Osteopathie staat in Nederland helaas niet op de lijst van uitgezonderde contactberoepen. Terwijl de WHO in 2010 Osteopathie heeft erkend als een (para)medisch beroep.
Osteopathie is een beschermd beroep, maar iedereen kan zich osteopaat noemen. Alleen osteopaten die geregistreerd staan in het NRO hebben de studie met succes afgerond en zijn bij alle verzekeraars en instanties erkend.
Is osteopathie een vervanging voor de behandelingen van mijn huisarts of specialist? Nee, osteopathie is geen vervanging voor de behandeling van je huisarts of specialist. Osteopathie is een complementaire geneeskunde, dit wil zeggen dat osteopathie aanvullende zorg kan bieden naast je andere medische behandelingen.
Osteopathie is een alternatieve geneeswijze. Osteopathie gaat uit van de veronderstelling dat een verminderde beweeglijkheid, van weefsels en structuren in het lichaam, een nadelige invloed op de gezondheid kan hebben.
Wist u dat de meeste osteopaten een paramedische achtergrond hebben? Zij zijn opgeleid tot fysiotherapeut of basisarts, waarna ze een vijfjarige beroepsopleiding osteopathie hebben gevolgd.
Fysiotherapie concentreert zich voornamelijk op “Waar doet het pijn”.Osteopathie richt zich voornamelijk op “Waarom doet het daar pijn”. Zodoende bestrijdt een fysiotherapeut veelal symptomen waardoor klachten blijven bestaan. Een osteopaat werkt aan het vinden en behandelen van de oorzaak.
Medische behandelingen worden gegeven door een arts die aan de universiteit geneeskunde of medicijnen heeft gestudeerd. Een paramedicus mag daarentegen een paramedische behandeling geven als hij de betreffende opleiding heeft gevolgd op HBO-niveau. Voorbeelden van paramedische zorg zijn: Fysiotherapie.
Osteopathie valt onder alternatieve geneeswijzen
Osteopathie valt onder het kopje 'alternatieve geneeswijzen' en krijg je niet vergoed vanuit je basisverzekering. Een consult kost gemiddeld tussen de 90 en 100 euro. Het aantal behandelingen dat nodig is hangt af van de ernst van de klachten.
Osteopathie voor kinderen en volwassenen wordt door bijna alle zorgverzekeraars vergoed onder de noemer complementaire/alternatieve geneeswijzen of beweegzorg vanuit de zorgverzekering met een aanvullende dekking. Hiervoor is het verplichte eigen risico niet van toepassing.
Osteopathie is een medische discipline met als doel het lokaliseren en herstellen van stoornissen in de beweeglijkheid van onder andere spieren, gewrichten en weefsels. Het is gebaseerd op reguliere kennis van anatomie, fysiologie, neurologie, pathologie, embryologie, biochemie en voedingsleer.
Om aan de basisopleiding tot osteopaat te mogen starten, moet je in het bezit zijn van een diploma MSc Kinesitherapie of Geneeskunde (aangevuld met nog een aantal andere diploma's). In de basisopleiding "Osteopathie" leert de student alle theorie en praktijk nodig om te kunnen werken als osteopaat.
Om te worden toegelaten, is een diploma geneeskunde of fysio-/kinesitherapie nodig. In de toekomst zal er bij dit onderwijsinstituut ook een fulltime basisopleiding osteopathie van start gaan.
Een osteopaat is vaak van origine een manueel therapeut of fysiotherapeut. Osteopaten hebben vaak na een medische of paramedische opleiding nog een vijf- of zesjarige opleiding gedaan tot osteopaat. In Nederland bestaan momenteel twee erkende opleidingen tot osteopaat, één in Amsterdam en één in Zeist.
De opleiding tot osteopaat duurt 6 jaar wanneer deze in deeltijd wordt gevolgd. Het onderwijs wordt gegeven in 7 keer 4 dagen per jaar.
Mag ik sporten na een behandeling? Het is het beste om de dag van de behandeling enige rust in acht te nemen. Licht bewegen zal eerder gunstig werken, zware inspanning niet.
Je beoefent osteopathie als hoofdberoep. Je beoefent géén ander medisch beroep. Je bezit een Master in osteopathie OF een Master in medische wetenschappen (arts, kinesitherapeut, dierenarts of verpleegster/vroedvrouw) en een DO in osteopathie.
Osteopathie valt onder alternatieve geneeswijzen. Daarom wordt een behandeling door de osteopaat niet vergoed door de basisverzekering. Ga je naar een osteopaat? Dan wordt je eigen risico niet aangesproken.
Een osteopaat spoort de oorzaak op en behandelt deze. Door het herstellen van de balans in het lichaam verdwijnen de klachten en de pijn. Osteopathie valt in Nederland nog onder Complementaire en Alternatieve Geneeswijzen, maar is zeker geen abracadabra.
De frequentie van de behandelingen ligt tussen 1 week tot een maand. Je lichaam heeft deze tijd nodig om tot een goed herstel te komen. Soms zijn meerdere behandelingen nodig om een optimaal herstel te bereiken. Ik streef naar een 3 tot 4 aantal behandelingen waarin er duidelijk een verbetering moet zijn.
Is osteopathie erkend? Er is een erkenning van het beroep als niet-conventionele geneeswijze, via de kaderwet Colla (1999). De titel "osteopaat" is echter nog steeds niet beschermd.
Voor een osteopathische behandeling is geen verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. Ook voor vergoeding van de behandeling door uw verzekering is een verwijzing niet noodzakelijk.
Na een osteopathische behandeling zou de patiënt gemiddeld een tot drie dagen last kunnen hebben van een algemeen stijf en grieperig gevoel. Ook bestaat de kans dat de klacht(en) schijnbaar verergeren.
Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht. Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts. Fysiotherapie of kinesitherapie is een paramedisch beroep dat zich bezighoudt met de behandeling van klachten aan het steun- en bewegingsapparaat van de mens.
Onder paramedische zorg valt fysiotherapie, oefentherapie, logopedie, ergotherapie en diëtetiek. Deze vormen van paramedische zorg worden vanuit het basispakket vergoed. Het doel van de zorg, de vergoeding en de voorwaarden zijn verschillend.