Warme druppels die in uw oor vallen, kunnen uw gehoorgang beschadigen, membranen perforeren en tot bloedingen, infecties en gehoorverlies leiden. Zelfs als u niet op een of andere manier verbrand bent, kan oorkaarsentherapie oorsmeer dieper in uw oor duwen.
Oorkaarsen werken via de uitwendige gehoorgang op dieper gelegen acupunctuurpunten. Zo heeft een oorkaars effect op het trommelvlies, het middenoor en het evenwichtsorgaan. De oorkaars werkt ook op de holtes en ze bevorderen zo de doorbloeding en activeren het lymphesysteem in de oren, keel, neus en bijholtes.
Wanneer de kaars wordt aangestoken komt er warmte vrij die de bloedsomloop in het oor stimuleert. Hierdoor wordt de afvoer van afvalstoffen gestimuleerd. Een oorkaars werkt ook op de holtes en activeert het lymfesysteem in de oren, keel, neus en bijholtes.
Hoe je je oren het beste kunt schoonmaken: samenvatting
Spoel de gehoorgang met warm (maar geen heet) water. Maak de buitenranden van de ooropening voorzichtig schoon met een vochtig doekje. Steek nooit een wattenstaafje in je oren. Vraag je huisarts om oorsmeer te verwijderen als het jezelf niet lukt.
Verwijderen van oorsmeer
Het wattenstaafje mag niet dieper dan dit in het oor! Alleen oorsmeer dat zichtbaar is in de opening van de gehoorgang mag worden verwijderd. U kunt dat het beste doen met een wattenstokje.
De oorprop ook wel oorsmeerprop genoemd, kan optreden als u de volgende symptomen opmerkt: Een afname van het gehoorvermogen. Een verstopt oor of druk in het oor. Irritaties, jeuk of pijn in de gehoorgang.
Je kan zelf proberen om de oorprop te verwijderen door het oor te spoelen met lauw water. Houd je hoofd licht schuin naar de kant die gereinigd moet worden. Trek zachtjes de oorlel naar beneden. Zo zet je het oorkanaal open.
Het verschil zit in de hoeveelheid van die stoffen. Nat oorsmeer stootte meer uit van elf van de twaalf stoffen. Daaruit blijkt dat het gen dat er voor zorgt dat je oorsmeer nat is er ook voor zorgt dat je een sterkere lichaamsgeur hebt. Het natta oorsmeer stinkt ook harder dan de droge variant.
Als u opeens minder hoort aan een oor, kan dit door een aantal dingen komen. Als u slecht hoort, kan dit komen door een probleem in het oor. Bijvoorbeeld door te veel oorsmeer, een ontsteking in uw oor of een probleem met uw trommelvlies.
De functie van oorsmeer
Zo wordt oorsmeer gezien als iets vies dat zo snel mogelijk het oor uit moet. Sommige mensen zijn er zelfs zoveel mee bezig dat ze regelmatig in hun oren zitten te peuteren, soms zelfs met een pen of paperclip. Maar oorsmeer heeft een belangrijke functie, juist bij het schoonhouden van het oor.
Een oorkaars behandeling is pijnloos.
Als er onderdruk in de middenoorholte is, dan doet dat pijn. Dit kunt u opheffen door de neus dicht te knijpen, druk te zetten en via die buis van Eustachius lucht in het oor te blazen. Dat doet u in situaties waarbij er drukverschillen ontstaan; zoals bij vliegen en bij duiken.
Door te klaren, kunt u actief lucht vanuit de neus door de buis van Eustachius persen. Hierdoor kunt u merken dat de druk op de oren afneemt. Klaren doet u door uw neus dicht te knijpen, uw mond dicht te houden en vervolgens te proberen uw neus te snuiten. Hierdoor voelt u de trommelvliezen 'ploppen'.
Voor schone en gezonde oren is de meest geschikte reinigingsmethode een oorspray: het is een zachte behandeling. Behoudens er sprake is van ongemak, moet de oorspray twee keer per week worden gebruikt vanaf de leeftijd van 3 jaar.
Door een hard geluid kunt u last krijgen van ruis of een piep in de oren. Vaak herstelt het gehoor zich vanzelf, maar de schade kan ook blijvend zijn. De kans op gehoorschade hangt af van de tijdsduur en geluidssterkte. De haarcellen bij de mens zijn helaas niet in staat te herstellen.
Is je oorsmeer erg stug en brokkeling? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in je oor. Ga nadat je wat olie in je oor hebt gedruppeld even op je zij liggen, zodat de druppels tijd hebben om naar binnen te lopen. Daardoor wordt je oorsmeer dunner en kan het gemakkelijker naar buiten.
Is er een insect in het oor gekropen? Druppel lauw water of een fysiologisch zoutoplossing in het oor. Bel in deze gevallen de huisarts of de spoedpost van de huisartsen: Bij een bloeding uit het oor.
Type 1: zacht en lichtgeel
Zij produceren sowieso meer oorsmeer dan volwassenen, dat is heel normaal en gezond.
Wanneer je toch last blijft houden van veel oorsmeer, kun je gedurende twee of drie dagen een klein beetje lauwe slaolie of olijfolie in je oor druppelen. Zo wordt het oorsmeer wat zachter, waardoor hardnekkig oorsmeer loslaat van de gehoorgang. Overtollig oorsmeer komt vervolgens vanzelf naar buiten.
Het is mogelijk om de buitenkant van het oor en de ingang van de gehoorgang schoon te maken met een stoffen doek geweekt in heet water, zoals een flanellen doek of een handdoek. Dit is een vriendelijke methode die nuttig is voor het reinigen van het zichtbare deel van het oor.
Het water in je oor is niet gevaarlijk, maar als je je hoofd onder water hebt, kun je plotseling duizelig worden. Douchen mag gewoon met een loopoor.
Als de klachten niet vanzelf verdwijnen na enkele dagen, is het raadzaam een arts te raadplegen. Een dichtzittend oor kan zeer veel verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn: Vocht achter het trommelvlies.
Wanneer de buis van Eustachius niet goed functioneert kunnen de volgende klachten ontstaan: dichtklappende, krakende of klikkende oren. dof of verstopt gevoel in het oor. drukgevoelens in het oor of hoofd.
Een ruis in het oor (tinnitus of oorsuizen) kan zich uiten in een metalig geluid, pieptoon, suistoon, bromtoon of ruis. Ongeveer 2 miljoen Nederlanders hebben hier last van. De meest voorkomende oorzaken voor een ruis in het oor zijn: gehoorverlies door welke reden dan ook of een ontsteking.
Dit kan door te geeuwen of te slikken, maar waarschijnlijk opent de buis ook vanzelf. Door het openen is er even een open verbinding tussen de holte in het middenoor en de buitenlucht. Zo kan onderdruk en ook overdruk worden opgeheven. Met het openen van de buis van Eustachius kan er ook slijm worden afgevoerd.