Onbeperkt eten.
Met slechts 1 gram per 100 gram behoort witlof tot één van de meest koolhydraatarme groenten. Hier kan je hier dus nooit teveel van eten.
Witlof bevat namelijk enorm veel vitamine C, daar kan geen sinaasappel tegenop! Ook staat de groente bekend om het gunstige effect op de bloeddruk en de ontgiftende werking op de lever. Daarnaast is witlof caloriearm en vezelrijk, lekker voor lijn en de spijsvertering dus.
In witlof zitten bepaalde vezels en probiotica die ervoor zorgen dat je lichaam op een natuurlijke manier hersteld. Probiotica zoals witlof bevatten bacteriën die je darmflora ook bevatten. Ze zorgen ervoor dat je darmen gezonder zijn en sneller herstellen van diarree.
Witlof bevat vitamine A, B, C en foliumzuur. Daarnaast is witlof rijk aan kalium, fosfor, magnesium en calcium. Door het hoge kaliumgehalte werkt de groente vochtafdrijvend en heeft een positief effect op je bloeddruk.
Rauwe groenten bevatten stevige vezels, die onze spijsvertering hard aan het werk zetten, maar de opname van voedingsstoffen ook wel lastiger maken. Koken maakt de vezels zachter en beter te verteren. De vezels verdwijnen niet als je groenten kookt.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika. Fruit is voor u gezond als het goed rijp is.
Naast diverse fruitsoorten die je kunt nemen als je te maken hebt met obstipatie, zijn er ook laxerende groenten die jou kunnen helpen gemakkelijker naar het toilet te gaan. Het gaat hier om uien, broccoli, kool, bloemkool, spruiten, boerenkool, asperges, artisjokken, wortelen, bieten, knoflook, zuurkool en tomaten.
Zuurkool is ontzettend voedzaam en gezond. Het bevat de gezonde probiotica en vitamine K2 en veel andere voedingsstoffen. Het eten van zuurkool kan je weerstand helpen versterken, je spijsvertering verbeteren, je risico op bepaalde ziektes verminderen en het kan je zelfs helpen bij het afvallen.
Als de kegelvormige 'pit' erg groot is, kun je deze ook verwijderen. Noodzakelijk is dit niet, want de smaak van de pit is dezelfde als van de witlof. Snijd de witlof eventueel in stukjes.
Bieten, rucola en spinazie
Die hebben een lange verzadiging. Nederlandse wetenschappers van de Universiteit van Maastricht hebben nog een opmerkelijke ontdekking gedaan. Zij hebben ontdekt dat rucola, spinazie en rode bieten binnen 5 uur de bloeddruk kunnen verlagen.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
100 g rauw witloof bevat gemiddeld ongeveer 3 g voedingsvezels, 0,5 g koolhydraten, 1 g eiwitten, 3 à 4 mg natrium, 200 mg kalium, 10 mg magnesium, 0,2 mg ijzer, 5 mg vitamine C en 50 µg vitamine B9. Door het vrij hoge kaliumgehalte zou witloof licht vochtafdrijvend zijn.
Witlof is super gezond!
Om je dagelijks aanbevolen hoeveel groente met witlof binnen te krijgen, moet je ongeveer 3-4 stronken eten. Een stronkje witlof weegt gemiddeld 75 gram, daarvan komt na schoonmaken ca. 60 gram op je bord.
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Gefermenteerde producten bevatten goede bacteriën die een gezonde darmflora stimuleren. Dit zijn onder andere zuurkool, augurken, (soja)yoghurt/-kwark en tempeh.
Te veel is nooit goed, het is beter om kleine hoeveelheden te eten van voedsel dat aangenaam is voor onze darmflora. En rode wijn, kaas, chocola, noten en zaden zorgen ervoor dat het voor de microben goed toeven is in onze darmen.
Volkoren graanproducten, noten, zaden, peulvruchten, groente en fruit bevatten flink wat goede vezels. Zij voeden je darmflora en zorgen voor een diverse hoeveelheid darmbacteriën. Geef ze dus maar een prominente plaats op je bord.
Je kun je dagelijkse porties groente makkelijk spreiden over de dag. Denk aan reepjes paprika of plakjes komkommer op brood, snacktomaatjes of wortels onderweg, een salade bij de lunch, restjes groente door je omelet en natuurlijk gewoon bij het avondeten.