Een Larix marschlinsii kan als volwassen exemplaar een uiteindelijke hoogte bereiken van 25-30 m, snelgroeiend.
De lariks is een bekende bladverliezende conifeer met een rechte stam en afhangende takken. Het is een snelle groeier die tot 30-35 meter hoog wordt.
Algemeen. De Lork of Lariks (Larix) is als conifeer een bijzondere boom te noemen. Het is namelijk het enige coniferengeslacht in West-Europa, waarvan de bomen hun naalden in de winter verliezen. Wel geniet je in de herfst daardoor van een prachtige herfstverkleuring, van fel oranjegeel tot goudgeel.
De lariks kan in zijn natuurlijke woongebied 40 – 50 meter hoog en soms wel 600 jaar oud worden. Het onderste deel van de stam bij volwassen bomen is vrij van takken. De dikke, gegroefde schors is lichtbruin.
Larix (Lariks of Lork) is een bijzonder coniferen geslacht. Deze coniferen verkleuren namelijk op spectaculaire wijze in de herfst. De blikvanger kan uitgroeien tot wel 40 meter hoogte en zie je dus veel terug in grote tuinen of parken.
De Douglas zal minder snel scheuren dan de Lariks.De Lariks is echter wel een stuk duurzamer dan de Douglas. Het lijkt dus beter om voor de Lariks te kiezen als je duurzaam tuinhout wilt gebruiken.
Het is een sterk harshoudende houtsoort, hierdoor is Larikshout minder gevoelig voor schimmels en rotten. Daarnaast zorgt dit ervoor dat het hout na verloop van tijd alleen maar harder wordt. Dit draagt bij aan de duurzaamheid van deze houtsoort. Het hout kan noesten en kwasten bevatten.
Lariks is - evenals douglas, eikenhout & diverse hardhout soorten - een populaire houtsoort die veelal onbehandeld wordt toegepast. Met een duurzaamheidsklasse 3, wat een een levensduur inhoudt van 10-15 jaar (in het geval van onbehandeld buitengebruik), is dit voor de meeste buitentoepassingen ideaal geschikt!
Onbehandeld gaat Lariks (Siberisch lariks) 10 tot 15 jaar mee. Lariks heeft hiermee een gemiddelde duurzaamheid en zal naast de mogelijke aantasting van schimmels na verloop van tijd gaan vergrijzen, uitdrogen en kromtrekken.
Is een lariks giftig? Nee hoor, een lariks is niet giftig.
Als je wel lengtegroei van de scheut wilt, kies je de gewenste knop(pen) en snoei je de scheut voorbij die knoppen. Op die manier kun je in één seizoen al snel een serieuze nieuwe tak maken. De knoppen zullen in hetzelfde seizoen of anders het volgende uitlopen. Een lariks kan makkelijk scheuten van 30 a 40 cm maken.
Lariks is een harshoudende houtsoort waarvan het kernhout kleurvariaties vertoont van licht geelbruin (Siberisch larix), geelbruin, rozeachtig tot roodachtig bruin. Het spint is duidelijk van het kernhout te onderscheiden en is geelachtig tot vuilwit van kleur.
Het gebruik van Douglas en Siberisch lariks
Douglas is erg populair in de Nederlandse tuin als overkapping of veranda. Maar ook Siberisch lariks wordt veel gebruikt als gevelbekleding of vlonder. Ten opzichte van Tropisch hardhout, zijn Douglas en Siberisch lariks relatief goedkope houtsoorten.
Beschrijving. De Japanse lariks (Larix kaempferi) is een bladverliezende conifeer met een spits toelopende kegelvormige, zeer open kroon. De vertakking is horizontaal afstaand; de zwaardere takken onderlangs hangen veelal iets door. Deze coniferen groeien in het begin zeer snel, maar de groei neemt af met de leeftijd.
Opmerkingen: Na Taxus kan Siberisch Lariks gezien worden als het beste en meest duurzame grenenhout van Europa.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Hout voor buiten
Kies buiten voor onbehandeld (Europees) hardhout of verduurzaamd gemodificeerd hout. Voor gevelbekleding kun je ook kiezen voor een zachtere houtsoort, zoals Western red Cedar, lariks of Douglas. Neem altijd hout met het FSC- of PEFC-keurmerk: dat garandeert verantwoord bosbeheer en houtwinning.
IPE wordt in het algemeen gezien als het beste hout voor buiten. Dit buitenhout kent een lange levensduur en is van absolute topkwaliteit. Kenmerkend voor IPE-hardhout is de zeer fijne nerf en de hoge elasticiteit.
Houtsoorten voor buiten
In veel van deze buiten toepassingen is Douglas hout een goede keuze, omdat dit zelfs onbehandeld een lange levensduur heeft en relatief goed bestand is tegen vocht. Douglas planken hebben een levensduur van ca. 15 jaar onbehandeld voor schuttingplanken, gevelbekleding en boeidelen.
Voor het verlengen van de levensduur is het nodig om Lariks hout te beschermen tegen weersinvloeden, schimmels en insecten. Het verven met een dekkende beits biedt de beste bescherming voor Lariks hout.
Siberisch lariks is aanzienlijk duurzamer dan Douglas omdat het veel langzamer groeit. Daardoor is het veel compacter, veel zwaarder en zit er meer hars in. Het is daardoor ook duurder.
Lariks behandelen doet u met beits of houtverf. Het resultaat is dat het hout langer meegaat en een mooie uitstraling blijft behouden.
Welke beits voor Lariks? De meest duurzame semi dekkende beits van Jotun voor het behandelen van Lariks is Jotun Trebitt Oljebeis. Met deze beits (de nr 1 semi dekkende beits in Scandinavië) behaalt u onderhoudsintervallen van maximaal 4 tot 6 jaar.
Lariks is een harshoudende houtsoort waarvan het kernhout kleurvariaties vertoont van licht geelbruin (Siberisch larix), geelbruin, rozeachtig tot roodachtig bruin. Het spint is duidelijk van het kernhout te onderscheiden en is geelachtig tot vuilwit van kleur.