Inktvis is eigenlijk een soortnaam en niet de naam voor één dier. Ook al is een octopus een inktvis, ze zijn niet helemaal hetzelfde. Een octopus heeft bijvoorbeeld maar 8 tentakels, terwijl alle andere inktvissen er 10 hebben. De twee extra tentakels zijn langer dan de andere 8.
Octopus heeft de sterkste smaak. Inktvis en Zeekatten hebben tien tentakels.
In Japan en Korea eet men octopus ook wel kort gegrild, maar in de rest van de wereld eet men octopus meestal lang gestoofd tot het zoet en mals is.
De inktvis heeft in zijn lijf een speciale inktzak waarin inkt wordt gemaakt. De inktzak bestaat uit twee delen: het kliergedeelte en het reservoir. In het kliergedeelte wordt de donkere kleurstof melanine geproduceerd. In het reservoir wordt de inkt gevormd doordat de melanine daar gemengd wordt met slijm.
Voor menselijke consumptie kennen we eigenlijk drie bekende soorten inktvis: Pijlinktvis, zeekat (Sepia) en octopus. Logischerwijs richten wij ons in dit artikel op deze 3 inktvissoorten.
Dodelijk. De blauwgeringde octopus is amper enkele centimeters groot, maar één beet van het dier bevat in theorie genoeg gif om 26 mensen te doden. Bovendien bestaat er geen tegengif. De inktvis laat meestal alleen zijn mooie blauwe ringen zien als hij zich bedreigd voelt en op het punt staat om zijn gif te gebruiken.
Inktvissen zijn niet altijd giftig, hun inkt is vooral erg vervelend. Pas dus maar goed op als je een achtpotig dier in de oceaan ziet zwemmen!
Inktvissen leven in zee. Ze halen adem met kieuwen net als vissen. De inktvis is geen vis, maar een weekdier. Weekdieren hebben geen botten en graten.
Inktvis in zijn inkt, een heel lekker gerecht, makkelijk te maken. Inktvis in zijn inkt is een traditioneel Baskisch recept, we kunnen dit gerecht in veel bars vinden, als tapas of als voorgerecht.
De inktvis opzetten met 1 kopje olie, 2 glazen droge rode wijn, laurier en peper. Op een laag pitje laten koken (af en toe controleren of er nog vloeistof in de pan zit, zonodig toevoegen) tot inktvis gaar is (ongeveer 1 uur). Hierna in stukjes snijden.
Inktvisinkt en zwarte pasta hebben een licht zilte smaak. De inkt is afkomstig van de inktvis en hierdoor heeft de inkt een licht zilte smaak.
Die enge zuignapjes op de tentakels van alle inktvissen? Die kun je gewoon opeten. Pijlinktvis en sepia die in Nederland op de markt komen, kun je zo eten.
De zachtzinnigste en minst bewerkelijke manier is de inktvis een nacht in de vriezer leggen. Op deze manier worden de eiwitten ook afgebroken én wordt het vlees malser. In een marinade wordt octopus ook mals. In dit geval breekt het zuur – citroensap of azijn – in de marinade de eiwitten af.
In het midden van de octopus is een bol te zien die lijkt op een oog, verwijder dit harde deel van de octopus. Snijd vervolgens de tentakels los. Verwijder de huid van de tentakels zodat het vlees overblijft. Verwijder als laatste ook de huid van de mantel.
Octopus valt onder de term inktvis omdat ze ook inkt maken om zich te beschermen. Er zijn lichamelijke verschillen tussen een octopus en andere soorten inktvis.
Vijanden van de octopus zijn dolfijnen, moeralen, zeepalingen en haaien. Als de octopus kan vluchten dan schiet hij snel weg met behulp van een felle wateruitstoot. Ook kan hij door kleine openingen heen om zo zijn vijanden achter te laten.
Zo blijkt dat sommige inktvissen over meer dan 500 miljoen (!) neuronen beschikken. Ter vergelijking, een rat heeft er 200 miljoen en een normaal weekdier zo'n 20.000. Het betekent dat de hersenen van koppotigen die van muizen, ratten en zelfs honden naderen.
De blauw geringde octopus (komt bijvoorbeeld voor bij Australië) is misschien niet zo groot (vaak maar een paar centimeter groot) maar bijzonder giftig. Alle octopussen zijn overigens giftig, maar deze soort is zo giftig dat hij beschouwd wordt als een van de giftigste diersoorten op de wereld.
In Nieuw-Zeeland is de grootste reuzeninktvis (Mesonychoteuthis hamiltoni) ooit gevangen. Het beest weegt 450 kilo en werd opgevist in de Antarctische wateren. De ogen zijn volgens de vissers zo groot als borden en de haken op de tentakels zouden zo scherp zijn als scheermessen.
Hun 'kop' bevat ontzettend grote hersenen en een ingewikkeld zenuwstelsel dat net zoveel zenuwcellen bevat als dat van een hond. Bij ons is dat stelsel gebundeld in onze hersenen, maar bij octopussen zijn de 500 miljoen zenuwcellen verspreid over het hele lichaam.
De gele pijlgifkikker is het giftigste dier op aarde
De giftigste pijlgifkikker – en het giftigste dier ter wereld – is de gele pijlgifkikker, die in de regenwouden van Colombia leeft. Eén kikker bevat genoeg gif om 10 mensen te doden. De kleurrijke pijlgifkikker maakt geen geheim van zijn gif.
Je vindt ze in alle zeeën en oceanen en kunnen zelfs een korte tijd uit het water leven. Zolang ze hun kieuwen maar nat houden. De meeste octopussen zijn niet giftig.