Voor het aankopen van een woning is geen toestemming vereist. Echtgenoten en partners kunnen dus geheel zelfstandig een woning kopen. Toch speelt het toestemmingsvereiste ook in dit verband een rol. Vaak zal een woning namelijk niet met eigen middelen worden gefinancierd, maar moet een hypotheek worden gevestigd.
Met de mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten speciaal ingericht voor singles en bijvoorbeeld startersleningen, is een huis kopen zeker mogelijk voor een single! Single en een huis kopen? Ja, dat kan! Overweeg je een hypotheek, laat je dan in elk geval goed adviseren en informeren door een hypotheekadviseur.
Echtgenoten en geregistreerd partners kunnen geheel zelfstandig een woning kopen zonder toestemming van de ander. In tegenstelling tot de aankoop van de woning, is het voor het afsluiten van de hypotheek wel vereist dat jouw ex toestemming geeft als het verzoek is ingediend maar de scheiding nog niet is uitgesproken.
Bij een huwelijk of partnerschap in gemeenschap van goederen is iedere partner voor de helft eigenaar van de woning. Het maakt niet uit wie de hypotheek betaalt. Het doet er ook niet toe op wiens naam het huis staat. Beide partners hebben bij een scheiding recht op de helft van de waarde van het huis.
Als samenwonende koppels een woning kopen, kan de notaris al in de aankoopakte een zogenaamde 'verklaring van anticipatieve inbreng' opnemen. Als het koppel later toch in het huwelijksbootje stapt, dan komt de aangekochte woning automatisch in het gemeenschappelijk huwelijksvermogen terecht.
Sinds 1 januari 2018 geldt automatisch een beperkte gemeenschap van goederen als je trouwt of geregistreerd partnerschap sluit. Erfenissen en schenkingen die je hierna ontvangt, zijn alleen van jou. En al je bezittingen en schulden die van jou waren voordat je trouwde, blijven ook van jou alleen. Dus ook je huis.
Als er geen huwelijkscontract is, is automatisch het wettelijk stelsel van toepassing. Echtgenoten kunnen er ook voor kiezen om het wettelijk stelsel als algemeen principe te nemen binnen het huwelijk, en via een huwelijkscontract enkele specifieke regelingen te treffen.
Als jij of je ex-partner in hetzelfde huis wilt blijven wonen, maar samen een hypotheek hebben, kan deze op 1 naam worden gezet. Hierbij blijft een van jullie in het huis wonen, dat jullie samen hebben gekocht. Een voordeel hiervan kan zijn dat de (eventuele) kinderen toch nog in de vertrouwde omgeving blijven.
Als u ervoor kiest om een huis op twee namen te kopen wordt u allebei eigenaar van het huis. De hypotheek staat dan ook op allebei uw namen. Een eventuele waardestijging van het huis is dan ook automatisch voor u allebei, behalve als u daar afwijkende afspraken over maakt.
U kunt ervoor kiezen om in het huis te blijven, terwijl uw ex-partner eigenaar blijft. Let wel goed op: u 'geniet' dan van een zogenaamd woongenot als u gehuwd was. Daar kan uw ex, de eigenaar, na vertrek niet meer van genieten. Woongenot telt als een vorm van partneralimentatie.
Is uitkopen van uw partner verplicht? Nee, het is niet verplicht uw ex-partner uit te kopen bij een scheiding. U kunt er immers voor kiezen uw woning in zijn geheel te verkopen. Het is zelfs mogelijk gezamenlijk eigenaar te blijven van het huis.
De ex-partner die in de echtelijke woning woont kan op grond van art. 3:178 lid 1 BW de rechter verzoeken de woning voor maximaal drie jaar onverdeeld te laten.
Vaak meer hypotheek mogelijk bij scheiding
Dan moet de hypotheekverstrekker 1 van beiden uit hoofdelijke aansprakelijkheid ontslaan. Geldverstrekkers beoordelen deze situatie meestal als een nieuwe hypotheek: Ze kijken opnieuw naar het inkomen van degene die in het oude huis blijft wonen.
Bij bruto jaarinkomens van ongeveer 25.000 en 12.500 euro is de maximale hypotheek in 2021 ongeveer 172.500 euro. Bij 35.000 en 17.500 euro gaat het om ongeveer 248.000 euro, en bij 50.000 en 25.000 euro tenslotte om 408.000 euro.
Als je geen hypotheek afsluit, hoef je geen eenmalige bijkomende kosten af te rekenen. Hypotheekadvies is namelijk overbodig en je hoeft je woning ook niet te laten taxeren. Scheelt een hoop geld, tot wel 6% van de koopsom! Alleen aan de kosten voor de notaris en de overdrachtsbelasting ontkom je niet.
Veel mensen geven uiteindelijk toch de voorkeur aan het kopen van een eigen huis als dat financieel mogelijk is, want ondanks de crisis stijgen veel huren gewoon door. Door een slimme keuze te maken wat betreft de rentevaste periode, kun je bij een koopwoning juist je woonlasten relatief zeker maken.
Je inkopen in het huis van je partner
Je partner verkoopt jou een deel of de helft van de woning. Dit kan je uiteraard wel financieren en je betaalt ook 2% overdrachtsbelasting tenzij je starter op de woningmarkt bent. Je betaalt hierbij uiteraard ook advies- en notariskosten.
Overdrachtbelasting is men altijd verschuldigd deze bedraagt voor woningen 2%. Als de woning wordt overgedragen, zal de waarde door een taxatie vastgesteld moeten worden en zal, de koopsom sterk afhankelijk zijn van de leeftijd van de ouders.
Twee getrouwde broers of zussen kan
Een huis kopen met een getrouwde broer of zus kan ook. Uiteraard bent u wel verplicht om samen in het huis te wonen. Alle drie samen eigenaar en alle drie de hypotheekakte tekenen.
Je mag niet zomaar je partner uit de woning zetten als de woning van jullie beiden is. Bij een echtscheiding moeten er afspraken gemaakt worden over de verdeling van de woning. Dit kan betekenen dat één van jullie beiden de woning overneemt of dat de woning verkocht wordt.
Ex-partner uitkopen bij scheiding
Uitkopen houdt in dat de vertrekkende partner recht heeft op de helft van de waarde van het koophuis. Wat de uiteindelijke waarde is, hangt af van de taxatiewaarde en de hypotheek. Ligt de taxatiewaarde hoger dan de bijbehorende hypotheek, dan is er sprake van een overwaarde.
U bent bevoegd om zolang u wilt iemand onder uw dak te laten verblijven. Met wie en hoe lang u samenwoont betreft uw persoonlijke leven en daar heeft de verhuurder niets mee te maken.
Gehuwden en wettelijk samenwonenden genieten de voordeligste tarieven qua successierechten en belastingen op de uitkering van de levensverzekering. Zo betalen ze geen erflasten op de gezinswoning (geldt voor alle gewesten).
Voordelen fiscaal partnerschap
Aftrekposten kunnen meer opleveren als je ze opgeeft bij de ander. Je krijgt soms meer of hogere heffingskorting(en) als je samen aangifte doet. Je betaalt meestal minder belasting over jullie totale vermogen. Partners kunnen veel vaker profiteren van de aanslaggrens.