Zuurstof kan verwijderd worden door de brand te smoren met een waterachtige filmlaag, of met een inert gas. Een kaarsendover werkt ook doordat de vlam alle zuurstof verbrandt. Als alle zuurstof onder de kaarsendover op is, dan zal de vlam doven.
Brandblussen: koolzuur verdrijft de zuurstof en dooft het vuur zo.
Voor vuur heb je drie dingen nodig: zuurstof, brandstof en warmte. Als je één van die drie dingen weghaalt, dan dooft je vlam. Met het ijsklontje haal je de warmte weg. Als je het lontje uit de kaars trekt, haal je de brandstof weg (het kaarsvet).
Zoals gezegd bestaat de branddriehoek bestaat uit drie elementen: brandbare stof + chemische reactie + ontstekingsbron. De combinatie van deze drie elementen (in de juiste verhoudingen), maakt de branddriehoek compleet, en dus ontstaat er brand. Maar haal je vervolgens een element weg, dan dooft het.
Een brandblusser met brandklasse C is geschikt voor het blussen van gasbranden zoals aardgas, propaan, LPG en butaan. De meeste brandblussers zijn te gebruiken voor het blussen van meerdere soorten brand.
Brandklasse C: gassen
Een gasbrand ontstaat meestal doordat een fles gevuld met brandbaar gas op een verkeerde manier is gebruikt. Bij een gasbrand is het van belang de gastoevoer zo snel mogelijk te sluiten in verband met explosiegevaar. Gasbranden blus je met een poederblusser.
Er zijn twee belangrijke redenen waarom vuur niet op het water brandt. Ten eerste is water koud, en iets brandt pas als het heet is. Ten tweede sluit water een brandend voorwerp af van de lucht. Dan dooft de brand ook, want brand heeft zuurstof nodig uit de lucht.
Ook kan de olie zelf in brand vliegen als de zelfontbrandingstemperatuur van ongeveer 315° C wordt bereikt. Dat geldt niet alleen voor een frituur, maar voor elke pan waar olie in verhit wordt.
Een vlam in de pan ontstaat als olie of vet oververhit raakt en in brand vliegt. Dit kan gebeuren op een gasfornuis, maar ook op een elektrische kookplaat. Ook een frituurpan kan vlam vatten.
Wanneer je brandend olie of vet blust met water, ontstaat er een steekvlam. Dat komt doordat het water door de hitte onmiddellijk gaat koken, en dus overgaat in gasvorm.
Het lijkt onmogelijk, maar toch bestaat het: vuur dat zelfs onder water blijft branden.
Water (H2O) kan niet branden, want het reageert niet met zuurstof (O2). Waterstofperoxide heeft als formule H2O2 en heeft als structuur H-O-O-H (allen enkelvoudige bindingen).
Een CO2blusser gaat tijdelijk de zuurstof rond de brandhaard wegnemen. Dat doet hij door een blussend gas (dat de zuurstof verstikt) op de brand te richten. In het blusapparaat zelf zit dat gas zo geconcentreerd dat het in vloeistof wordt omgezet.
Er bestaan BC-, ABC- en speciale D-poederblussers. Het poeder van een BC-brandblusser bestaat uit natriumbicarbonaat en kaliumbicarbonaat. Het poeder van een ABC-poederblusser bestaat uit ammoniumfosfaat en ammoniumsulfaat.
Blus een frituurbrand nooit met water! Wanneer water in aanraking komt met hete vetten veroorzaakt dat een grote steekvlam en kan het uzelf, maar ook de omgeving waar de frituurpan staat in gevaar brengen. 2. Verplaats een brandende frituurpan niet.
Een vlam in een pan of een frituurbrand mag je nooit met water blussen, want dit kan een explosie veroorzaken.
Een alcohol brand zal geen steekvlam geven als je er een emmer water op gooit (een olie of vetbrand wel). De alcoholbrand zal doven als je het voldoende verdunt.
Vlam in de pan ontstaat als een pan frituurvet/olie of kaarsvet gaat koken de gassen die vrij komen zijn zeer brandbaar (ongeveer bij 225 °C). Als de pan zelfs overkookt stroomt de hete vloeistof naar de warmtebron onder de pan en kan de situatie snel verergeren.
Brandende olie mag nooit met water geblust worden. Doordat het water bij contact met de hete olie onmiddellijk gaat koken ontstaat in de olie een stoomwolk. Deze stoomwolk verspreidt fijne oliedeeltjes in de lucht en er ontstaat een uiterst brandbaar mengsel.
Dit gebeurt in een expansiekoker. Bij dit proces wordt veel warmte onttrokken en daarom kan de koker afkoelen tot wel -80°. Daarom is het belangrijk alleen het handvat van de blusser vast te pakken. Doet u dat niet dan loopt u een grote kans op derdegraads brandwonden en is tevens verstikkend voor mens en dier.
Brandklasse C
Dit is een brand van gassen zoals: propaan, LPG, aardgas. Het beste om een brandklasse C te blussen is om als eerste de gaskraan dicht te draaien anders is er kans op explosiegevaar. Geschikte blusmiddel: poederblusser.
Een brand die is ontstaan in een meterkast of een elektrische installatie mag nooit met water worden geblust. Dit omdat water en elektriciteit niet samen gaan, water geleidt namelijk de elektriciteit. Dit creëert het gevaar dat je onder stroom kan komen te staan.