In het voorjaar en de zomer groeit een schelpdier hard doordat het voedselaanbod hoog is. In de winter is het voedselaanbod lager en zal het dier een jaarring vormen in zijn schelp. Net zoals bij bomen, kan je door het tellen van de jaarringen er achter komen hoe oud een schelpdier is geworden.
Wist je dat een schelp ook jaarringen heeft? Als je de schelp van een tweekleppig weekdier, zoals een mossel, zwaardschede of kokkel van dichtbij bekijkt, kun je groeiringen zien. Als de schelpdieren groeien, groeien hun schelpen mee. Daardoor ontstaan jaarringen.
Het kleurpatroon van de schelp wordt voornamelijk bepaald door de pigmenten die de mantel, een lichaamsdeel van het weekdier, aanmaakt. Er zijn inmiddels drie klassen van pigmenten ontdekt: melanine, tetrapyrrool en carotenoïde. Deze soorten pigment kunnen echter in een overlappende reeks van kleuren zichtbaar zijn.
1. Fossiele schelpen laten geen, of sterk verminderd, licht door in verge- lijking met recente schelpen, wanneer men ze voor een felle lichtbron houdt (zoals een bureaulamp). 2. Fossiele schelpen hebben minder kleur, of zijn juist sterk verkleurd in vergelijking met recente schelpen.
De meestgevonden soort was de zogeheten halfgeknotte strandschelp (spisula subtruncata). Op de tweede plaats van meestvoorkomende soorten staat de ovale strandschelp (spisula elliptica).
De politie op de Filipijnen heeft een stapel zeldzame schelpen in beslag genomen. De schelpen zouden meer dan 20 miljoen euro waard zijn. De grote schelpen heten officieel doopvontschelpen. Ze zijn vaak meer dan 1,5 meter lang en kunnen 250 kilo wegen.
Voor het Zwin en Cadzand geldt dat je fossielen schelpen het beste kunt gaan zoeken na een harde zuidwesten of westenwind, dus bij een 'aanlandige' wind. Die woelt namelijk de onderlagen naar boven. Langs de Hollandse kust kun je het beste zoeken als de wind oost of noordoost is ('aflandige wind').
Tartufo di mare is een van de mooiste schelpdieren ter wereld. Tartufo di mare staat internationaal beter bekend als Warty Venus ook wel wratachtige venus. Tartufo di mare is een wit/crème bolgevormde schelp en heeft kenmerkende dikke ribbels op de schelp die voorzien zijn van wratjes.
Als je een bot of fossiel gevonden hebt en je wilt weten wat het is, kan je het beste met het bot naar Ecomare gaan. Als dat niet kan, maak dan foto's van het bot aan alle kanten, met een liniaal erbij voor de maat.
Er zijn ongeveer vijftig soorten schelpen. Van de groep zeeslakken vind je meestal het wadslakje, de noordhoren, de tepelhoren en de penhoren. Van de tweekleppige schelpen vind je meestal de wijde mantel, het tafelmeshelft (scheermesje), het zaagje en de venusschelp.
Bij hardnekkig vuil of stof kan een natte reiniging met lauw water, aangevuld met een niet-corrosief reiniging- en ontsmettingsmiddel (bv.op basis van chloorhexidine), gebruikt worden. Zorg ervoor dat de schelpen goed, langdurig en langzaam gedroogd worden alvorens ze terug in de collectie op te nemen.
Schelpkenmerken. De doopvontschelp is het grootste thans levende tweekleppige weekdier. De lengte van de schelp is meer dan anderhalve meter en het dier kan rond de 250 kilo zwaar worden.
Elk weekdier heeft kalkklieren, die zitten in een dun vliesje om het diertje heen.Met deze klieren maakt het diertje kalk en zo ontstaat de schelp. Hoe meer het weekdier groeit, hoe groter hij zijn huisje bouwt! Als het diertje dood gaat blijft zijn schelp bestaan en die vind jij dan weer op het strand!
De schelp die wereldwijd het meest als ruilmiddel is gebruikt, is die van de Cypraea moneta. Deze worden vooral veel gevonden in de Indische Oceaan. Ze werden verzameld op de Maldiven, in Sri Lanka, langs de kust van Borneo en op andere Oost-Indische eilanden.
Koraal en schelpen
Kijk uit met herinneringen uit de zee. Koraal en grote schelpen zijn beschermd. Neem ze niet mee naar Nederland. Neem ook geen souvenirs mee waarin koraal of beschermde schelpen zijn verwerkt.
Als het fossiel zelf niet te dateren is, bepalen onderzoekers de leeftijd van de aardlaag waarin het ligt. Ook dat kan met radioactief verval. In dit geval geen radioactief koolstof, maar bijvoorbeeld radioactief uranium of kalium. Dat zit in vulkanisch gesteente en in as en heeft een veel langere vervaltijd dan C14.
Bij absolute tijdsbepaling wordt de leeftijd van een fossiel bepaald aan de hand van de hoeveelheid koolstofisotopen (C14 en C12) in het fossiel. Omdat de verdeling van deze isotopen in de atmosfeer bekend is en ook bekend is hoe snel C14 wordt omgezet in C12, is te berekenen hoe oud het fossiel ongeveer is.
Fossielen zijn meestal héél oud. De jongste fossielen (zoals bijvoorbeeld uit de ijstijd) zijn al gauw 10.000 jaar oud. Sommige hele oude fossielen zijn wel 550 miljoen jaar oud. Dat is 550.000.000 jaar!
Mosselen, oesters, kokkels, strandschelpen, mesheften en de sint jacobsschelpen; allemaal eten ze voornamelijk plankton.Daarnaast eten ze ook wel bacteriën en dode planten- en dierenresten, welke ze binnenkrijgen met het water waaruit ze hun voedsel filteren.
Draai de oester met de platte kant naar boven en steek het oestermes daar waar de twee schelpen elkaar raken. Door te draaien met het mes open je de oester. Vergeet niet om ook de sluitspier los te snijden zodat je hem straks vlotjes naar binnen kan laten glijden.
Naast bakken en grillen is het ook mogelijk om coquilles rauw te eten. Daardoor is het ook mogelijk om ze te gebruiken bij bijvoorbeeld sushi of door ze in dunne plakjes te snijden voor carpaccio. Hierbij is het wel belangrijk dat je echt superverse coquilles gebruikt.
De meeste schelpen en fossielen vind je niet op het allerlaagste punt. De middelste laag is veel beter om te zoeken. Ben je dus een uur later dan laag water op het strand, dan is er nog niets aan de hand.
Schelpen zorgen voor isolatie en voorkomen dat de grond hieronder uitdroogt. Onder boompjes, borders en bloembakken is dit ideaal, met name in droge perioden. Hele schelpen zijn hiervoor het mooist. In combinatie met anti-worteldoek voorkomen schelpen bovendien onkruid het voorkomt het extra tuinonderhoud.
De schelpen op het strand zijn bijna altijd van tweekleppigen, slakken of inktvissen. Vaak zijn lege schelpen op het strand al honderden jaren oud, zo niet duizenden jaren.Je kunt zelfs fossielen vinden van meer dan 100.000 of miljoenen jaren oud.