemd, zowel de afstammelingen van de eerste Spaanstalige blanken, zwarten, indianen of halfbloeden, die zich al meer dan driehonderd jaar geleden in de zuidwestelijke staten gevestigd hebben, als de nieuwkomers wier toevloed niet schijnt in te dammen.
Ze hebben een etnische, historische of culturele band met de voormalige Spaanse, Portugese en Franse koloniën. Latinos komen uit het continent Latijns-Amerika en hebben doorgaans een Spaanse naam en spreken Spaans, met enkele uitzonderingen voor landen die gekoloniseerd zijn door de Portugezen en Fransen.