Blancheer de tomaten, 1 voor 1, 15 sec.in het kokende water. Als de velletjes van de tomaten sneller loslaten mogen ze er eerder uit. Het is niet de bedoeling dat de tomaten al garen, we willen ze alleen gemakkelijk kunnen pellen.
Leg de tomaten in het kokend water en laat ze ongeveer 30 seconden ondergedompeld liggen (of korter, als ze heel rijp of kleiner dan gemiddeld zijn). Komt het vel los aan de kruisjes? Haal de tomaten dan uit het water en laat ze schrikken in koud water. Nu kun je de tomaten pellen.
Tomaten invriezen is een eenvoudige manier om ze verschillende maanden te bewaren. In tegenstelling tot heel wat andere groenten moet je tomaten niet eens blancheren. Na het ontdooien kan je ze verwerken in een saus, soep of stoofschotel. Tomaten pureren en invriezen kan natuurlijk ook.
Het ontvellen – of sjieker gezegd: pliceren– van tomaten is vooral nodig bij het bereiden van tomatensoepen en -sauzen. De schil van de tomaat lost namelijk heel slecht op in vloeistof, waardoor er stukjes in je soep of saus kunnen blijven zitten (zelfs als je ze pureert). Het is dus beter om ze te ontvellen.
Tomaten invriezen doe je zo
Stop de tomaten in een afsluitbaar diepvrieszakje, laat zoveel mogelijk lucht uit het zakje en sluit het goed af. Leg het diepvrieszakje plat neer in de diepvriezer. Je kunt ze zo tot zes maanden bewaren.
Tomaten. Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven.
Tomaten goed wassen, en droog deppen met keukenpapier. De tomaten in partjes snijden. Zaad, zaadlijsten, en sap zoveel mogelijk verwijderen. De partjes of in een diepvrieszak doen, of in een diepvriesbak.
Bijkomen voordeel is, naast dat je geen pitjes meer terugvind in je eten, de tomatensaus of –soep ook meteen een stuk minder waterig is. Om diezelfde reden is dit ontpitten een aanrader als je verse tomatenblokjes in je salade wilt verwerken. De luie kok kan ook gezeefde tomaten maken.
Bewaar tomaten op een koele plek. Bewaar tomaten niet in de koelkast, dat verstoort het narijpingsproces. Ze zijn ongeveer 1 week houdbaar. Nog een reden om ze niet in de koelkast te bewaren, dan verliezen ze hun smaak.
Tomaten ontvellen of pliceren is een belangrijke techniek als je graag zelf salsa of pastasaus maakt. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat er geen vervelende harde stukjes vel in je gerecht zitten. Ook voor het maken van tomatensoep is het fijn om het vel van de tomaten te halen voor je de soep maakt.
Tomato frito lijkt een beetje op passata, maar het is toch net iets anders. Het is namelijk een tomatensaus op basis van gebakken ui en knoflook en soms andere smaakmakers zoals suiker, zout en kruiden.
Tomaten bewaar je best niet in de koelkast, want de koude zorgt ervoor dat een rauwe tomaat zijn heerlijke aroma en smaak verliest. Daarnaast zorgt de koude ervoor dat het sap gaat kristalliseren met een melige textuur tot gevolg. Bewaar tomaten op een koele plek buiten de frigo of gewoon in de fruitmand.
Buiten de koelkast kan je tomaten gemiddeld één week bewaren. In de koelkast ongeveer twee weken. Twijfel je hoe lang ze er al liggen? Inspecteer de tomaten dan op beurse plekken of schimmel.
Emonderen is de pel of schil verwijderen door de groenten enkele seconden in kokend water te dompelen. Je kan tomaten makkelijk ontvellen door ze 12 tot 15 tellen in kokend water te dompelen. Spoel ze na het warmwaterbad meteen af onder koud stromend water. Verwijder nu het vel.
Door de tomaten aan de onderkant in te kruisen heb je een mooi begin om het velletje eraf te halen. Dompel de tomaten onder in kokend heet water. Spoel ze vervolgens goed koud in ijswater om ervoor te zorgen dat ze niet doorgaren en de schil nog makkelijker loslaat.
Plisseren is een kooktechniek die ook wel ontvellen genoemd wordt. Bij het plisseren wordt eerst het kroontje verwijderd en vervolgens het voedselproduct ontveld. Dit laatste wordt in de Franse keuken émonder genoemd.
De snoeptomaatjes zijn een bron van kalium. Kalium zorgt er samen met natrium voor dat je spieren goed werken. Snacktomaatjes zijn ook rijk aan vitamine C, dat een hele gezonde werking heeft. Vitamine C zorgt voor een betere weerstand en het verminderen van vermoeidheid.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Overrijpe tomaten zijn heel zacht, maar smaken nog altijd goed. Ze zijn uitermate geschikt om er een lekkere tomatensoep mee te maken. Hoe vaak heb ik mij niet opgewonden tijdens het snijden van een overrijp tomaat? Ondanks dat ik een heel scherp mes gebruikte, was het toch al heel snel een zooitje.
Tomaten zijn een van de weinige voedingsmiddelen die voedzamer worden zodra ze worden gekookt. Dit betekent niet dat ze niet gezond zijn als je ze rauw eet, maar door ze te verwarmen komt er wel meer lycopeen vrij. Lycopeen werkt als antioxidant en beschermt je tegen ziektes, waaronder prostaatkanker bij mannen.
Na het toevoegen van de bouillon is je soep bijna klaar. Je voegt nog wat kruiderij en peper toe en dan is het pruttelen (laat de soep op een niet te hoog vuur trekken) geblazen. Na een uur of 2 zijn de smaken zo lekker ingetrokken dat je de soep kunt afmaken. Je zult deze moeten 'passeren', ofwel zeven.
Verwijder eerst het kroontje en kerf de tomaat aan de onderkant kruislings in. Doe de tomaten daarna in het hete water tot het velletje om krult. Dit kun je natuurlijk ook doen met gekookt water uit een waterkoker. De tweede stap is de tomaten onderdompelen in koud water of ze onder de koude kraan houden.
Gesneden tomaten kunnen tot 5 dagen in de koelkast worden bewaard. Ze zijn langer houdbaar als ze op kamertemperatuur worden bewaard.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Let wel op met tomaten, rijpe appelen en kiwi's. Deze geven veel ethyleen vrij. Dat is een natuurlijk rijpingshormoon waar vooral koolsoorten, komkommers, broccoli, aubergines en champignons gevoelig voor zijn en waardoor deze dus sneller bederven. Tomaten, appels en kiwi's bewaar je dus steeds beter apart.