WEP staat voor Wired Equivalent Privacy, and WPA staat voor Wireless Protected Access. WPA2 is de tweede versie van de WPA-standaard. Het gebruik van enige versleuteling is altijd beter dan geen, maar WEP is de minst veilige van deze standaarden; gebruik deze niet als u het kunt vermijden.
WPA2 is geen vervanger voor WPA. Het is heeft alleen een nog sterkere encryptie. Gebruik WPA2 als u beschikt over: Een draadloze router met WPA2.
WEP is de afkorting van Wired Equivalent Privacy, een beveiligingsprotocol voor draadloze netwerken (WLAN), zoals vastgelegd in de norm IEEE 802.11b. WEP is ontworpen om een draadloos netwerk een vergelijkbare beveiliging te bezorgen als een vast netwerk. WEP werd officieel vastgelegd in 1999.
SSID staat voor Service Set IDentifier en is simpelweg de naam van je netwerk. Als je de lijst met wifi-netwerken op je laptop of telefoon opent, wordt er een lijst met SSID's weergegeven.
Het is goed mogelijk dat uw router gehackt is, zonder dat u daar weet van heeft. Door een techniek te gebruiken waarbij de DNS (Domain Name Server) gekaapt wordt, kunnen hackers de beveiliging van uw Wi-Fi-thuisnetwerk doorbreken en u mogelijk veel schade toebrengen.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
WPA/WPA2 staat voor Wi-fi Protected Access. Met andere woorden: het wifi-wachtwoord. Deze vind je op de bijgeleverde stickers van het modem en bij op het mee verstuurde plastic kaartje.
Dit is de Top 15 leukste wifi-namen:
Pretty Fly For A WiFi. Michiel de Router. Jodelawifi. AIVD-afluisterplantenbak.
Klik op een draadloos netwerk. Je computer vraagt vervolgens om een wachtwoord. Hier zie je hoe het draadloze netwerk is beveiligd doordat er wordt gevraagd om een WEP of WPA wachtwoord. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen WPA of WPA2.
Beveiligde verbinding
Maak, indien mogelijk, alleen gebruik van een draadloos netwerk dat beveiligd is. Het liefst met WPA of WPA2. WEP encryptie is tegenwoordig niet echt veilig meer te noemen. De gegevens via een beveiligde wifi verbinding, worden versleuteld en zijn hierdoor moeilijker te onderscheppen.
De Veilige Wi-Fi-functie
Met de functie 'Veilige Wi-Fi' van Samsung (vanaf Android 9) is zo'n openbaar wifi-netwerk wel veilig. Als de functie aanstaat wordt informatie gecodeerd verstuurd via een server die VPN-technologie gebruikt. Gebruikers kunnen elke maand gratis 250 MB beveiligen.
Apple (iPhone en iPad) geven bij verbinding met de Ziggo modem/router een melding van zwakke beveiliging: WPA/WPA2 (TKIP) wordt niet als veilig beschouwd. Stel WPA2 (AES) of WPA3 in als encryptieniveau.
WEP en WPA (samen met WPA2) zijn namen van verschillende encryptiehulpmiddelen om uw draadloze verbinding te beveiligen. Encryptie versleutelt de netwerkverbinding zodat niemand kan 'afluisteren' en kan zien naar welke webpagina's u kijkt bijvoorbeeld.
Open Wi-Fi instellingen beheren, vervolgens helemaal naar beneden in het scherm voor Bekende netwerken beheren. Klik op het betreffende netwerk en selecteer Niet onthouden. Als het goed is kun je nu weer verbinding maken met het netwerk en het wachtwoord opnieuw instellen.
Zowel bij Windows als bij Mac OS kan tijdens het opzetten van een verbinding tussen je PC of laptop en je range extender om een netwerkbeveiligingssleutel gevraagd worden. Dit is het wachtwoord waarmee je netwerk beveiligd is en wat je gebruikt om apparaten te verbinden met je (modem- )router.
Wie kunnen meekijken met wat ik online doe? Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt, zoekmachines en nog veel meer partijen ook meekijken.
Zoek een hotspot van je internetprovider.
Veel internetproviders hebben hotspots verspreid door het hele land, waar je als abonnee gratis gebruik van kunt maken. Dus als je thuis een internetabonnement hebt hoef je alleen even te zoeken op de website van je provider voor meer informatie.
Het is echter wel zo dat de netwerkbeheerder altijd kan zien welke sites jij allemaal bezoekt, ongeacht of het gaat om internet via een kabel of internet via de wifi. Alleen als je een site bezocht hebt die gebruik maakt van HTTPS kan jou netwerkbeheerder niet zien welke site dit was.
De enige manier om er achter te komen of er een hacker actief is op je pc, is door je netwerk te monitoren. Daar zijn middelen voor, zowel software als hardware. Er bestaat ook speciale apparatuur die IP-adressen controleert.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.