Grondverf of primer in een regenachtige periode Nadat je de primer of grondverf hebt aangebracht duurt het ongeveer 24 uur voordat het droog is. Om geen putjes en oneffenheden door de regen in je grondverf te krijgen moet het dus meerdere dagen droog zijn. Dus geen neerslag in de 24 uur na het aanbrengen.
Schilderen in de regen
Wat we wel aanraden, is om minimaal 24 uur voor het gaat regenen, het schilderwerk te laten drogen.
De regen zal zorgen voor kleine pitjes in de nieuwe verflaag en de verf zal door het vochtige weer niet goed op kunnen drogen. Hou rekening met voorspelde regenbuien wanneer je gaat schilderen of wanneer je een schilder inhuurt. Meestal moet een nieuwe verflaag 24 tot 36 uur drogen voordat er regen op kan komen.
Ook wanneer het later op de dag nog gaat regenen is, raden we je aan om te wachten met schilderen. Het drogingsproces gaat wat langzamer doordat de luchtvochtigheid op zo'n dagen hoger is. Laat je het schilderwerk niet goed drogen als het gaat regenen, kan de regen kraters en kringen creëren op de laklaag.
Het is dus geen goed idee om buiten te gaan schilderen terwijl het regent. Het is het beste om te wachten met het schilderen wanneer het aan het regenen is. Zelfs als verwacht wordt dat het later op de dag gaat regenen is het af te raden om te gaan schilderen.
Regen en luchtvochtigheid
Doe je dat wel, dan droogt de verf niet optimaal door de te hoge luchtvochtigheid. In dat geval vormt water gedragen verf geen optimale verffilm (lees: uitgeharde verflaag die zich vormt na het drogen). Ook na het schilderen blijft het best droog.
Hoe lang je primer moet laten drogen hangt af van welke soort je gebruikt. Gemiddeld is de droogtijd zo'n 6 tot 8 uur. Toch is het altijd even goed om te checken op de verpakking van de primer of voorstrijk wat de droogtijd is.
In principe kan de luchtvochtigheid nooit te laag zijn om te verven.Wel mag de luchtvochtigheid nooit hoger zijn dan 85%. Bij hogere percentages zal je verf minder goed of helemaal niet drogen. Via sites zoals Buienradar is het mogelijk om de luchtvochtigheid op een dag te controleren.
Het buitenschilderwerk kun je uitvoeren van het voorjaar tot in de herfst. Mits je met een paar factoren rekening houdt. In de regen, harde wind of wanneer het vriest kun je beter niet buiten verven. Bepaal wanneer je buiten gaat verven en stem daar je verf op af.
De luchtvochtigheid is een belangrijk uitgangspunt. Stel het schilderwerk buiten even uit als het erg vochtig is. De luchtvochtigheid mag voor het schilderen nooit boven de 85% zijn. De luchtvochtigheid check je bijvoorbeeld via buienradar.
Verven bij een temperatuur boven de 25 graden is niet aan te raden. Hierdoor kunnen blaasjes ontstaan. Als lucht uit de ondergrond niet kan ontsnappen en opgesloten raakt onder de pas aangebrachte verflaag en de lucht wordt vervolgens warm, dan zet deze lucht uit en ontstaan luchtbelletjes.
Afhankelijk van de luchtvochtigheid zijn de maanden april t/m oktober geschikt om buiten te schilderen. Afhankelijk van de temperatuur en de luchtvochtigheid raden wij het af om in november buiten te schilderen.
Schilderen in de volle zon bij 30 graden is niet fijn. Het helpt het eindresultaat niet, en jouzelf ook niet. Schilder tot maximaal een graad of 25 en nooit in het volle zonlicht. Het is zeker een goed idee om een dag voordat je wil schilderen even het weerbericht te kijken.
Watergedragen verf buiten gebruiken
Verf heeft buiten veel te verduren door zon, hagel en regen. Hierdoor wordt gedacht dat verf op terpentinebasis de enige geschikte verf is voor buiten, omdat het sterker zou zijn. Verf op waterbasis wordt gezien als kwetsbaarder en hierdoor minder bestand tegen deze weersinvloeden.
Grondverf op waterbasis is al stofdroog na een uurtje. Je kunt starten met schuren en overschilderen na zo'n 5 uren, waarbij het volledig is uitgehard na 2 dagen. Grondverf op basis van terpentinebasis heeft iets langer nodig om stofdroog te worden, namelijk 2,5 uur.
Op waterbasis is lakverf sneller droog dan op terpentinebasis. Lak op waterbasis droogt na ongeveer 5 uur terwijl lak op terpentinebasis 16 uur de tijd nodig heeft om te drogen.Na één week is lakverf volledig uitgehard.
Schilderen doe je om te beginnen bij de juiste temperatuur: tussen 10 en 20 °C is ideaal. Temperaturen hoger dan 20°C doen de verf sneller drogen, wat tot strepen en lasvorming (duidelijk zichtbare overlappingen door het rollen van de verf) kan gaan leiden.
Hoe lang kun je verf dan daadwerkelijk bewaren? Over het algemeen kun je verf in een blik tot 2 jaar bewaren. Verf op terpentinebasis gaat het langst mee, deze verfsoort kan zelfs tot 3 jaar goed blijven.
Hoeveel lagen grondverf je nodig hebt, ligt aan de kwaliteit van de verf en de plek die je wilt verven. Buiten is een tweede laag grondverf aanbrengen beter om de duurzaamheid te verbeteren. Ook onbewerkt hout kan prima een tweede laag gebruiken.
De beste periode om dit te laten doen is tussen april en oktober. In deze periode is de temperatuur tussen de 10 en 25 graden Celsius, de beste temperatuur om in te schilderen. De felheid van de zon en de luchtvochtigheid zijn van invloed op de droogtijd van je schilderwerk.
Sommige verfsoorten bieden de beste bescherming tegen invloeden van het weer, maar zijn helaas niet geschikt voor alle soorten ondergronden. De beste buitenverf is van merken zoals Sikkens, Sigma en Wijzonol. Het zijn A-merken met hoogwaardige producten, waar ook professionele vakschilders graag gebruik van maken.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Speciale primers. Het gebruik van een primer is de eerste onmisbare fase van een goede voorbereiding om de ondergrond volledig waterdicht te maken. Primers verbeteren de hechting van de volgende laag aan de ondergrond en verminderen het absorptievermogen hiervan.
Als je met gewone verf op een bepleisterde muur schildert, zonder dat je een primer gebruikt, dan zuigt de muur die verf volledig op. Op die manier zal je bij de tweede laag verf nooit een mooi resultaat behalen. Een primer gebruiken is overigens zeer handig omdat je die kan aankleuren met de kleur van je eindlaag.
Een primer stopt het opzuigen van je verf
voor dat de 'inzuiging' van de ondergrond wordt tegengegaan. Breng je geen primer aan, dan moet je soms wel 4 lagen verf schilderen voordat de muur helemaal gedekt staat omdat de verf te hard wordt 'ingezogen'.