De gravitatieconstante G is een natuurconstante die in het hele heelal geldt. Gravitatie werkt in het hele heelal op dezelfde manier en de grootte ervan is alleen afhankelijk van de massa's. De zwaartekrachtsversnelling g is de versnelling die vrij vallende voorwerpen op aarde ondervinden en is gelijk aan 9,81 ms-2.
G definities
I G zelfst. naamw. zevende letter van het alfabet taal II G afkorting 1) symbool voor gewicht thermodynamica 2) symbool voor gravitatieconstante natuurkunde 3) symbool voor afschuivingsmodulus vastestofmechanica 4) ...
Zwaartekracht op aarde
Hierin is m de massa van het object dat wordt aangetrokken in kilogram, g is de valversnelling op aarde en heeft een waarde van 9.81m/s2.
De gravitatieconstante is een constant getal wat de valversnelling aangeeft. Op aarde, specifiek in Nederland, is dit 9,81 m/s 2 . In andere delen van de wereld is de valversnelling anders, maar bij natuurkunde zal je over het algemeen altijd moeten rekenen met 9,81 m/s 2 . Op andere planeten is dit getal anders.
G-krachten
De versnelling op een lichaam kun je uitrekenen met de formule F = m * a. Hierin is de F de kracht in Newton (N) en m de massa in kg. De versnelling is symbool a en de eenheid is m/s2. Als op een lichaam een versnelling werkt van 30 m/s2 is dit 3x zo veel als de valversnelling (10 m/s2) dit noemen we dan 3G.
Biologisch effect. Bij de mens stroomt bij een extra versnelling in dezelfde richting als de valversnelling het bloed de hersenen uit, wat kan leiden tot verlies van bewustzijn. Bij versnelling in tegengestelde richting stroomt het bloed de hersenen in; dit wordt over het algemeen als onprettig ervaren.
Eén G-kracht staat gelijk aan het lichaamsgewicht. "In het geval dat hij tachtig kilo weegt, kreeg zijn lichaam tijdens de klap ruim vierduizend kilo te verwerken", legt coureur Jan Lammers uit. "Zo'n crash als die van Verstappen gebeurt maar zelden.
Op 14 oktober 2012 sprong Felix Baumgartner vanaf 39.045 meter, een recordhoogte. Tijdens deze vrije val bereikte hij ook de recordsnelheid van 1342 kilometer per uur. Een slechtvalk haalt in duikvlucht een eindsnelheid van 389 km/u.
De valversnelling of zwaarteveldsterkte (of gravitatieveldsterkte) is de grootte (op de grond ongeveer 9,8 m/s²) en richting van het zwaartekrachtsveld. Voor de aarde duidt men de valversnelling aan met g.
Een massa van 1 kg ondervindt op aarde op de breedtegraad van Nederland en België op zeeniveau een zwaartekracht van ongeveer 9,81 newton, aan de polen is dit 9,83 N en aan de evenaar 9,78 N. In het dagelijks leven wordt dit soms afgerond op 10 newton.
De formule is massa = dichtheid * volume.
De gravitatieconstante, constante van de zwaartekracht of constante van Cavendish is een natuurkundige constante die aangeeft hoe de zwaartekracht tussen twee voorwerpen, hun massa's en hun afstand zich verhouden tot elkaar.
Elektrische spanning – spanning
Het potentiaalverschil tussen twee geladen lichamen met verschillend potentiaal heet elektrische spanning of kortweg spanning. Symbool voor de elektrische spanning is U, de eenheid is volt (V).
P: het effectieve vermogen, in watt. U: de effectieve elektrische spanning, in volt. I: de effectieve elektrische stroom, in ampère.
K, voor kelvin, de eenheid van thermodynamische temperatuur. k, symbool voor het decimale voorvoegsel kilo (103) in de natuurwetenschappen.
Ze maken daarbij een vrije val van 40 tot 60 seconden. Ze trainen voor de vrije val onder meer in een windtunnel. Het praktijkgedeelte duurt 2 weken ze minimaal 20 sprongen maken.
Hoe snel val je als je parachute springt ? Bij het maken van een (tandem) skydive ervaar je eerst de vrije val voordat je parachute opent. Nadat je je eindsnelheid hebt bereikt (terminal velocity) is je val snelheid ongeveer 180 tot 220 km/uur.
Voor een persoon in vrije val is deze snelheid ongeveer 60 meter per seconde (216 km/uur). Een regendruppel haalt ongeveer 9 m/s.
Normaal gesproken ervaren Formule 1-coureurs in bochten, bij het aanremmen en het gas geven ongeveer 4 tot 6 G-krachten. Bij een crash zijn dit er echter plotseling veel meer, zoals je bij de crash van Verstappen wel kon zien. Hij kreeg namelijk te maken met 51 G.
Tijdens het opstijgen van een vliegtuig ervaar je geen extra g krachten. Alleen op het moment dat het vliegtuig loskomt een kikkersprongetje. Het is vergelijkbaar met de ervaring in een lift.
De capsule koppelde vervolgens los voor een ballistische afdaling die scherper was dan normaal. Dat betekent dat de astronauten meer g-krachten te verwerken kregen. Nu was dat 6g, waar dat bij een normale terugkeer op aarde zo'n 4g is. Volgens artsen zijn de astronauten getraind om dit aan te kunnen.
Max Verstappen kreeg gisteren tijdens zijn crash op Silverstone 51 g voor zijn kiezen. Dat het een harde klap was, wordt nog eens extra bevestigd in dit fragment. Op de boordradio van Max Verstappen is het een paar seconden ijzingwekkend stil – het lijkt of Verstappen even bewusteloos is.
Iedere extra positieve Gz-kracht (plotseling opstijgen) verdubbelt de benodigde bloeddruk om bloed naar je hersenen te pompen. Dat gaat prima tot ongeveer 2 G, maar bij 4 of 5 G zullen veel (ongetrainde) mensen buiten bewustzijn raken.
Wat zijn G-krachten? Als je bijvoorbeeld gaat parachutespringen, val je tijdens het vallen steeds sneller. Je snelheid versnelt dan ongeveer 9,8 meter per seconde! Dit heet ook wel de valversnelling.